do pracy - 13340 przepisów (strona:440/890)

Steki. I sos z marynowanego pieprzu 160

Moje pierwsze steki? Nikt mnie nie uczył. Czytałam, szukałam. Praca na pół gwizdka za najniższą krajową, wynajmowane mieszkanko bez normalnej kuchni, z pożyczoną, miniaturową kuchenką elektryczną… Wiadomo, w takich warunkach o polędwicy wołowej nie ma co marzyć. Pani w mięsnym poleciła w granicach mojego ówczesnego budżetu-uwaga – ligawę.   Nie. Wbrew opinii pani z mięsnego (i jeszcze kilku innych

Karo in the Kitchen
Wieści z krasnoludzkiej szklarni- chili 134

prostych, 5 litrowych ceramicznych doniczek. Mam nadzieję że wytrwam w systematycznym dbaniu o te maleństwa i doczekam się owoców – nie ukrywajmy, ale taka samodzielna uprawa czegokolwiek to jest kupa pracy. Trzeba pamiętać o podlewaniu, sprawdzać czy wszystko w doniczkach ok, nie przechładzać, nie stawiać w przeciągu, utrzymywać w miarę możliwości stałą temperaturę .   Zanim będą wyglądały

Karo in the Kitchen
Beza. Wszystko co najważniejsze 261

ubijać bezy mikserem ręcznym lub robotem planetarnym . Swoje pierwsze ubijałam ręczną trzepaczką i pamiętam je doskonale – to był masochizm w najczystszej postaci. A późniejsze zakwasy – nie do opisania.   Pracę z bezą rozpoczynamy od niskich obrotów miksera – białka powinny się lekko spienić. Możemy, ale nie jest to konieczne, dodać w tym momencie szczyptę soli, która poprawi trochę stabilność piany. Zwiększamy

Karo in the Kitchen
Chleb na prawie-zakwasie. Oszukany zakwas z jogurtu 154

blacie w kuchni, zamknięte, żeby zgęstniały i skwaśniały – ciepło przyspieszy ich fermentację, bakterie probiotyczne będą się szybciej namnażać, wieczka zrobią się wypukłe bo wyprodukują więcej tlenu. Albo ułatwcie sobie pracę i od razu kupcie jogurt typu greckiego – będzie już po kupieniu i odpowiednio kwaśny, i gęsty.   Przygotowany na jogurcie bochenek zostawiamy do fermentacji/wyrastania tak jak każdy inny chleb. Działanie

Karo in the Kitchen
Rustykalna tarta rabarbarowo-truskawkowa. Galette aux fruits rouges 119

Galette to bardzo proste ciasto. Przygotujecie je ze wszystkimi sezonowymi owocami. Piękne w swojej prostocie, podkreśla smak i fakturę owoców. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a znika ze stołu szybciej niż się je robi. Z mąki wymieszanej z solą i cukrem z dodatkiem lodowatego masła, a na koniec zimnej wody, zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny

Karo in the Kitchen
Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 171

przecież wszyscy w domu lubią, i nagle nie ma komu ich skrobać. A najlepsze przecież nie są obierane, ale właśnie takie z oskrobaną cienko skórką. Kobiety, podzielcie się kuchenną pracą ze swoimi samcami lub potomstwem, samce alfa – pokażcie kto rządzi i naszykujcie ten obiad sami! Jeśli tylko macie świeże składniki i naprawdę smaczne, małe i zgrabne młode ziemniaki, wszystko się

Karo in the Kitchen
Tort piętrowy krok po kroku – jak poskładać tort profesjonalnie 218

tort nie odpuszcza. I nie dopuszcza sztampy i miernoty. Tort to ozdoba stołu, clou programu. Światła gasną, wszyscy czekają, w końcu z uśmiechem biją brawo. To musi być majstersztyk, praca najwyższych lotów! Nie zniesie niedbałości i bylejakości.   O ile nie poskładam w domu tortu z 5 pięter (ogranicza mnie wielkość lodówki), o tyle jestem w stanie naszykować klasyczny tort

