serkiem np. pleśniowym oraz garścią zieleniny. Niby nic tradycyjny zwykły olet, ale cudowne połączenie koloru, smaku nadaje mu wyjątkowości. Po takiej celebracji śniadania mamy naładowane baterie na dobry dzień pracy :) (oczywiście obiad obowiązkowy :)) A jakie jest wasze ulubione śniadanie? Pozdrawiam Basia
Basia w kuchnistudentką dietetyki na GUMedzie. Nikt nie mówił, że będzie łatwo, ciągnięcie dwóch kierunków na raz nie będzie proste, ale jeżeli chce się coś w życiu osiągnąć potrzebna jest ciężka praca i brnięcie do celu. Najważniejsze, że mam motywację w Waszej postaci, moich rodziców i faceta, oraz w postaci bloga. To dodaje mi niesamowitego kopa i energii, że po prostu chcę
Be Fit Be Strongdania zajmuje około 30 minut. To bardzo mało, jak na tak zdrowy i smaczny obiad. Jest to także świetna propozycja obiadu "na wynos", z powodzeniem można zabrać go do pracy czy na uczelnię. Polecam wypróbować
two broke sistersJeżeli jesteś osobą, która boi się pieczenia i robienia mas do tortów, które trzeba łączyć poprzez miksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten biszkopt jest idealny :) Składniki: 2 spody biszkoptowe do tortów, 2 galaretki, 400g truskawek. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe, 6łyżek cukru (jeżeli budynie są bez dodatku cukru), 200g
W kuchni u Monikizadane mi pytania, choć nigdy nie ukrywam, że sama jeszcze dużo muszę się nauczyć. Dlatego również czytam Wasze rady i sobie je koduję. Jest jeszcze dużo przede mną pracy i nauki przy gotowaniu. Choć myślę, że przez ostatnie lata i tak zrobiłam wielkie postępy. Odważyłam się spróbować i zrobić wiele nowych potraw. Nie zawsze mi wszystko wychodzi, lecz każdy czas
W kuchni u Monikizdecydowanie będzie pyszniejszy niż sok zakupiony w sklepie. Składniki: 1,5kg wiśni Woda źródlana 2l 0,7kg cukru Przepis: Syrop jest bardzo prosty w przygotowaniu, a najbardziej żmudną pracą przy jego wykonaniu jest usuwanie pestek. Czynność tą ułatwi nam drylownica J. W trakcie drylowania wiśni przygotowujemy syrop, gotując wodę źródlaną z cukrem. Ilość cukru jaką podałam, jest idealną proporcją
Sezonowy Garnekpasował tu idealnie! Nadał dodatkowej słodyczy, nieziemskiego aromatu, oryginalnego smaku i cudownych właściwości zdrowotnych! Do kawki, na II śniadanko lub dla dzieci i dla wszystkich Was do szkoły czy pracy. Polecam :) Składniki: 200 g mąki pszenne pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 40 g ksylitolu 1 laska wanilii 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego dżem z rokitnika ekologiczny
Zdrowie na języku :PDeser przygotowałam na upalną niedzielę do kawki. Pracę przy nim podzieliłam na dwa etapy, ze względu na długość oczekiwania aż pianki i galaretki stężeją. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Pianka jagodowa: opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g) cukier kryształ 6 łyżeczek
Kuchnia w czekoladziepodziału jednej paczki na 3 części, można je śmiało zmieścić nawet w kopertówce (przynajmniej mojej). Są doskonałym uzupełnieniem śniadań- zarówno tych w domu jak i zabieranych do szkoły i pracy. Dietetyczna przekąska, z udziałem której możemy stworzyć kanapki czy desery. Ja przegryzałam nimi owocowe gazpacho, przygotowałam śniadaniowe kanapeczki z twarożkiem, sałatą, pomidorem i rzodkiewką oraz z pastą z wątróbki
Kuchnia w czekoladziebardzo aromatyczne, mięciutkie i co najlepsze w takim wydaniu smakują jeszcze lepiej. Czas przygotowania nie jest dużo dłuższy niż tradycyjnego obiadu, więc śmiało możecie go przyrządzić nawet po pracy. Ewentualnie przygotować dzień wcześniej, owinąć folią spożywczą i wstawić w zimne miejsce. Zapewniam że nic się nie stanie i nazajutrz po upieczeniu będą tak samo pyszne :) Składniki: Dla 4 osób
Kuchnia w czekoladzieWiele lat temu, koleżanka przyniosła do pracy pyszne ciacho. Nawet dała mi przepis, ale ten oczywiście jak to u mnie, szybko się zawieruszył. Na szczęście Aga dosłała duplikat :D Zapraszam na pyszne ciacho bez pieczenia, z delikatnym posmakiem słonych krakersów. Robi się szybko, łatwo, a smakuje obłędnie :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm 250g krakersów 170g miękkiej margaryny
Kuchnia w czekoladziewzględu jednak na to, że robić gołąbki tylko dla naszej dwójki mi się nie chce, to wykorzystałam Teściową i zrobiłyśmy jej sposobem większą ilość. Wydaje się, że pracy przy nich dużo, ale tak naprawdę w dwie osoby nie jest tak źle. Najgorzej przy pilnowaniu kapusty i wyciąganiu tych dobrych już liści. Zwijanie, to przysłowiowa bułka z masłem. Nie wspominając
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj coś prostego, ale smacznego. Połączenie owoców, jogurtu naturalnego, batonów musli oraz syropu z mięty. Śmiało można zakręcić i wziąć ze sobą do pracy. Skusicie się na takie śniadanie? Składniki: Na 3 porcje: 250ml jogurtu naturalnego gęstego 30ml syropu z mięty 10 śliwek 1/3 świeżego ananasa (ew. 1/2 puszki) 3 batony musli np domowe ok 10dkg słodkich wiśni Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziefood. Quinoa , jarmuż czy awokado to produkty o dużych wartościach odżywczych. Używam ich często w moich przepisach. Sałatka na ciepło z warzyw to moje ulubione danie na lunch do pracy czy kolację. Sałatka jest lekka, zdrowa. Lubię mieszać…Moja sałatka zawiera węglowodany o niskim GI, dużo protein ale też zdrowe tłuszcze. Takie sałatki mogę jeść codziennie i wiem
codojedzeniaOgórek konserwowy i kukurydza nadają sałatce lekką chrupkość i przełamują delikatny smak kaszy i tuńczyka. Bardzo smaczne zestawienie, które z powodzeniem możemy zabrać w pudełku np. do pracy jako lunch :)) Składniki: 1/2 woreczka (50g) ugotowanej kaszy bulgur puszka tuńczyka w oleju mała puszka kukurydzy (200g) 2-3 ogórki konserwowe sól pieprz Wykonanie: Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy
Walijskie Pichcenie