do pracy - 13340 przepisów (strona:439/890)

Keczup domowy 164

koncentratu) wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale gwarantuję Wam, że już nigdy nie będziecie chcieli używać innego. Keczup domowy to świeże pomidory, pieczołowicie dobrane przyprawy i kilka godzin pracy, ale smak tego domowego keczupu wynagradza to milion razy ;)   Składniki: ok. 4,5-5 kg pomidorów (wybierajcie odmiany soczyste i mięsiste, słodkie) 2 cebule szalotki 2-3 ząbki czosnku

Pociąg Do Kuchni
Wegańskie ciasto ze słoika. 134

kilka latach. Małe wielkie zmiany.. niby nie dotyczące praktycznie mnie, a jednak .. mimo wszystko dziwnie będzie, we trójkę, nie czwórkę w tygodniu, tata tylko na weekendy, bo praca..  i tu widzę wielkie poświęcenie dla rodziny i to dla mnie coś niesamowitego

More food, love and dreams
Pstrąg pieczony w piekarniku 159

smaczniejszych ryb. Jednak moje chłopaki za rybami zbytnio nie przepadają , chyba, że jest to łosoś,. Jednak ja uwielbiam ryby pod każdą postacią. Przygotowanie tej ryby nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować. Można podać z frytkami, lub pieczywem. Składniki: 4 świeże pstrągi 4 łyżeczki masła 2 łyżeczki posiekanego koperku sok z cytryny

O kuchni z uczuciem
Jabłkowe naleśniki z indykiem, mimolette i surówką na zdrowy lunch 140

Naleśniki należą do potraw które bez problemu możemy zabrać na lunch do pracy. Możemy je przyrządzić przed wyjściem a nawet zrobić dzień wcześniej ponieważ równie dobrze smakują na zimno. Jeśli dodamy do nich zdrowe składniki to nie tylko będzie smacznie ale i zapewnimy sobie posiłek dodający energii na większość dnia. Z tych składników wychodzi około 8-10 sztuk nadziewanych naleśników

Mienta blog
Wegański chlebek bananowy 184

aromacie tych owoców. Szybki zwiad po kuchennych szafkach i na buzi pokazał się uśmiech. Miała wszystkie potrzebne składniki. Spojrzała jeszcze raz przez okno i pełna optymizmu wzięła się do pracy. 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki napoju Alpro owsiany oryginalny 3-4 bardzo dojrzałe i miękkie banany 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 166

kolację.  Ja zawsze bałam się przygotowań takich pieczeni, czy pieczenia kurczaka w całości. Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie.  Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka konserwowa z sześciu składników. 149

Pewnie większość z Was zauważyła, że bardzo lubię robić przetwory . Strona główna bloga zapełnia się słoikami. Nie straszna mi praca przy nich, bo wiem, że zimą będę miała co wyciągnąć w razie braku świeżych warzyw. Dziś proponuję pyszną surówkę z warzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe.  Wykorzystać tę surówkę można

Poezja Smaków - blog kulinarny
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 183

swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba. Tradycyjna metoda przygotowania  Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek papryki miażdży się z solą, a powstałą pastę suszy przez 6-7 dni na słońcu, aż uzyska głęboką czerwoną barwę, gęstą konsystencję i bardzo intensywny

Chilli Czosnek i Oliwa
Sorbet z arbuza 166

niewielką ilość witamin i składników mineralnych, jednak jest ceniony za inne właściwości- dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytruliny- aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców oraz działa jak viagra;) Jeśli potrzebujecie odrobiny orzeźwienia, polecam Wam arbuzowy sorbet z miętą i sokiem z limonki. Składniki: 1/2 kg arbuza

Smakowity Blog Kulinarny
Letnia Sałatka z Brzoskwinią i Parmezanem na Rukoli 129

umknąć mojej uwadze ta sałatka. Robiłam ją jakiś czas temu, w dni, w które panowały okropne upały. Rukola z balkonu, brzoskwinie z działki, a reszta składników z szafki. Mało pracy, mnóstwo smaku, czego chcieć więcej! Lubię proste rozwiązania, bo takie bywają najpyszniejsze.  Składniki: kilka brzoskwiń garść listków rukoli kilka listków mięty pomarańczowej (może być pieprzowa) kilka wiórków parmezanu ziarna

Blondynka Gotuje
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 205

wodotrysków. A chleb wychodzi pyszny. Opis przygotowania krok po kroku znajdziecie na opakowaniu. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba- zrobi wszystko za Was, jednocześnie odbierając niebywałą przyjemność pracy z ciastem chlebowym. Jeśli nie- pół opakowania gotowej mieszanki należy wymieszać z 350ml letniej wody i zagniatać około 8 minut. Za mnie zrobił to Kitchen Aid, ale i pod ręką samo ciasto

Karo in the Kitchen
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 168

Moje pierwsze steki? Nikt mnie nie uczył. Czytałam, szukałam. Praca na pół gwizdka za najniższą krajową, wynajmowane mieszkanko bez normalnej kuchni, z pożyczoną, miniaturową kuchenką elektryczną… Wiadomo, w takich warunkach o polędwicy wołowej nie ma co marzyć. Pani w mięsnym poleciła w granicach mojego ówczesnego budżetu-uwaga – ligawę.   Nie. Wbrew opinii pani z mięsnego (i jeszcze kilku innych

Karo in the Kitchen
Wieści z krasnoludzkiej szklarni- chili 143

prostych, 5 litrowych ceramicznych doniczek. Mam nadzieję że wytrwam w systematycznym dbaniu o te maleństwa i doczekam się owoców – nie ukrywajmy, ale taka samodzielna uprawa czegokolwiek to jest kupa pracy. Trzeba pamiętać o podlewaniu, sprawdzać czy wszystko w doniczkach ok, nie przechładzać, nie stawiać w przeciągu, utrzymywać w miarę możliwości stałą temperaturę .   Zanim będą wyglądały

Karo in the Kitchen
Beza. Wszystko co najważniejsze 268

ubijać bezy mikserem ręcznym lub robotem planetarnym . Swoje pierwsze ubijałam ręczną trzepaczką i pamiętam je doskonale – to był masochizm w najczystszej postaci. A późniejsze zakwasy – nie do opisania.   Pracę z bezą rozpoczynamy od niskich obrotów miksera – białka powinny się lekko spienić. Możemy, ale nie jest to konieczne, dodać w tym momencie szczyptę soli, która poprawi trochę stabilność piany. Zwiększamy

Karo in the Kitchen
Chleb na prawie-zakwasie. Oszukany zakwas z jogurtu 160

blacie w kuchni, zamknięte, żeby zgęstniały i skwaśniały – ciepło przyspieszy ich fermentację, bakterie probiotyczne będą się szybciej namnażać, wieczka zrobią się wypukłe bo wyprodukują więcej tlenu. Albo ułatwcie sobie pracę i od razu kupcie jogurt typu greckiego – będzie już po kupieniu i odpowiednio kwaśny, i gęsty.   Przygotowany na jogurcie bochenek zostawiamy do fermentacji/wyrastania tak jak każdy inny chleb. Działanie

Karo in the Kitchen