świeże, bez chemii, w sklepach, na bazarach mamy różnorodny wybór warzyw i owoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych. Zjedzcie ją z ulubionym, domowym, chrupiącym
Jaglusiakostką czekolady. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/ciasto-marchewkowe-kremem-kawowym-bazie-mascarpone/ BosowKuchni Artykuł Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuStałam się posiadaczką wiadra pięknych winogron i żal że nie można było ich wszystkich zjeść ale nie dalibyśmy rady a były wyjątkowo słodkie i apetyczne. Zrobiłam
Moje Małe Czarowanieobsługuje teren Warszawy. Jak w tradycyjnym sklepie internetowym dodajemy nasze zakupy do koszyka, płacimy i czekamy na kuriera. Sklep gwarantuje, że będziemy wiedzieć z jakiego gospodarstwa pochodzą warzywa i przetwory, że dostawcy są sprawdzeni tak, żeby mieć pewność, że wybieramy spośród zdrowych i etycznie wytwarzanych produktów, a jednocześnie wspieramy konkretną osobę, która produkuje uczciwie żywność. Wiemy też, że takie gospodarstwo
Ugotowane pozamiatanemieszamwgarnku.pl/dania-miesne/sojka-mazowiecka-pieczone-pierogi-kasza-jaglana-grzybami-kapusta/ BosowKuchni Artykuł Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku„Pisałam już o marmoladach miękkich teraz czas na marmolady twarde. Podstawowym surowcem do ich przygotowania są przeciery z owoców bogatych w pektyny: jabłka, agrest, czarne porzeczki
Wiem co jembędą złote. Bułeczki studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/pszenne-buleczki/ BosowKuchni Artykuł Pszenne bułeczki z nutką masła pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusiebie w ogrodzie. Wyhodowane ekologicznie,bez nawozów i chemii. Dokładnie myję ogórki,koper,chrzan oraz staranne wyparzam słoiki i nakrętki,wtedy mam gwarancję,że nie popsują mi się przetwory. Do każdego słoika na dno wkładam po gałązce kopru,2 ząbki czosnku,kawałek korzenia i liścia chrzanu. Ogórki ustawiam pionowo,przekładam gałązką kopru i na wierzch układam mniejsze ogórki. Wodę
Kolorowa kuchnia Elkiząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu kilka baldachów kopru 2 łyżki gorczycy zalewa: 8 szkl. wody 2 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 1 łyżka ziaren ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Wodę,ocet,cukier,sól i przyprawy należy zagotować i wystudzić. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki
Kolorowa kuchnia Elkimarchewki 1/2 kg czerwonej papryki 1 zielona papryka 1/2 kg cebuli zalewa: 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 2 łyżki mielonego pieprzu ziołowego Kapustę poszatkować,marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w półtalarki,paprykę pociąć na cienkie paski. Ja pocięłam używając szatkownicy do kapusty,wychodzą super
Kolorowa kuchnia Elkikażdy słoik) kolorowy pieprz ziarnisty ziele angielskie gorczyca zalewa: 6 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżka soli kamiennej do przetworów Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na średniej grubości paski. Zalać wrzątkiem i od razu odcedzić. Do każdego słoika na dno włożyć 1 listek laurowy, 5-6 ziarenek
Kolorowa kuchnia ElkiTeraz właśnie jest najlepszy moment by robić soki,przetwory i nalewki z aronii,bo owoce na krzaczkach są już w pełni dojrzałe. Zalety aronii można by długo wymieniać. Jej owoce są cennym surowcem dietetycznym i leczniczym, wręcz niezastąpionym w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących
Kolorowa kuchnia Elkipodanych składników robimy sos. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-brokulowa-rzodkiewka-kukurydza-jajkiem/ BosowKuchni Artykuł Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutaki wpis, ale w lato nie miałam czasu na siedzenie przy komputerze, ponieważ całe dnie spędzałam na dworze z moimi córeczkami, a także poświęcając czas na szykowanie różnych przetworów. Dzisiaj pierwszy z zaległych przepisów, a wkrótce następne... Sałatka wymaga trochę pracy, ale jest smaczna i będziecie zadowoleni. Polecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki
talerz przyjemnościJakoś nie mogłam zmobilizować się do tego wpisu. Może dlatego, że jestem zawiedziona ilością grzybów jakie pozyskałam? Miałam nadzieję, na bardzo obfite zbiory a tymczasem przetworów grzybowym nie zrobiłam ani jednego słoiczka. Było troszkę kurek , na bieżące zużycie, kilka szmaciaków, też częściowo zjedzonych na miejscu a trochę zasuszonych i kilka, dosłownie kilka, innych jadalnych grzybów takich jak koźlarze , kanie
Smaczna Pyza