Cena truskawek poszła w dół, więc czas na przetwory. Dziś wypróbowałam niedawno znaleziony przepis na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią. Zastanawiam się jeszcze nad dżemem truskawkowym lub dżemem truskawkowym z rabarbarem... Składniki na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią (2,5 - 3 słoiczki): 1,5 kg truskawek biała czekolada 150 g 1/2 laski wanilii cukier biały
Karola gotujeponieważ zbyt bardzo utrwalił nam się wizerunek przeładowanej "polskiej" wersji pizzy. W pamięć zapadły nam między innymi niesamowite lasagne, penne z grzybami, cantuccini, tagliatelle bolognese, sery oraz szynki regionalne, przetwory z truflami, kanapka ze świnką oraz włoskie słodkości. Nie zapominajmy też o winach! :) Szczególnie dziękujemy przewodniczkom, które pokazały nam wspaniałe miejsca degustacyjne we Florencji, Bolonii i Asyżu. Resztę znaleźliśmy sami
Karola gotujedelikatnie pianę. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/masa-makowa-do-makowca-pierogow/ MieszamWGarnku Artykuł Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuZakwas z buraków na barszcz – dla nas niezbędny składnik barszczu, także barszczu wigilijnego. Nie uznajemy barszczu z proszku czy nawet „kupnego” zakwasu na
Pociąg Do Kuchniciepłe posypane szczypiorkiem i parmezanem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/faszerowane-buleczki-zapiekanki-pieczarkami-inaczej/ MieszamWGarnku Artykuł Faszerowane bułeczki, zapiekanki z pieczarkami -inaczej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuludzki. Zastosowanie niskich temperatur sprawia, że żywność tak przygotowana odznacza się większymi wartościami odżywczymi od innych produktów konwencjonalnych. W ofercie GoodFoods można znaleźć żywność taką jak: oleje, zioła/herbatki, przetwory, miody, czekolady, konopie. Ja dzisiaj postaram się Wam przybliżyć bardziej tę ostatnią kategorię, pokażę jakie produkty marki GoodFoods zawierają owe ziarna oraz jakimi właściwościami się charakteryzują. Ciekawi? Zapraszam do notatki
Zdrowie na języku :PDomowa pasteryzacja to najlepsza metoda konserwowania domowym sposobem przetworów owocowych i warzywnych – lecz nie tylko. Autorem tej metody był francuski chemik – Louis Pasteur, który wraz z Claude’em Bernardem w w kwietniu 1862 przeprowadzili pierwszy udany test pasteryzacji. Metoda pasteryzacji oczywiście zyskała swoją nazwę od pomysłodawcy. Pasteur prowadził także badania nad fermentacją i rozpadem... Read More
Magiczny Garnekblasze. Piecz w 170 stopniach ok 15-20 min. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/pyszne-pierniczki/ MieszamWGarnku Artykuł Pyszne pierniczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumnie ciągle truskawkowo.... na śniadanie, podwieczorek a nawet obiad czasami. Pogoda niezbyt sprzyja moim truskawkom ogrodowym, są trochę przesuszone, więc używam ich do przetworów. Świetnie smakują lekko przesmażone z cukrem i szczyptą kardamonu. Takich właśnie używam do śniadania. Śniadanko z twarożkiem, truskawką i musli 400 g twarożku 4 łyżki jogurtu około 250 g truskawek szczypta kardamonu 2 łyżki cukru musli
Gotuj Sam!stopniach, potem 10 min w termoobiegu. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-orkiszowe/ MieszamWGarnku Artykuł Bułeczki orkiszowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusłoikach na zimę. Jestem troszkę zaskoczona, że ten przepis trafił do najczęściej odwiedzanych przepisów w listopadzie. Nie spodziewałam się, że o tej porze roku tak wiele osób robi przetwory. Ale bardzo się cieszę, że przepis trafił w Wasz smak i z niego korzystacie. Przepis: kliknij po przepis
W kuchni u MonikiJesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy
Karo in the KitchenStudzimy na kratce. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-razowy-orkiszowo-zytni-zakwasie/ BosowKuchni Artykuł Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwystąpiła tutaj kawa Inka, w roli „Przyjemnego” – czekolada Artykuł Czeko- kawa z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujabłek i suszonych owoców dzikiej róży, wykorzystałam te produkty. Pomysł, aby pigwę wykorzystać właśnie do tej wytrawnej konfitury był strzałem w dziesiątkę. Pigwa jest dość kwaśna, więc do takich przetworów nadaje się idealnie. W planie miałam dodanie żurawiny, ale okazało się, że to coś w torebce, to suszone owoce dzikiej róży. Zaryzykowałam i tak oto powstał chutney z pigwa, jabłkiem
Codzienna kuchnia niecodzienna