dzień. Najlepsze przepisy zebrała Babunia do Ogródka Dziadunia ( klik ) i oczarowała smakiem całą rodzinę, która od tej pory wspólnie zbierała się przy stole, by z darów natury przygotowywać najlepsze przetwory pod słońcem. Mój dzisiejszy przepis również pochodzi ze starego, babcinego zeszytu. Łączy ze sobą tradycję z nowoczesnością, pozostał jednak romantycznie rustykalny i przez to piękny, kojarzący się z ciepłem domowego
Garniec Magaliesosy (np. Sos pokrzywowo - miętowy) Zupy (np. Zupa z brokuła, mniszka z babki) Dania główne (np. Leczo z żółtlicą i mniszkiem) Desery i wypieki (np. Mus czekoladowo - fiołkowy) Przetwory (np. Galaretka z kwiatów koniczyny) Napoje (np. Sok z pokrzywy) Przepisy są łatwe w wykonaniu i zawierają chwasty łatwo dostępne na naszych polach czy w ogrodach. Na samym początku znajdziemy czytelny
Z miłości do słodkościpaprykę w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, rozłożyć przyprawy, zamknąć przez kilka dni trzymać w temperaturze pokojowej, potem wynieść w chłodne miejsce. Na bieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość przetworów najlepiej zapasteryzować - około 15 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodajemy ewentualnie cukier. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-tysiaca-wysp-sos-miesa-salatek-dip/ BosowKuchni Artykuł Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuAjvar – pasta z papryki i bakłażanów – obłędna wręcz pasta z Bałkanów (Serbii) występująca w wersji łagodnej i pikantnej. Ajvar jest produkowany na Bałkanach w
Pociąg Do Kuchniżadnej z nas, ale to piękne zdjęcie jest autorstwa Gosi Łaniak z bloga Modern Taste. W jesiennym numerze znajdziecie m.in.: przepisy na faszerowane warzywa pomysły na jesienne przetwory przepisy z wykorzystaniem ziemniaków i jabłek moją recenzję lokalu Szaszłykarnia Gruzja kalendarium imprez kulinarnych w regionie (wrzesień-listopad) i wiele innych pysznych i inspirujących Czytaj dalej... Artykuł 6. numer Magazynu Aromat pochodzi
Pasja SmakuZimą wykorzystuję zamrożone zapasy, a w tym roku przygotowałam również pure malinowe zamknięte w słoikach oraz maliny w syropie. Zapewne na dniach podzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle że o wyraźnym smaku malin. Całość dopełnia galaretka malinowa i bynajmniej nie jest to taka sztuczna
vaniliowoczekoladowaKroimy na batoniki. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/batony-owsiane-bez-cukru/ BosowKuchni Zapisz Zapisz Artykuł Energetyczne batony owsiane bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Red relish to sos prawie do wszystkiego. Jego słodko-kwaśna nuta jest świetnym dopełnieniem do serów, wędlin czy mięs. Mój najstarszy
My Blueberry Cornerprzygotujemy 2 przystawki, 2 dania główne i deser. Patronat nad wydarzeniem obejmie magazyn Slowly Veggie! Partnerem wydarzenia jest AMANI.PL (ekologiczna warzywa, lokalne produkty, tradycyjne przetwory). Więcej informacji o wydarzeniu znajdziecie TUTAJ . Gorąco zachęcam do udziału! Będzie pysznie, merytorycznie i wesoło
Food Squarestopniach 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/dynia-pieczona-z-ziolami-i-czosnkiem/ BosowKuchni Zapisz Zapisz Artykuł Dynia pieczona z ziołami i czosnkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkustopniach do zrumienienia 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-owsiane-cukinia-zurawina-daktylami/ BosowKuchni Artykuł Ciastka owsiane z cukinią, żurawiną i daktylami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujuż czasu jestem wielką miłośniczką dyni, musiałam ten przepis koniecznie wypróbować. W sezonie jesiennym przygotowałam do słoików puree dyniowe i teraz kiedy tylko mamy ochotę sięgamy po przetwory z naszej małej spiżarni :-) a dokładniej zimnej, ciemnej blokowej piwnicy. Przepis zaczerpnęłam z blogu Dorota smakuje nieco go zmodyfikowałam pod siebie. hummus z dyni hummus
Aromatyczne Podróżekleksem śmietany. W sezonie najlepiej użyć do przygotowania kremu świeżych pomidorów, najczęściej używam do niej pomidory typu LIMA. Z resztą te pomidory najlepiej nadają się również na przetwory. Smacznego :-) krem z pieczonej papryki i pomidorów Kobietki wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta
Aromatyczne Podróże