Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest mało, trudność polega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw. Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 2 banany 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 200 ml śmietany 30% lub 36 % (schłodzona) 4 łyżki soku z cytryny
Kuchcik gotujePóźny powrót z pracy i weekend poza mieszkaniem generują nowe pomysły na szybkie obiady. Zapas nowalijek spory, więc to one poszły na pierwszy ogień. A do niej dołączył kuskus, który przygotowuje się błyskawicznie i jest miłą alternatywą dla zapracowanych. Składniki : 50 ml kuskusu 100 ml wrzątku garść młodych buraczków 5 zielonych szparagów ćwiartka papryki (u mnie żółta) gałązka koperku
Weekendy w domu i ogrodzieDelikatna sałatka z drobiowymi kabanosami i makaronem orkiszowym. Idealna do pracy jak i na podwieczorek. 2 kabanosy drobiowe 200 g makaronu orkiszowego wstążki FABIJAŃSCY (klik) 340 g kukurydzy Pęczek rzodkiewki 200 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie ok. 5 minut. Makaron orkiszowy jest bardzo delikatny i wymaga krótszego gotowania. Kabanosy kroimy
VioletoweKucharzenieekskluzywny wygląd. Idealna do krojenia i fantastyczna do podawania, jak również genialna jako podkładka pod gorące naczynia. Posiada cztery nóżki, dzięki którym nie będzie się ślizgała podczas pracy i nie będzie , w sposób bezpośredni, dotykała powierzchni pod nią. Starannie wykonana, błyszcząca i solidna, ale ze względu na to, iż granit jest kamieniem naturalnym, przez co niepowtarzalnym w swojej strukturze
Z Kuchni Do Kuchnimasę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować). Ostudzić, schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę jajeczną wymieszać z kremówką. Przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do plastikowego pojemnika, dodać upieczone owoce, delikatnie wymieszać, aby powstał efekt marmurka. Zamrozić. Smacznego! Tak się zastanawiam, czy można by w taki sposób przyrządzić inne lody. Na przykład
Pożeraczka, czyli raz adobrzenadciśnieniu. Łagodzi infekcje i pobudza trawienie. Limonka to dobre źródło witaminy C, A i z grupy B. Zawiera fosfor, wapń i potas. Reguluje poziom glukozy i dobrze wpływa na pracę wątroby. Imbir jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. W Azji znany jest od 3 000 lat. Imbir ułatwia trawienie i łagodzi mdłości. Rozgrzewa organizm i poprawia krążenie. Pomaga
My Chcemy Jeśćbogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Zawiera witaminy z grupy B, E, P i PP oraz fosfor, magnez, wapń, żelazo, jod, miedź i cynk. Poprawia pracę jelit i dobrze wpływa na układ krążenia. Kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu
My Chcemy Jeśćwody. Likopen, czyli naturalny czerwony barwnik pomidorów, to silny przeciwutleniacz. Pomidory pozytywnie działają na serce i wątrobę. Zawarte w nich pektyny mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Pomidory poprawiają pracę układu pokarmowego, ponieważ zawierają błonnik. Działają moczopędnie. Są bogate w potas i pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Dzięki zawartości witaminy C wzmacniają odporność. Pomidory zawierają także witaminę
My Chcemy JeśćZawiera także potas, który dobrze wpływa na serce i układ krwionośny. Dzięki zawartości żelaza ciecierzyca jest wskazana w diecie osób z anemią. Jest bogata w błonnik i wspomaga pracę układu trawiennego. Nie zawiera glutenu. O dobroczynnej mocy bakłażana można przeczytać w przepisie na bukiet warzyw z patelni
My Chcemy Jeśćdania głównego. Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna - 100 g to niecałe 30 kalorii. W fasolce szparagowej znajduje się wiele witamin i składników odżywczych. Jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego. Fasolka szparagowa zawiera kwas foliowy, szczególnie ważny u kobiet w ciąży. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B, A, C, E. Znajdziemy w niej także
My Chcemy Jeśćobficie świeżo mielonym pieprzem. Słonecznika prażymy. Zupę nalewamy do głębokich talerzy lub misek. Dekorujemy groszkiem i ciepłym prażonym słonecznikiem. Zielony groszek jest bogaty kwas foliowy i błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego. Zawiera witaminy z grupy B, A, C, E oraz K, która jest niezbędna przy wchłanianiu wapnia. Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor oraz wapń. Pomaga regulować poziom cholesterolu
My Chcemy Jeśćmikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C, PP, K, H i z grupy B - to wszystko znajduje się w ziemniakach. Do tego są niskokaloryczne, usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżka ziołowej oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka tymianku sól Ziemniaki (użyłam odmiany
My Chcemy Jeśćjest pomocny w trawieniu i przemianie materii, usuwaniu toksyn z organizmu, działa przeciwzapalne. Truskawki korzystnie wpływają na serce, pomagają obniżyć ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Chronią przed cukrzycą, stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Maseczka z truskawek wygładzi i nawilży cerę. 100 g truskawek to 28 kalorii, dlatego osoby będące na diecie mogę je jeść bez ograniczeń
My Chcemy JeśćWraz z początkiem tego tygodnia zaczynam mój dwutygodniowy urlop i ani myślę wybierać się do pracy - nawet na zakupy! Będę się uczyła, bo egzamin tuż, tuż... I na tydzień wybieram się do Gdyni! Zostawię dla Was kilka wpisów oczywiście. Myślę na małym konkursem, bo zbliża się drugi roczek bloga. Jesteście zainteresowani? Przechodząc do zdjęć : * czas na śniadania w ogrodzie
Magiczne Życie MartyMinęło troszkę czasu odkąd zamieściłam ostatni wpis ... Bardzo Was przepraszam! Wiele się ostatnio działo w moim życiu, mnóstwo pracy zawodowej, do tego intensywne przygotowania do szykujących się, ogromnych zmian w życiu prywatnym ... Ech ... A na koniec ... Jak wiecie - żegluję, a sezon właśnie się zaczął ... Mam tylko nadzieję, że czekaliście na kolejne przepisy! Z wielką przyjemnością powracam
Garniec Magalie