Pestki dyni oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczą cennych minerałów, m.in.: cynku, który zadba o kondycję skóry i włosów, magnezu i potasu niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego, a także fosforu odpowiedzialnego za budowę kości i zębów. Samo zdrowie:) Składniki na 1 porcję: 2 kiwi sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1 łyżeczka pestek dyni Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki
Moja Galeria Smakudaje "kopa", często polecany jest po treningu fizycznym gruszka - jako jedna z niewielu owoców zawiera jod, który wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Są też skarbnicą bromu , który poprawia pracę mózgu. pestki słonecznika - są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe . Słonecznik jest także źródłem witamin E, B oraz A i D . Chrupiąc słonecznik dostarczamy więc organizmowi cennych antyoksydantów
Moja Galeria SmakuŚwietna propozycja na lunch w pracy lub pomysł na lekką kolację. Sałatka ta pełna jest wartościowego białka pochodzącego nie tylko z kurczaka, ale i z komosy ryżowej. Ponadto komosa ryżowa jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, głównie kwasu linolenowego, oleinowego i linolowego. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Do tego
Moja Galeria Smakuwersja jest na prawdę pyszna. Truskawki i banan w dużym stopniu maskują smak buraka. Buraki dodaje do koktajli głównie z uwagi na ich zdrowotne właściwości . Buraki regulują pracę układu trawiennego , pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze, odkwaszają organizm. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo, mangan, witaminy A, C i B1. Ponadto występuje w nich
Moja Galeria SmakuLekka sałatka z pożywną komosą ryżową. Danie bezglutenowe i wegańskie. Można podawać je na ciepło i zimno. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz
Moja Galeria Smakuzmiksować z bazylia i mlekiem. Na dno pucharka wyłożyć maliny, następnie wylać mieszankę lodową. Przyozdobić malinami i bazylią. Smacznego! * niech Was nie zmyli mięta użyta do dekoracji, wypadek przy pracy ;) w środku jest bazylia ;) Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla
Moja Galeria Smakuminut. Znowu marynowana, soczysta wołowina z pieczarkami i szparagami w przepysznym, słodkawym sosie teriyaki. Wystarczy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, umieścić mięso w marynacie a następnego dnia po przyjściu z pracy można przystępować do dzieła. Zamiast szparagów można z powodzeniem użyć fasolki szparagowej. Warto też zadbać o atrakcyjne podanie potrawy, wiadomo, na początku je się oczami:) Ten zestaw do sushi upolowałam
karmelowyKoniecznie wypróbuj ten wegański "smalec"! Do zrobienia tej pasty namówiła mnie Aga - koleżanka wegetarianka. Inspirowała się przepisem z bloga Jadłonomia - na smalec fasolowy z kaszą gryczaną - przyniosła go do pracy, a ja przepadłam! Rozsmakowałam się w nim tak, że postanowiłam zrobić własną wersję - zamiast fasoli użyłam jednak jaglanki, ilość przypraw także dostosowałam do swoich kubków smakowych (lubię np. dużo majeranki
Moje Qulinariasosny Sweetcakes Zapachy kuchni Dorota smakuje Notes kulinarny figa I love bake Cupcake factory Anyżkowo Kocie smaki Poproszę dokładkę Pytania, które dla Was wymyśliłam: 1. Jaka jest twoja wymarzona praca? 2. Największy życiowy sukces? 3. Jak długo prowadzisz bloga? 4. Prowadzisz bloga ponieważ …? 5. W jaki sposób najchętniej relaksujesz się/odpoczywasz? 6. Dzień bez … to dzień stracony
Made By Mom And SonLodowato zimne, wprost czekały na przerobienie ich na bezę. Dzięki modłom wznoszonym do sprzętu kuchennego udało mi się reanimować uszkodzony nie tak dawno temu mikser i wzięłam się do pracy. Stwierdziłam, że jak nie wyjdzie to trudno, najwyżej następnym razem spróbuję. O dziwo beza wyszła piękna i niezbyt słodka. A smakowo? Rewelacja, z koleżanką zjadłyśmy ją w okamgnieniu. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjiciepłe miejsce na około 30-60 minut. 2. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (można ułatwić sobie pracę, używając do tego miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 24x26
Nastoletnie Wypiekanietruskawki, wymieszać dobrze. Gdy jeszcze brakuje płynu w słoiku, uzupełnić prawie cały mlekiem, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Rano wyciągamy słoiczek i zabieramy do pracy ;) lub zjadamy w domu (oczywiście nie takie bardzo zimne, lepiej poczekać aż się ociepli). Smacznego
Co na wege obiad?bobytka '). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im oprzeć! Najlepiej smakują podsmażone na bazyliowym maśle lub z dodatkiem parmezanu albo innego dobrego sera. Wbrew pozorom pracy przy nich nie ma wiele, no może, nie licząc samego żmudnego procesu łuskania bobu. Żeby ten czas sobie umilić polecam włączyć jakiś serial, usiąść przed telewizorem i wyłuskać, najlepiej
Food Squarezaspać, bo budzik jest po to by go wyłączyć i zamknąć oczy na "minutkę".. ale zdarza się :P Weekend, udany, rodzinnie było, dużo rozmów, dużo śmiechu, teraz czas do pracy.. ale jeszcze tylko tydzień :D Miłego dnia
More food, love and dreamsnaszego Koła polegał na upieczeniu jak zwykle smakowitych, wspaniałych ciast, których sprzedaż przyczyniła się do zasilenia zebranej kwoty na rzecz rodziny poszkodowanej. Cieszymy się, że w ten sposób, naszą pracą wspomogłyśmy ludzi będących w potrzebie, jednocześnie dając wyraz jak zwykle chęci świadczenia naszego trudu na rzecz naszej lokalnej społeczności
kgwjanczewo