Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być długo
Przepisy Kulinarnetygodnie. Zlewamy do butelek 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/zurawinowka-nalewka-zurawiny/ BosowKuchni Artykuł Żurawinówka – nalewka z żurawiny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuLubicie przetwory z mleka koziego? Ja kiedyś za nimi nie przepadałam dlatego, że pewnego razu trafiłam na niezbyt smaczny serek o ostrym zapachu. Jednak jakiś czas temu polubiłam je na nowo - w szczególności serki twarogowe i pleśniowe. Tego pierwszego użyłam do przygotowania sernika. Twarożek jest kremowy i delikatny, nie ma tak intensywnego smaku jak produkty, z którymi
Poranek na słodko„Kiedy już myślałam, że sezon przetwórczy za mną, mąż przywiózł mi z działki dwa wiadra winogron i osiem dużych, dojrzałych owoców pigwy, która w tym roku
Wiem co jemużyłam kwaśnych, wydrylowanych, mrożonych wiśni. Choć według mnie niezbyt nadają się do bezpośredniego spożycia (wykręcający w charakterystycznym grymasie usta smak) to z kolei rewelacyjnie sprawdzają się w wypiekach oraz przetworach :) Nie znam absolutnie nikogo, kto nie poczułby się chociaż odrobinkę lepiej po zjedzeniu czegoś tak smacznego. Pełnia szczęścia od pierwszego kawałeczka gwarantowana! :) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml ciepłego
MyCookBook.plbędzie wchłonięta przez kaszę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/komosa-ryzowa-quinoa-gotowac-oraz-wlasciwosci/ BosowKuchni Artykuł Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuGalaretka z papierówek z wanilią to przepis, który wypatrzyłam u Ani ., ale ciut go zmodyfikowałam. Galaretka ma piękny bursztynowy kolor, jest słodka o posmaku wanilii. Waniliowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTajski sos Sweet Chili Sauce to jeden z naszych ulubionych azjatyckich sosów. Jest ostry i słodki jednocześnie. Smak tego sosu chyba każdy zna. Teraz ten Sos
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsobie z ubiciem białek czy bitej śmietany (1,5 minuty). Ubija tak szybko, że wiem także co to znaczy „przebić” śmietanę na masło. Jako, że wrzesień to czas przygotowywania przetworów postanowiłam ugotować sos pomidorowy, chciałam nim zalać pomidory w słoikach, najpierw do stalowego pojemnika wrzuciłam pokrojone w ćwiartki pomidory, dodałam sól, pieprz i trochę cukru, w ciągu 30 sekund były
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiec w 180 stopniach na złoty kolor. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-gryczane-maslem-orzechowym/ BosowKuchni Artykuł Ciastka gryczane z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkustudzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-pszenny-garnka-pomidorami/ BosowKuchni Artykuł Chleb pszenny z garnka, z pomidorami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwpisem chciałam zachęcić wszystkich do robienia własnych przetworów. Zajmuje to na prawdę nie wiele czasu i jest banalnie proste, a ile razy zdrowsze od dżemu ze sklepu. W tym akurat przepisie zastosowałam cukier żelujący ze względy na to, że ostatnio nie mam zbyt wiele czasu by stać przy "garach" cały dzień. Dzięki temu wszystko zajęło mi może
Biały fartuszekgorzkich migdałów Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena w syropie to jak dla mnie jedne z najlepszych tego typu przetworów, więc w tym sosie spodziewałam się podobnego smaku i absolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno owocowy i słodki, podkreślony przez wanilię i lekką goryczkę gorzkich migdałów. Plus za brak
Poranek na słodkomnie idealny jako polewa do placków, a do tego bogaty w kwasy tłuszczowe i witaminy. Przecier z mango również pozytywnie mnie zaskoczył. Do tej pory kupując tego typu przetwory, po otwarciu słoiczka moim oczom ukazywała się ciemna, nieciekawie pachnąca pulpa. Tutaj jest inaczej - przecier ma barwę świeżego, dojrzałego owocu i smakuje tak jak mango z serii "premium", czyli "soczyście
Poranek na słodkoPaździernik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być długo
Przepisy Kulinarne