spędzacie lato? Ja leniąc się niemiłosiernie ;) Mało czasu spędzam w kuchni, całą swoją energię poświęcam na prace w ogrodzie. Pomału zaczynam przygotowywać przetwory: kiszę ogórki na naprawdę dużą skalę ;), robię pikle i korzystając z upałów suszę pomidory. Wystarczyło kilka dni na słoneczku i pięknie się ususzyły. Są pyszne, słodziutkie, idealne. Naprawdę polecam! Składniki na suszone pomidory w oliwie: pomidory
Rozpustne gotowaniewydaje nam się za mało słodki można dodać do niego miodu (najlepiej po ostygnięciu musu, wtedy miód nie straci swoich właściwości) Przypominam jeszcze o głosowaniu w konkursie, na pracę, którą zrobiliśmy z dzieciakami :) Z góry dziękujemy za wszystkie oddane głosy :):) Zagłosować można tutaj
zdrowa vege kuchniatakie łasuchy jak ja lubią najbardziej. Przemiłej obsłudze po raz kolejny bardzo dziękuję za to, że pozwolili mi wtargnąć z moim obiektywem do środka i poobserwować ich w trakcie pracy w swoim nowym wypasionym wozie. Oczywiście dobra pizza nie może się obyć bez butelki zacnego piwa. Zdecydowałem się na nieznaną mi dotąd nowozelandzką brown IPA o jakże wybornej nazwie — Inwazja
Food Squarepowinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy. Składniki na dwie porcje: 1 pierś kurczaka (pojedyncza) 1 szklanka makaronu penne rigate Barilla 6 suszonych pomidorów w oliwie lub oleju roślinnym 1 łyżka pestek słonecznika
Kulinarne InspiracjeJakiś czas temu koleżanka w pracy powiedziała mi, że korzysta z mojego przepisu na czekoladowe muffiny i że najfajniejsze w nich jest to, że tak szybko je się przygotowuje ;) To mi przypomniało że, po pierwsze nie ma tego przepisu na blogu, a po drugie że dawno nie piekłam muffin ! Jako że tym razem nie postawiłam na czekoladowe babeczki
Taste TherapyWitajcie po krótkiej przerwie :) koniec urlopowania i czas się wziąć do pracy :) Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech . Składniki na ciasto : około 400 g mąki 1 łyżka oleju 250 ml ciepłej wody Składniki na farsz : 3 szklanki Kwaszonej kapusty firmy Orzech vegeta , pieprz
Sama słodycz i szczypta chilipapierówek BEZA: 2 schłodzone białka , szczypta soli ok 80g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) PRZYGOTOWANIE: Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia, obrania i pozbycia gniazd nasiennych z całej ilości papierówek. Część jabłek do biszkoptu kroimy na ćwiartki i mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny (by nie pociemniały). Jabłka przeznaczone
Symfonia SmakówŚniadanie na zielono? Jak najbardziej! W klimacie lekkim, niezobowiązującym, niespiesznym… W tygodniu trudno sobie pozwolić na takie beztroski – bo czas goni, bo do pracy, bo jakieś tam różne priorytety, bo telefon już… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcudomu małe dzieci przygotowywanie takich słodyczy może być wspaniałą i rozwijającą zabawą. Przy okazji wpajamy dzieciom, że domowe jest zawsze lepsze i zdrowsze i nie wymaga zbyt wielkiej pracy :) W poniższym przepisie podałam różne rodzaje ekspandowanych ziaren. Nie musicie jednak używać ich wszystkich. Weźcie takie, jakie macie pod ręką. Składniki: 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub deserowej) 1 łyżka esencji
Codzienna kuchnia niecodziennakilku składników, ale kolorowo i smacznie. Połączyłam makaron, warzywa i twarożek w danie, którym na pewno się najecie :) nikt nie wstanie od stołu głodny, obiecuję :) Trochę pracy jest ze zgrillowaniem małych kawałków warzyw i jak komuś się spieszy, to można cukinię i marchew pokroić wzdłuż, na długie paski i w takiej formie je zgrillować. Potem
Codzienna kuchnia niecodziennapopularna w wielu wariantach. U mnie w bardzo prostej, ale też bardzo smacznej wersji. kawałek arbuza ser feta natka pietruszki Arbuza pokroić w kostkę i wypestkować, to najmniej przyjemna praca przy tej sałatce moim skromnym zdaniem. Ser też pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Wszystko
Polska Zuparazu czuję się lepiej, kiedy o nim pomyślę. To wyjątkowy deser – niewymagający nakładu pracy, błyskawiczny, pyszny i przede wszystkim zdrowy. Nerkowce są wyjątkowe w świecie orzechów, ponieważ mają kremowy, lekko słodkawy smak, dzięki czemu możliwości ich wykorzystania w kuchni są wszechstronne i nieograniczone, szczególnie zaś nadają się do serników, kremów czy musów. Koniecznie spróbuj tę wersję. Składniki: 1 szklanka nerkowców
Roślinna - blog wegańskipostaci różnych ziół, czy nasion, lecz przy pierwszych wypiekach, na nowym zakwasie, lepiej je ograniczyć ( ja przez trzy pierwsze wypieki, rezygnuje z dodatków zupełnie) aby nic nie zakłócało pracy świeżego zakwasu
Miód i pieprzmiękkie ... Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem 3 blachy ciastek przetrwały jedynie 2 dni. Smakowały i domownikom i koleżankom w pracy :)) Składniki: (na 3 blaszki) 3 00 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g drobnego cukru 1 jajko 150 g miękkiego masła dodatkowo: powidła śliwkowe Wykonanie
Walijskie Pichceniemamy roboty. A piwnice w tamtych czasach były pełne takich dżemów. Każda mama czy babcia w wakacje siedziała w domu i robiła weki. Pamiętam doskonale jak mama wracała z pracy i siadałyśmy do szypułkowania truskawek. Pamiętam ten jeden raz jak kupiła ich cały ogrom, mieściły się w takiej wanience do kąpania dzieci! Matko! Wyobrażacie sobie takie rzeczy w dzisiejszych czasach
SMYKWKUCHNI