do pracy - 13340 przepisów (strona:447/890)

Pasztet z kurczaka 178

Lubię pasztety i moja rodzina również. Najbardziej popularnym pasztetem który robię jest pasztet wieprzowo – wołowy ale on pojawia się na ogół tylko na święta, wymaga więcej pracy. Przepis na ten pasztet pojawi się zapewne później. Dzisiaj wędruje przepis na pasztet z kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki 1 pietruszka Ziele

Smaki Ewy
Mielone z niespodzianką 131

Mięso mielone daje nam wręcz nieograniczone możliwości. Zapewne najczęściej pojawia się smażony kotlet mielony. Ten, który dzisiaj prezentuję jest pieczony w piekarniku z niespodzianką w środku. Pracy mało a efekt interesujący. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowo – wołowego ) 8 sporych pieczarek Sól, pieprz Wykonanie: Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. W tak przygotowane mielone zawijamy umytą, pieczarkę z obciętą

Smaki Ewy
Sałatka z ogórków, cukinii, papryki i marchewki 128

Pyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cukinii 1 kg papryki ( różne ) ½ kg cebuli ½ kg marchwi 1 pęczek zielonej pietruszki 1 główka czosnku 1 łyżka soli Zalewa:  5 szklanek wody

Smaki Ewy
Grillowane szaszłyki z ananasem 113

Szaszłyki można robić na wiele sposobów - w tym przypadku są one tylko dwu składnikowe. Pracy z nimi nie ma zbyt wiele a stanowią smaczną alternatywę dla tych którzy chcą grillowej odmiany. Można je robić zarówno na tradycyjnym grillu jak i na elektrycznym, w domu i poza nim. Oczywiście podajemy je z sosem. Poniżej zaproponowałam sos majonezowo - pomidorowy, który polecam. Składniki

Smaki Ewy
Naleśniki w trzech odsłonach 116

każdy z biesiadników był zadowolony pokusiłam się o zrobienie trzech rodzajów nadzienia do naleśników. Każdy znalazł coś dla siebie. Wbrew pozorom nie było tak wiele pracy (dzięki naleśnikarce!) a efekt jak na zdjęciach. Naleśniki z borówkami/ jagodami Składniki: Borówki/ jagody Jogurt typu greckiego Cukier Śmietana kwaśna Wykonanie: Do jogurtu dodajemy borówki oraz cukier do smaku, część borowek rozdrabniamy widelcem. Farsz

Smaki Ewy
Zapiekanka cukiniowa z kuskusem a la lazania 125

już kolejna propozycja przygotowania cukinii. Efektowna, warstwowa zapiekanka na rodzinny obiad. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 1 duża cukinia Opakowanie kaszy kuskus 4 pomidory ( spore ) Ok. 1 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Vegeta Ser tarty Ketchup Wykonanie: Cukinię obieramy a następnie tą samą obieraczką cukinię ścieramy na długie paski tak długo

Smaki Ewy
Omlet z cukinią i pomidorami 124

Świetny przepis na niedzielne, rodzinne śniadanie. Wymaga trochę pracy ale efekt jest doskonały. Farsz do omletu można oczywiście urozmaicać, najlepiej sezonowymi owocami i warzywami. (Przepis dla dwóch osób). Składniki: Omlet Po 2 jajka / na osobę 2 łyżki mleka Łyżka startego sera Sól, pieprz Szczypta ostrej papryki Farsz do omleta 1 mała cukinia 3 pomidory 2 parówki 1 cebula dymka

Smaki Ewy
Placek po cygańsku 243

kiedyś nastąpi ten moment, że wstawię placek po cygańsku. Zostałam w pewien sposób zmuszona do tego (nie ukrywam, że przez rodzinę). Post jest stosunkowo długi, bo i danie pracy wymaga więcej, ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła. Składniki: Gulasz 1 kg łopatki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety ½ łyżeczki

Smaki Ewy
Sok jabłkowy pasteryzowany 114

czego nie damy rady zjeść – wypili. Sok jabłkowy to nie tylko bomba witaminowa i kopalnia mikroelementów. To przede wszystkim pyszny napój na każdą okazję. Moja wersja wymaga nieco pracy – ale produkt finalny zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta. Składniki: Jabłka w dowolnej ilości – raczej twarde i soczyste Wykonanie: 20 kilogramów jabłek wystarcza na ok. 7-8 litrów soku – w zależności od rodzaju

Smaki Ewy
Duszona wołowina w warzywach i pomidorach z szybkowara 163

dzisiejszy obiad proponuję duszoną wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w przygotowaniu posiłku. Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut. Składniki: ok.600 gram wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Pomidory

Smaki Ewy
Pikantna sałatka śledziowa – przekąska przed północą 112

ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba, że ktoś lubi bardziej słone to nie ). Papryczkę przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki ( do pracy z papryczką warto ubrać rękawiczki ) i bardzo drobno siekamy. Cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę. Wymoczone i odsączone śledzie kroimy w cienkie paseczki ok ½ cm a pieczarki jeżeli

Smaki Ewy
Dorsz w zalewie octowej z pomidorami 115

Nawet sklepy rybne gdzieś zniknęły, a jak są to w bardzo okrojonej formie. Pamiętam też te dziwne ryby , które pachniały świeżym ogórkiem. Może też pamiętacie. Dosyć wspomnień i do pracy, dzisiaj robimy dorsza w zalewie. Składniki: Dowolna ilość dorsza ( filety )- miałam około 1 ½ kg Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody Pomidory z puszki

Smaki Ewy
Pieczarki nadziewane – na grilla 183

Kolejna propozycja na grilla, tym razem bezmięsna. Muszę powiedzieć, że zasmakowały każdemu z biesiadników. Szkoda, że było ich mało. Jestem pewna, że  trafią u nas do stałego menu. Pracy z nimi niewiele a są bardzo smaczne. Weekend zapowiada się grillowo, proponuję więc trochę odmiany w postaci nadziewanych pieczarek. Składniki: Dowolna ilość dużych pieczarek Ser lazur złocisty Wykonanie: Z pieczarek

Smaki Ewy
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 229

świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się niemal

Smakowity Blog Kulinarny
Krokodyle oczy 186

jest i oczywiście masa budyniowa, są owoce rzecz jasna, jest i polewa. Jest wszystko co być powinno w dobrym cieście. Jednak skomplikowane to ciasto wcale nie jest, jedyną żmudną pracą jest kulanie kulek z owocami, pozostałe czynności są banalnie proste. Krokodyle oczy zachwycą każdego, nie tylko smakiem, ale i wyglądem.  Składniki: ciasto z amoniakiem: 500 g mąki pszennej

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania