jakości przypraw, zwoje są segregowane według koloru, grubości i długości. Z gorszych gatunków cynamonu wyrabia się olejek lub przyprawę mieloną. Cynamon jako przyprawa używany jest głownie do wypieków cukierniczych, przetworów owocowych, a także do produkcji likierów. Do mięsnych potraw jest dodawany w kuchni azjatyckiej, arabskiej, tureckiej, hiszpańskiej i latyno-amerykańskiej. Właściwości zdrowotne cynamonu: - jest jedną z przypraw przyspieszających metabolizm, poprawia
Kuchenne innowacjefermentacje” zachęcają nas, żeby stale eksperymentowac, kisić, a nie marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Nowością dla mnie jest fermentowanie w przetworach mlecznych np. w maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem
Ugotowane pozamiatanemnie symbol drugiej połowy lata, kiedy to pomidory i cukinie są najsmaczniejsze i aż chce się jeść same warzywa. Jesienią i zimą, zamiast świeżych pomidorów warto użyć pomidorowych przetworów - przecierów, albo dobrej jakości pomidorów w puszce. W chłodniejsze dni leczo doskonale Was rozgrzeje, doda energii i poprawi nastrój (to chyba z powodu ostrej papryczki, która pobudza endorfiny
Kulinarne Inspiracjecały zapas i w ekspresowym tempie musieliśmy opróżnić zawartość. Mus musiał być dobry, bo po pierwsze bez problemu daliśmy radę, po drugie - do dzisiaj mam sympatię do tego słodkiego przetworu. A słoiki wypełnione jagodami pojechały nad morze :) Składniki: 1.5 kg niedużych jabłek kilku różnych gatunków (można dodać również gruszki) 4 łyżki brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki masła
zadanie-gotowanieniepozornym owocu, kryje się ogromne bogactwo cennych witamin, to z ochotą przystąpiłem do pracy. Zwłaszcza teraz kiedy owoce są już naprawę bardzo dojrzałe, a w związku z czym przetwory z nich wykonane ( dodane później na przykład do szklani gorącej herbaty) pozwolą nam łatwiej znieść nadchodzące zimowe chłody. składniki 2 kg pigwy 1 kg cukru sposób wykonania
Miód i pieprzjakie macie swoje patenty na masy owocowe? Artykuł Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKoniecznie pochrupcie jeszcze ciepłe orzechy laskowe Artykuł Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkustosować, na co pomaga, jakie są przeciwwskazania do jej stosowania) - dowiedzieć się jak dozować zioła - zgodnie z wiekiem dziecka i ogólnym stanem naszego zdrowia - ciekawe przepisy na sprawdzone dania, przetwory i nalewki - pomysły na niecodzienne przysmaki wzmacniające organizm dziecka W książce zostały również umieszczone czarno-białe zdjęcia , które ułatwiają rozpoznanie danej rośliny. Na końcu, dla ułatwienia - znajduje się słowniczek opisujący
Di gotujeOwoce pigwowca zasypane cukrem, to bogate źródło witaminy C. Zimą można dodawać je do herbaty zamiast cytryny. Pigwowiec często mylnie nazywany jest pigwą. Czytaj dalej »
Przepisy Kulinarneprzesypujemy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/domowa-uniwersalna-przyprawa-do-zup-sosow/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWieczory coraz dłuższe, na polu coraz zimniej więc pora na domowe przetwory. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny ketchup domowy. Gwarantuję, że lepszego w życiu nie jedliście. Ketchup jest bardzo prosty do wykonania a jego smak nieziemski. Jeżeli zastanawiacie się czy warto to z całą odpowiedzialnością mówię, że "warto bardzo". Polecam ;) Przepis pochodzi od znajomej. Zdjęcie kiepskiej
Krakowskie smaki Anikratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-zytni-kminkiem-podobno-litewski/ BosowKuchni Artykuł Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujednak przepuścić takiej okazji, zalałam więc ostrygę winegretem i jakoś ją przełknęłam. Nasz kolejny przystanek do sklep z produktami prosto z Hiszpanii. Ogromny wybór - oliwy, oliwki, faszerowane papryki, przeróżne przetwory w słoiczkach oraz osobny dział z szynkami i serami. Za degustację szynek podziękowaliśmy, ale z przyjemnością spróbowaliśmy serów - kremowego owczego sera, w którego wnętrzu zanurzaliśmy chrupiące chlebki oraz sera Manchego
Chilli Czosnek i Oliwatyle do przetworzenia tego wspaniałego warzywa, a pomysły się nie kończą! Kończą się za to słoiki, które można przecież dokupić i kończy się również miejsce w piwnicy na owe przetwory, której powiększyć nijak nie idzie. Dlatego póki można i są chęci, zjadamy na bieżąco :) Pociągając dyniowy temat, stawiam na stół przepyszne placki dyniowe w towarzystwie czosnkowych gruszek i sera blue
Kuchnia w Słońcu Skąpanaproduktów bogatych w białko i tłuszcze należy jeść węglowodany t.j: kasza gryczana, ryż brązowy czy komosa ryżowa. Wymienione produkty świetnie rozgrzewają, a zarazem zawierają dużo błonnika. Kiszonki Latem przygotowujemy przetwory na zimę, są to m.in kiszonki t.j: kiszona kapusta czy ogórki. Zawierają mnóstwo witaminy C, która przede wszystkim odpowiada za odporność. Naturalne
Truskawkowa Fiesta