do pracy - 13340 przepisów (strona:441/890)

Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 141

kolację.  Ja zawsze bałam się przygotowań takich pieczeni, czy pieczenia kurczaka w całości. Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie.  Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka konserwowa z sześciu składników. 126

Pewnie większość z Was zauważyła, że bardzo lubię robić przetwory . Strona główna bloga zapełnia się słoikami. Nie straszna mi praca przy nich, bo wiem, że zimą będę miała co wyciągnąć w razie braku świeżych warzyw. Dziś proponuję pyszną surówkę z warzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe.  Wykorzystać tę surówkę można

Poezja Smaków - blog kulinarny
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 170

swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba. Tradycyjna metoda przygotowania  Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek papryki miażdży się z solą, a powstałą pastę suszy przez 6-7 dni na słońcu, aż uzyska głęboką czerwoną barwę, gęstą konsystencję i bardzo intensywny

Chilli Czosnek i Oliwa
Sorbet z arbuza 157

niewielką ilość witamin i składników mineralnych, jednak jest ceniony za inne właściwości- dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytruliny- aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców oraz działa jak viagra;) Jeśli potrzebujecie odrobiny orzeźwienia, polecam Wam arbuzowy sorbet z miętą i sokiem z limonki. Składniki: 1/2 kg arbuza

Smakowity Blog Kulinarny
Letnia Sałatka z Brzoskwinią i Parmezanem na Rukoli 117

umknąć mojej uwadze ta sałatka. Robiłam ją jakiś czas temu, w dni, w które panowały okropne upały. Rukola z balkonu, brzoskwinie z działki, a reszta składników z szafki. Mało pracy, mnóstwo smaku, czego chcieć więcej! Lubię proste rozwiązania, bo takie bywają najpyszniejsze.  Składniki: kilka brzoskwiń garść listków rukoli kilka listków mięty pomarańczowej (może być pieprzowa) kilka wiórków parmezanu ziarna

Blondynka Gotuje
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 184

wodotrysków. A chleb wychodzi pyszny. Opis przygotowania krok po kroku znajdziecie na opakowaniu. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba- zrobi wszystko za Was, jednocześnie odbierając niebywałą przyjemność pracy z ciastem chlebowym. Jeśli nie- pół opakowania gotowej mieszanki należy wymieszać z 350ml letniej wody i zagniatać około 8 minut. Za mnie zrobił to Kitchen Aid, ale i pod ręką samo ciasto

Karo in the Kitchen
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 149

Moje pierwsze steki? Nikt mnie nie uczył. Czytałam, szukałam. Praca na pół gwizdka za najniższą krajową, wynajmowane mieszkanko bez normalnej kuchni, z pożyczoną, miniaturową kuchenką elektryczną… Wiadomo, w takich warunkach o polędwicy wołowej nie ma co marzyć. Pani w mięsnym poleciła w granicach mojego ówczesnego budżetu-uwaga – ligawę.   Nie. Wbrew opinii pani z mięsnego (i jeszcze kilku innych

Karo in the Kitchen
Wieści z krasnoludzkiej szklarni- chili 129

prostych, 5 litrowych ceramicznych doniczek. Mam nadzieję że wytrwam w systematycznym dbaniu o te maleństwa i doczekam się owoców – nie ukrywajmy, ale taka samodzielna uprawa czegokolwiek to jest kupa pracy. Trzeba pamiętać o podlewaniu, sprawdzać czy wszystko w doniczkach ok, nie przechładzać, nie stawiać w przeciągu, utrzymywać w miarę możliwości stałą temperaturę .   Zanim będą wyglądały

Karo in the Kitchen
Beza. Wszystko co najważniejsze 251

ubijać bezy mikserem ręcznym lub robotem planetarnym . Swoje pierwsze ubijałam ręczną trzepaczką i pamiętam je doskonale – to był masochizm w najczystszej postaci. A późniejsze zakwasy – nie do opisania.   Pracę z bezą rozpoczynamy od niskich obrotów miksera – białka powinny się lekko spienić. Możemy, ale nie jest to konieczne, dodać w tym momencie szczyptę soli, która poprawi trochę stabilność piany. Zwiększamy

Karo in the Kitchen
Chleb na prawie-zakwasie. Oszukany zakwas z jogurtu 138

blacie w kuchni, zamknięte, żeby zgęstniały i skwaśniały – ciepło przyspieszy ich fermentację, bakterie probiotyczne będą się szybciej namnażać, wieczka zrobią się wypukłe bo wyprodukują więcej tlenu. Albo ułatwcie sobie pracę i od razu kupcie jogurt typu greckiego – będzie już po kupieniu i odpowiednio kwaśny, i gęsty.   Przygotowany na jogurcie bochenek zostawiamy do fermentacji/wyrastania tak jak każdy inny chleb. Działanie

Karo in the Kitchen
Rustykalna tarta rabarbarowo-truskawkowa. Galette aux fruits rouges 107

Galette to bardzo proste ciasto. Przygotujecie je ze wszystkimi sezonowymi owocami. Piękne w swojej prostocie, podkreśla smak i fakturę owoców. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a znika ze stołu szybciej niż się je robi. Z mąki wymieszanej z solą i cukrem z dodatkiem lodowatego masła, a na koniec zimnej wody, zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny

Karo in the Kitchen
Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 156

przecież wszyscy w domu lubią, i nagle nie ma komu ich skrobać. A najlepsze przecież nie są obierane, ale właśnie takie z oskrobaną cienko skórką. Kobiety, podzielcie się kuchenną pracą ze swoimi samcami lub potomstwem, samce alfa – pokażcie kto rządzi i naszykujcie ten obiad sami! Jeśli tylko macie świeże składniki i naprawdę smaczne, małe i zgrabne młode ziemniaki, wszystko się

Karo in the Kitchen
Tort piętrowy krok po kroku – jak poskładać tort profesjonalnie 203

tort nie odpuszcza. I nie dopuszcza sztampy i miernoty. Tort to ozdoba stołu, clou programu. Światła gasną, wszyscy czekają, w końcu z uśmiechem biją brawo. To musi być majstersztyk, praca najwyższych lotów! Nie zniesie niedbałości i bylejakości.   O ile nie poskładam w domu tortu z 5 pięter (ogranicza mnie wielkość lodówki), o tyle jestem w stanie naszykować klasyczny tort

Karo in the Kitchen
Zielone stir fry z wołowiną 162

wegan, i dla mięsożerców. Każdemu według jego smaku, sumienia czy upodobania. Dlaczego napisałam że to najstarsza metoda gotowania? Historyk i archeolog K.C. Chang’a napisał w swojej pracy Food in Chinese Culture: Anthropological and Historical Perspectives (1977) że kuchnia chińska ewoluowała na przestrzeni wieków, wraz ze zmieniającymi się i nowo wymyślanymi technikami przygotowania posiłków, składnikami i narzędziami.   Pierwsze pałeczki

Karo in the Kitchen
Bazowy sos stir fry 136

Przerwa na lunch w pracy. Szybko wyskakujesz do ‘chińczyka’ po porcję gorącego makaronu stir fry. Knajpa napakowana ludźmi po brzegi. Myślisz, że kucharze nad wokami specjalnie do Twojej porcji mieszają w pocie czoła specjalny sos? Pozwól, że Cię rozczaruję. Nie ma takiej możliwości, żeby kucharz do każdej jednej zamówionej porcji dania robił osobny sos. Po prostu nie ma. Restauracje

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania