kwaszona z grzybami leśnymi - papryka marynowana - seler salatkowy - groszek konserwowy - kukurydza konserwowa - dżem wiśniowy Firma ORZECH to Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, powstał w 1996 roku. P roducent przetworów ze świeżych owoców i warzyw; sałatek, dżemów, powideł, marmolad. Zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy, jest bardzo bogata, myślę i że każdy znajdzie w niej coś dla siebie
Kuchnia z widokiem na ogróddobrze,że robię przetwory z buraczków. Kiedy sezon się kończy w mojej spiżarce stoją spokojnie na pułkach. Korzystał często jako przysmak do ziemniaków lub zupa buraczkowa, ewentualnie krem. Dziś właśnie powstał pyszny krem. Polecam bo warto :) Składniki: 6 ziemniaków 4 spore marchewki słoiczek pasteryzowanych buraczków( 250 ml) czosnek 4 ząbki ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól
Różowa kuchniajest tylko ozdobą. Dynia swoją popularność zawdzięcza idealnemu połączeniu smaku i wartości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy, zapiekanki, placki, a nawet słodkie wypieki. Dziś zapraszam Was na pyszne danie - w roli głównej piękna, pomarańczowa dynia. Delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie z dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem
Wędrówki po kuchnizalewy 2/3 szkl. kuskusu razowego - przyrządzony wg.przepisu na opakowaniu 3 grube plastry żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli - odsączyć z zalewy garść pieczarek marynowanych - kto się czuje specjalistą w przetworach domowych, może wykor zystać własnoręcznie zamarynowane grzybki w occie - u mnie niestety już zjedzone w tym sezonie 3 małe ogórki kiszone garść oliwek zielonych 1 mała cebula czerwona 2 łyżki
Grunt to przepis!się iż wcale nie jest taka zła. Tym razem wersja na słodko z mnóstwem czekolady. Przepis Moniki Mrozowskiej znalazłam w piśmie "Dobre rady", był on zamieszczony w ramach kampanii "Przetwory zbożowe-podstawa naszej diety". Nie wiem czy akurat to ciasto powinno być podstawą diety, ale raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi go skosztować ;-) Przepis lekko zmodyfikowałam, ale efekt
peggiwkuchnitłusty obiad, tym prawdziwy mężczyzna bardziej najedzony! 7. Dorzuć cebulę i dalej podsmażaj. Zapomnij mieszać. Nie szkodzi. Przypalona cebula prawdziwemu mężczyźnie też smakuje! 8. Dolej sok pomidorowy ze słoika. Przetwór własny teściowej. Chyba Ci w gardle nie ustanie... 9. Splądruj zapas przypraw żony. Dosyp do zawartości patelni co Ci w rękę wpadnie. Papryka, chili, pieprz, przyprawa do grilla. Akurat
Grunt to przepis!zwykłym lub samoprzylepnym papierze i ozdobić lunchbox czy torbę na drugie śniadanie, które szykujecie dla Waszych bliskich. Myślę, że będzie im bardzo miło :) Etykietkami możecie także udekorować domowe przetwory czy własnoręczne jadalne prezenty. Aby pobrać etykietki w PDF, kliknij na obrazek poniżej: * Jajeczne muffinki upiekłam w ramach wspólnego gotowania razem z Gin i Martynosią . Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie
Chilli Czosnek i Oliwawierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut /źródło Moje Twory Przetwory
Anioły w kuchnimleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU 1/2 słoika powideł śliwkowych [ok 150ml] KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu - czubata 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis
Grunt to przepis!Czerwiec to miesiąc truskawek. Chętnie sięgamy po nie, dodając je do deserów, ciast, przetworów czy koktajli. Zapewne najbardziej znanym każdemu, jest miks truskawek ze śmietaną i cukrem. Ja ten tradycyjny miks dzisiaj nieco odmieniłam. Do zblendowanych truskawek dodałam ananasa. Wyszło świeżo, lekko i bardzo orzeźwiająco. Spróbujcie! KOKTAJL TRUSKAWKOWO-ANANASOWY Składniki: 2 szklanki truskawek 3 plastry ananasa (najlepiej świeżego
Bon appetit mon amietrwa. Szkoda,że nie da się najeść truskawkami tak "na zapas", na cały rok, bo mam wrażenie, że nigdy nie mogę się nimi wystarczająco nasycić. Oczywiście robię z nich przetwory albo zamrażam, ale przyznacie - to już nie to samo. No więc na koniec ciasto kojarzące się z ciepłym dzieciństwem i wakacjami u babci - drożdżowe z truskawkami. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
Bon appetit mon amieDynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym warzywem. Zawsze jesienią piekę w piekarniku dość spore ilości dyni piżmowej, potem miąższ miksuje na gładką masę i zamrażam. Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus dyniowy. Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą
SMYKWKUCHNIFirma Eterno to iście owocowy raj. Koneserzy wytrawnych smaków również znajdą coś dla siebie. Krótko o historii Kolejna firma kultywująca rodzinne tradycje. Konfitury, syropy i przetwory oparte są na unikalnych recepturach, które producenci przekazują sobie od pokoleń. Dzięki nim jakość … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty