bloga z moimi małymi zmianami. Wszystkim smakowało. Proste, a dobre! Dla kogo: dla fanów orzechów włoskich dla tych, którzy lubią łupać orzechy dla dbających o swój mózg (orzechy=dobra praca mózgu) Składniki na ciasto: 175g masła 30g cukru trzcinowego 100g cukru białego 4 jajka 150g orzechów włoskich (mielonych) 160g bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy
Mania Wypiekaniałyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, soli, białego mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie zupy jest banalnie proste, choć wymaga trochę pracy. Zacząłem od sparzenia i obrania ze skórki pomidorów, które następnie pokroiłem w centymetrową kostkę. 5 Ząbków czosnku obrałem z łupinek i pokroiłem w cienkie plasterki. Cebule pokroiłem w piórka. Na patelnię
Wyprawy kulinarnemoże kanapki...nie ma pośpiechu, zapytam rodzinki na co mają ochotę :) Ale nie zawsze jest tak różowo, zazwyczaj na śniadanie mamy przysłowiowe 5 minut, bo spieszymy się do pracy lub szkoły. Poniższa propozycja sprawdzi się idealnie, nie zajmie Wam więcej czasu. Ps. Jeśli zabraknie Ci kolejnych 5 minut na konsumpcję, zakręć nakrętkę i zabierz słoiczek ze sobą ;) SKŁADNIKI
Kuchnia w opałachRoman","serif";} Ciasto lekkie i orzeźwiające, słodkie, a zarazem kwaskowe, coś pysznego, cytryna i rabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Symfonia smakowapokazała nam wszystkie składniki, opisała je. Nawet nie wiecie jak dużo można powiedzieć o pozornie zwyczajnej limonce czy papryczce chili ;) Kiedy już wszystko wiedziałyśmy (teoretycznie), każdy zabrał się do pracy. Ibolya zaglądała do nas, pytała czy pomóc w czymś i każdego chwaliła jak dobrze sobie radzi ;) Było to bardzo motywujące ;) Zapachy unosiły się w powietrzu i czyniły
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj w Szwecji święto lata. Co prawda lato w tym roku jak na razie nie rozpieszcza ale to nie przyszkadza aby smacznie zaplanować wolny dzień od pracy. Przy piątku postawiłam na rybę dorsz . Bardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby
codojedzeniakoniec zapasów jadła i popitku. Przez długi czas zamek niszczał, trafiając w mało troskliwe ręce przeróżnych rodów. Dopiero pod koniec XX wieku został nabyty przez prywatnych inwestorów. Po przeprowadzeniu prac konserwatorskich, we wnętrzu zamku ulokowano restaurację. Być może, to właśnie uzupełnienie zapasów pożywienia przywróciło budowli blasku. Zwiedzanie murów jest bezpłatne, bilet upoważnia do odwiedzenia muzeum, w którym znajdują się zbiory
Bon Ton ItaliaTruskawki gotujemy z cukrem na małym ogniu. Gdy puszcza sok dodajemy kwiatki z czarnego bzu. Najlepiej wybrać w pełni rozwinięte kwiatki, które po otrząśnięciu sama opadają ;) Ułatwi nam to pracę. Pod koniec gotowania dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy
Pyry na Gazchleba i jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Uwaga! Ilość czosnku i ostrej papryki jest przewidziana dla koneserów, osobom wrażliwym, lub udającym się nazajutrz na rozmowę o pracę, zaleca się dokładne przemyślenie proporcji. ;) Składniki: 2 bakłażany 1 opakowanie fety (250g) 3 ząbki czosnku 2 łyżki ajvaru (ostrego) 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka vegety
Kuchnia Prezydentowejtamtejsza ludność, czyli z makaronem włoskim. Do carbonary roszczą też sobie prawa włoscy górnicy: danie podobno powstało z połączenia produktów, które każdy górnik mógł zabrać ze sobą, żeby podczas pracy pod ziemią ugotować sobie z nich coś ciepłego i kalorycznego, a więc jajka, suszone mięso i makaron
Kuchnia Prezydentowejpodczas trwania tych festynów wszyscy ubierają się w stroje ludowe, a w dobrym tonie jest nosić Trachtn (strój ludowy), czyli Dirndl (sukienka) i Lederhose (skórzane męskie spodnie) nawet do pracy, czy w mieście, a nie tylko na wyjście na plac imprezowy. Uważam to za fajną tradycję, szkoda, że w Polsce zanikł zwyczaj noszenia tradycyjnych ubrań, choćby podczas festynów, czy uroczystości
Kuchnia Prezydentowejostatni dzień, a właściwie pół dnia pobytu Asi i Pawła u nas zjedliśmy śniadanie (już bez Prezydenta, niestety, obowiązki wezwały go do pracy) i udekorowałyśmy ciasteczka białą i ciemną czekoladą, po czym jedna ich puszka została zabrana do Wrocławia, a druga pozostała w Monachium. Przed wyjazdem nastąpiła jeszcze tradycyjna wymiana ściereczek kuchennych i goście pojechali do domu. A u mnie
Kuchnia PrezydentowejAromat cytrynowy przewija się w cieście, przyprawach i dodatkach, zmienia zupełnie smak i doznania. Łagodne szpinakowe nadzienie świetnie harmonizuje się z cytryną i pomidorami. Było z tą zupą trochę pracy i zachodu, bo tortellini robiłam sama, ale opłacało się. Jestem z tego pomysłu bardzo dumna. :) Zadałam też sobie dziś pytanie, czy uda mi się zrealizować wszystkie moje pomysły
Kuchnia Prezydentowejmniej lub bardziej popękała w trakcie smażenia, 2 całkiem się rozpadły a reszta nie była tak krucha jak powinna - zniknęły wszystkie 25 sztuk, jak tylko Prezydent wrócił z pracy! ;) Zostało mi jeszcze 2/3 papieru ryżowego i korzystając z porad pozostałych dziewczyn-blogerek, 1. Iza http://smacznapyza.blogspot. com/ 2. Ula http://kulinarnyoliwek.blox. pl/html 3. Ola http://mamabartka.blogspot
Kuchnia Prezydentowejmakaronu. A trud jest ciężki, przyznaję, i wyrobienie, wałkowanie (o tak, szczególnie wałkowanie!), wycinanie, układanie i suszenie makaronu nie należy do czynności ani szybkich ani lekkich... Co w zamian? Praca jest nieskomplikowana, a smak makaronu nieziemski. I jeszcze dwie torby papierowe (takie po cukrze, na przykład) pysznego makaronu w zapasie. ;) Składniki: 400 g mąki pszennej bardzo dobrej jakości, najlepiej
Kuchnia Prezydentowej