Karo in the Kitchen
Zielone stir fry z wołowiną 174

wegan, i dla mięsożerców. Każdemu według jego smaku, sumienia czy upodobania. Dlaczego napisałam że to najstarsza metoda gotowania? Historyk i archeolog K.C. Chang’a napisał w swojej pracy Food in Chinese Culture: Anthropological and Historical Perspectives (1977) że kuchnia chińska ewoluowała na przestrzeni wieków, wraz ze zmieniającymi się i nowo wymyślanymi technikami przygotowania posiłków, składnikami i narzędziami.   Pierwsze pałeczki

Karo in the Kitchen
Bazowy sos stir fry 151

Przerwa na lunch w pracy. Szybko wyskakujesz do ‘chińczyka’ po porcję gorącego makaronu stir fry. Knajpa napakowana ludźmi po brzegi. Myślisz, że kucharze nad wokami specjalnie do Twojej porcji mieszają w pocie czoła specjalny sos? Pozwól, że Cię rozczaruję. Nie ma takiej możliwości, żeby kucharz do każdej jednej zamówionej porcji dania robił osobny sos. Po prostu nie ma. Restauracje

Karo in the Kitchen
Naczynia Woll – wok. Jak rzemiosło spotkało się z technologią i co z tego wynikło 168

moich kuchennych utensyliów dołączyła prawdziwa rakieta. Nie odbiegam daleko od prawdy tak ją nazywając – naczynia Woll to fuzja rzemieślniczej pracy ludzkich rąk i wykorzystania wielu nowoczesnych, opatentowanych i nagradzanych technologii.   Ta patelnia już w procesie produkcji przechodzi przez piekło. Dosłownie. Stop aluminium i tlenku tytanu z domieszkami, nazwany silumin, z którego ręcznie odlewany jest korpus, utwardza się pod strumieniem

Karo in the Kitchen
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 356

się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma uchwytami, zwanej ‘paellera’ . Ja paelle szykuję jednocześnie na dwóch dużych, głębokich patelniach, co zdecydowanie ułatwia pracę i zwiększa kontrolę gotowania – nic podczas mieszania się nie wysypuje, nic nie przypala. I mam obiad na dwa dni. Jeśli nie jesteście aż tak łakomi, spokojnie naszykujecie paellę na jednej

Karo in the Kitchen
Klasyczna zupa szczawiowa, czyli powrót do dzieciństwa 184

się połączy. Shaker ze słoika jest naprawdę super opcją! Wlejcie całość do zupy, mieszając ją. Szczawiową podaję zawsze z jajkiem na twardo i grzankami czosnkowymi. Grzanki to 5 minut pracy. Czerstwą i podeschniętą wczorajszą bułkę drobno kroimy. Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz wrzucamy granulowany czosnek , delikatnie solimy, pieprzymy, zmniejszamy ogień. Wrzucamy szybko pokrojoną

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane bez tarcia – z blendera 500

Nikomu z nas nie chce się trzeć ziemniaków na placki. Nikt się nie rwie do tej ciężkiej pracy, ale wszyscy chętnie by pochrupali. Przyznajcie się – nie odmówicie chrupiącego, pachnącego placuszka, prawda? Nie muszą być czasochłonne i nie potrzebujecie wcale ostrej tarki. Jedyne, co Wam potrzebne to… blender! Jedna z ulubionych potraw od lat szczenięcych. Jedzenie na pocieszenie. Moje nieśmiertelne

Karo in the Kitchen
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 228

właściwie sama, jedyne czego wymaga od Was to chwili uwagi i naprawdę ładnego, wołowego mięsa. Do bitek lubię kupować pokrojone i poporcjowane już mięso wołowe, zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę. Kroję je tylko na mniejsze kawałki i ładnie, cienko je rozbijam. Jeśli kupiliście wołowinę w kawałku, koniecznie zwróćcie uwagę żeby pociąć ją na plastry w poprzek, a nie wzdłuż włókien

Karo in the Kitchen
Çilbir – jajka w koszulkach po turecku, na jogurcie 217

Turecki comfort food. Bogaty i piękny w kolorze. Prosty, smaczny i niesłychanie wartościowy. Dwadzieścia minut pracy i macie gotowe dwie porcje – na śniadanie, na lunch czy kolację, jajka po turecku będą idealne. Przy pomocy moździerza rozgniatamy czosnek i sól razem, aż utworzą pastę. Jeśli nie macie moździerza – łatwo to zrobić na desce. Posiekajcie czosnek i posypcie go solą. Następnie weźcie

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania