do pracy - 13340 przepisów (strona:478/890)

Sałatka grecka 145

feta przekonałam się po wyjeździe do Grecji. Oczywiście nasza feta nie jest tak dobra jak grecka ale też smakuje Często robię tą sałatkę. Jest znakomita jako drugie śniadanie do pracy. Najlepsza jest świeża i schłodzona.   Składniki: - 1 opakowanie sera feta - 5 mniejszych pomidorów - 1 ogórek świeży - 1 papryka świeża – kolor dowolny - 1 opakowanie oliwek zielonych lub czarnych - 1 cebula

Kuchenne Wariacje
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 140

będzie przygotowywane, czego będziemy próbować i co jak łączyć ze sobą. Oj będzie się dużo działo – dużo mięs i wiele pomysłów na dipy. Wszyscy zwarci i gotowi do pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól

Kuchenne Wariacje
Orzeźwiający koktajl owocowo-miętowy 226

koktajl owocowo- miętowy, który jest  zarówno bardzo smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu. To doskonałe źródło wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Ma działanie moczopędne, dzięki czemu przyspiesza pracę nerek, co przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru toksyn oraz wody zgromadzonej w tkankach.  Składniki: (około 500 ml - 2 porcje)  - arbuz - 2 plastry - melon - 1/3 sztuki

Fit-amina
Placuszki owsiane z orzechami - czyli śniadanie półmaratończyka 95

Potem na potrzeby wpisu zrobiłam też wersję truskawkową. Z podanych składników wychodzą spore 4 porcje, ale placuszki smakują nie tylko na ciepło. Spokojnie można je zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.     Składniki: ok. 1 ½ kubka mleka kubek płatków owsianych ¾ kubka mąki pszennej pełnoziarnistej ¼ kubka mąki owsianej lub otrębów owsianych ¾ kubka jagód (świeżych

Sto kolorów kuchni
Odchudzanie z koktajlami.Koktajl truskawkowo - arbuzowy 189

bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. A poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. SKŁADNIKI: 2 szklanki świeżych truskawek 2 szklanki kawałków arbuza WYKONANIE: Owoce

W kuchennym oknie Ewy
Garden Party - pikantne skrzydełka i lekka sałatka z ricotty 188

Siedzę sobie błogo i odpoczywam. Słońce świeci, ptaki śpiewają. Totalny chillout. Zalety mieszkania na wsi są ogromne. I nawet codzienny dojazd do pracy w stolicy mi nie przeszkadza. Mimo natłoku spraw mam w końcu czas się zrelaksować i to się teraz liczy dla mnie najbardziej. Dodatkowo piękna pogoda sprzyja każdego rodzaju garden party, więc wieczorem będzie grill. A przy okazji

Słodkie Przyjemności
Razowiec pszenno - gryczany 96

Zawierają jednak w przeciwieństwie do innych orzechów tylko 3% tłuszczu, a ich głównym składnikiem jest skrobia. Są dobrym źródłem magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Wpływają korzystnie na pracę mózgu dzięki zawartości lizyny, która dodatkowo odpowiada za wchłanianie wapnia i budowę białek w mięśniach i kościach, co jest szczególnie ważne w okresie wzrostu. Warto więc wzbogacić o ten składnik

Wiem co jem
Ciasto jabłkowo -kokosowe 89

ciasto często przynosiła do pracy moja koleżanka. Oczywiście wzięłam od niej przepis. I chociaż ściśle trzymam się podanej receptury, to moje nigdy nie wychodzi takie jak jej, ale tez jest bardzo dobre. Jego zaletą jest prostota i szybkość przygotowania. Kiedyś piekłam je dość często, później na wiele lat o nim zapomniałam. Dziś postanowiłam do niego wrócić, chociaż miałam obawę

Wiem co jem
Krokiety z kapustą i grzybami 172

Wigilię zawsze jest mnóstwo pracy z przygotowaniem wieczerzy. Można jednak ułatwić sobie życie i część potraw przygotować wcześniej. Ja tak robię właśnie z krokietami, które u nas są dodatkiem do czystego barszczu. Robię je tydzień przed świętami i zamrażam. Rano w Wigilie wyjmuję je z zamrażarki i obsmażam bezpośrednio przed podaniem. Smakują tak samo jak świeżo zrobione. Polecam." Krokiety

Wiem co jem
Fasola 142

przeciwieństwie do niego zawiera znacznie mniej tłuszczu, bo tylko 2g. Poza tym wapń, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi i korzystnie wpływa na pracę mózgu. I nie ma znaczenia czy jemy suche ziarna czy fasolkę szparagową. Suche nasiona fasoli z powodu twardej skórki i zawartości siarki są ciężkostrawne. Dlatego powinno się je wcześniej namoczyć

Wiem co jem
Tort cappuccino 120

będzie więcej błonnika, czyli warzyw,  owoców, pełnego ziarna i kaszy, zwłaszcza gryczanej.  Póki co, świętowaliśmy jednak powrót do normalności czyli przywrócenie po 50 latach dnia wolnego od pracy w święto Trzech Króli. Był więc uroczysty rodzinny obiad zwieńczony deserem w postaci tortu cappuccino prezentowanego we wspominanej tu już przeze mnie książce Dr Oetkera. Stał się on ulubionym tortem

Wiem co jem
Zapiekanka z domowego makaronu 85

Najlepsza wychodzi oczywiście z makaronu zrobionego w domu, z mąki pszennej i jajek. Niestety dziś mało kto robi tak makaron, bo to i dużo pracy i cholesterol. Można jednak równie dobrze zrobić to danie z makaronu kupionego w sklepie . Czytaj więcej

Wiem co jem
Muffinki jabłkowo-pomarańczowe 122

ulubionych form wypieku są muffinki. Przede wszystkim dla tego, że zapakowane w papilotki dość długo zachowują świeżość i można je bez problemu zjeść zarówno w szkole jak i w pracy. Dzieci często biorą je jako dodatek do drugiego śniadania. Po drugie porcja ciasta jest w sam raz, nawet dla tych, którzy dbają o linię. Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko

Wiem co jem
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 114

Chyba najwyższy czas aby rozpocząć sezon truskawkowy. Na początek lekkie biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem serowo-jogurtowym. Niezwykle proste. Można je bez problemu zrobić po powrocie z pracy, trzeba tylko upiec biszkopt poprzedniego dnia i kupić po drodze świeże truskawki". Czytaj więcej

Wiem co jem
Kaczka faszerowana 116

zlać przygotowaną na wywarze z kości galaretą i podać na przyjecie. W obu przypadkach smakuje znakomicie. Jedyną jej wadą jest pracochłonność, ale cóż wszystko co smakowite wymaga czasu i pracy." Czytaj więcej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania