Domowa pasteryzacja to najlepsza metoda konserwowania domowym sposobem przetworów owocowych i warzywnych – lecz nie tylko. Autorem tej metody był francuski chemik – Louis Pasteur, który wraz z Claude’em Bernardem w w kwietniu 1862 przeprowadzili pierwszy udany test pasteryzacji. Metoda pasteryzacji oczywiście zyskała swoją nazwę od pomysłodawcy. Pasteur prowadził także badania nad fermentacją i rozpadem... Read More The post Domowa pasteryzacja żywności i słoików appeared first on Magiczny Ga... czytaj dalej...
Jestem mamą dwóch słodkich chłopaków, a od niedawna także mamy jeszcze małego kotka - Miki :)
Gdy byłam młoda zawsze uważałam, że nie będę typową mamą dwójki dzieci i nie poświęcę swojego czasu na ich wychowanie - lecz nie sądziłam że mając dzieci zmienię zdanię i poświęcenie się dla ich dobra sprawi mi radość i przyjemność. Jednym słowem jestem mamą i kurą domową. Lecz to nie wszystko - chodzę kilka razy w tygodniu na siłownię, prowadzę blog kulinarny a takżę przeglądam sporą biblioteczkę książęk kucharskich mojej mamy. Wolne i ładne weekendy spędzamy na wycieczkach po kraju, muzeach - nigdy nie jest za późno by nauczyć się czegoś nowego!
Zapraszam do przejżenia mojego blogu, gdzie znajdziecie dużo pomysłów zaczerniętych z książek kucharskich z lat '70 i '80.