Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Składniki Masa: 1/2 kg maku 1 l mleka 3/4 szkl miodu 100 g cukru 150 g masła 4 jajka garść rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej garść orzechów włoskich garść migdałów wanilia Ciasto: 400 g mąki 50 g drożdży jajko 3 żółtka 100 g cukru 150 g masła 2 łyżki słodkiej śmietany
R'n'G KitchenPrzepis dostałem od mojej znajomej z pracy ,Gosi. Chleb jest miękki i smaczny. Podałem go ze smalcem z przepisu Wiesi...pycha!!! Składniki 500 g mąki żytniej 300 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 ml oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej ,jajka
R'n'G Kitchenzaleceń WHO, dzienne zapotrzebowanie na błonnik u osoby dorosłej wynosi ok. 20–40 g). Obecność błonnika w bobie sprawia, że jedzenie tego warzywa zapewnia uczucie sytości na długo, usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Bób obniża poziom cukru we krwi Dzięki sporej ilości błonnika bób nie tylko wspomaga odchudzanie. Produkt ten powinien znaleźć się również w diecie
ClauditteMissCookingokoło 1,5 godziny mieszając od czasu do czasu, by się nie przypalił. Na tym etapie dodałam odrobinę soku z cytryny. Dnia drugiego z rana jeszcze przed pracą smażyłam przez godzinę. Dżem zmniejszył swoją objętość i stał się bardziej gęsty. Dnia 3 przygotowałam 4 słoiki każdy po około 250 ml. Pojemności. Sparzyłam słoiki oraz nakrętki, wysuszyłam. Dżem
apetytnapieczenieprostu trzeba zobaczyć. Jeśli więc wybierzecie się na wakacje do Danii w lipcu, polecam Wam wycieczkę do Varde i obejrzenie przedstawienia. Nawet bez znajomości języka duńskiego - to, ile pracy włożone jest w przygotowania i jak to wszystko razem świetnie wygląda, zrobi wrażenie na każdym. Jeszcze mieszkając w Polsce, uwielbiałam chodzić do teatru - obcowanie z grą aktorską na żywo to zupełnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkie w stanie surowym, oraz trochę rozmoczonego chleba, dzięki któremu jest bardziej gęste i pożywne. Składniki można bardzo drobno posiekać, ale można też wszystko po prostu zmiksować ułatwiając sobie pracę. Pierwotnie gazpacho było potrawą bardzo ubogich ludzi i składało się tylko z chleba namoczonego w wodzie i skropionego nieco oliwą. Dopiero z czasem ewoluowało i dzisiaj mamy kilka jego odmian
Smaczna Pyzadzięki którym obniża się poziom cholesterolu. Orzechy są też bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik . Co więcej są one swoistym " paliwem na mózgu " - podczas pracy umysłowej, w czasie sesji i nauki nieocenione :) Stąd taka popularność tzw. mieszanek studenckich, których podstawowym składnikiem są właśnie orzechy. Natomiast przy kupowaniu masła kierujmy się jedną prostą zasadą - czytajmy jego
Mój Smak na Życieprzytachać, ale przybyły posiłki z biura- i tym samym już druga osoba poza mną miała ręce umorusane jak mechanik:-) I wyobraźcie sobie to zdziwienie ludzi jadących windą do pracy, razem z koncertującym kotem. Akcja była niesamowicie sprawna, widziałam na profilu fejsbukowym Neko , że poranny pasażer na gapę został już odszorowany (są zdjęcia przed i po ). Mam nadzieję, że wczorajszy
les mirabellesprzychodzą z każdą kolejną upalną chwilą. Mamy lipiec. Wakacje, pełnia słońca i dla wielu młodych - wakacje. Dla wielu, ale nie wszystkich. Dlatego po powrocie do domu z pracy, jedyną rzeczą, o jakiej marzę nie jest nic innego jak porządne ochłodzenie od środka. Jedni smażą się na plażach, inni duszą się w mieście, a jeszcze inni wędrują
W kuchni Karmel-itkisportowych i innych urazach, przyspiesza wchłanianie antybiotyków, zmniejsza ból w zapaleniu zatok, łagodzi infekcje układu oddechowego (w tym kaszel) , przyspiesza gojenie się ran, reguluje pracę układu odpornościowego, działa przeciwbólowo i regeneracyjnie w różnego rodzaju urazach. Dzięki zawartości błonnika ananas jest doskonały przy odchudzaniu. Błonnik wspomaga procesy trawienne, usuwa toksyczne produkty przemiany materii, a przywołana
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaOstatnio miałam możliwość przetestowania świetnych szybkowarów, które przysłała mi Firma ASTON . W nawale pracy i w fali upałów, przyznaję, że ciężko było mi ustać w kuchni i tutaj taka ciekawostka jeść coś trzeba, a taki szybkowar okazał się genialnym rozwiązaniem. Wszystko wrzucamy do gara i samo się robi :) Szybkowar jest lekki, a zarazem bardzo
Niezły Młynekwiele brakuje, ale mam coś na swoją obronę :) Starałam się odtworzyć przysmaki które poznałam na krakowskim Kazimierzu, w ciekawych knajpkach z niecodziennym jedzonkiem. Jestem bardzo zadowolona z efektów mojej pracy. Mogę dodać również, że takie orientalne smaki przypadły do gustu mojej rodzinie i mam przeczucie, że szybko się z nimi nie rozstaniemy :) Pita : 350 g mąki chlebowej pszennej
Chocolate Muffin BlogPoświęcam się i jeżdżę wcześniej do pracy aby szybciej być w domu (logiczne) wracam a tu Misiek przytargał z ogródka 10 kg agrestu, bez komentarza więc żeby mniej było do smażenia dżemu na szybko zrobiłam tartę. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka roślinnego 05-1 kg agrestu
greenscarfDziś znów zapowiada się upalny dzień. Mam więc dla Was chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy. Zimny, smaczny i super orzeźwiający. Nie wymaga dużo pracy a świetnie sprawdzi się w tych trudnych dniach. Bo nie każdy lubi jak jest tak gorąco. Ja osobiście nie przepadam za upałem. Tak więc do dzieła i robimy dziś chłodnik. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPolecam, szczególnie w ten upalny czas... jako drugie śniadanie do pracy lub lekki obiad... Składniki: 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju posiekana dymka ze szczypiorem 1/2 szklaki ugotowanego i obranego z łupin bobu 5-6 pokrojonych w plastry pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek pokrojonych w grubą kostkę 1 niewielka kalarepa, obrana i pokrojona
Czerwień i błękit