przetwory - 14998 przepisów (strona:465/1000)

Ogórki małosolne - niezawodny przepis 220

W sezonie ogórkowym nie może zabraknąć przepisu na ogórki małosolne. W moim rodzinnym domu działały jak kalendarz. Uwielbialiśmy je (może poza moim Tatą). Gdy tylko pojawiały

Pełny talerz
domowe ogórki w zalewie musztardowej 336

składniki: 2000 g gruntowych ogórków 5 łyżek musztardy 200 ml octu 800 ml wody 300 g cukru 30 g soli liście laurowe ziele angielskie ziarenka białej

Domowy Smak Jedzenia
Przepis miesiąca – lody, sorbety, parfait i semifreddo 167

się z owocowego puree z dodatkiem cukrowego syropu, a i niekiedy ubitej piano z białek. Jeżynowy sorbet latem to przepyszny deser! Jak widzicie sorbet nie zawiera mleka i jego przetworów. Semifreddo to włoski deser lodowy, który jest częściowo zmrożony. Semifreddo przyrządza się ze śmietanki i jajek. Można je przyprawić róźnymi owocami, orzechami czy czekoladą. Kolejny lodowy deser to parfait. Parfait

codojedzenia
Kandyzowane płatki róż 161

przetworów z róż zbierałam się bardzo długo. Zjeździłam na rowerze dziesiątki kilometrów w poszukiwaniu prawdziwej, ciemnoróżowej dzikiej róży, niestety na próżno. Dopiero niedawno znalazłam kilka krzaków, niestety już pozbawionych kwiatów. Ale będę wytrwała, poszukam jeszcze, może ostało się choć kilka różyczek. Znalazłam za to informację, że równie dobrze można przerabia róże ogrodowe, byleby pachniały. Więc oberwałam z płatków różę herbacianą

Cakes By Kejt
domowe ogórki konserwowe w curry 172

składniki: 2000 g ogórków gruntowych 3 – 4 cebule 310 g cukru 300 ml octu 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki 2

Domowy Smak Jedzenia
Dżem truskawkowo-jagodowy 183

truskawkowo-jagodowy ma niepowtarzalny smak. Sezon na truskawki dobiega końca, zatem to ostatni dzwonek, by aromatyczną słodycz truskawek i jagód zamknąć w słoiczkach. Wielu z Was poszukuje przepisów na przetwory jagodowe, zapraszam na bardzo udane połączenie truskawek z jagodami. Najwartościowszy dżem przygotujesz przez wielogodzinne odparowanie wody z owoców, bez środków żelujących i pektyn. Metoda naszych mam i babć wydaje się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki w pomidorowym sosie 156

Przetworów czas zacząć...tzn ..przetwarzanie już zaczęte..robiłam już kompoty i dżemy z truskawek..ale nie wstawiłam przepisów...czasu zabrakło...Wczoraj dostałam troszkę ogórków[ jakoś moje na działce w tym roku kiepsko rosną] ..i nie wiedziałam co z nimi zrobić..parę dni temu robiłam kwaszone  ..przydadzą się na zimę do sałatek i nie tylko..W oko wpadł mi przepis

Moje domowe kucharzenie
Jaglanka na mleku ze śliwką prażoną z czekoladą 205

zagotowuję. Wtedy dodaję płatki jaglane i gotuję je około 3-5 minut ciągle mieszając. Dodaję również cukier. Jeszcze ciepłe przekładam do miseczki i dodaję konfiturę śliwkową. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D –dlatego chętnie włączam je do menu mojej całej rodziny

Kuchnia co dnia
Domowy kisiel jagodowy 187

mniej cukru, bez dodatkowych barwinków i aromatów. Wystarczą owoce i mąka ziemniaczana. Dziś kisiel jagodowy ale można go zrobić z innych ulubionych owoców - świeżych i mrożonych, ich soków czy przetworów. Kisiel to również dobry pomysł na wykorzystanie "zalegających" owoców ;) Pamiętajcie, że kisiel jagodowy pomaga w leczeniu biegunki! mały słoik jagód pasteryzowanych   szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ewent

Atlas Smaków
domowa galaretka z czarnej porzeczki 191

składniki: 1500 g czarnej porzeczki 600 g cukru 250 ml wody wykonanie: Owoce płuczemy a następnie rozmiażdżamy. Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 min. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z czereśniami 269

roku jest ich bardzo dużo i są wyjątkowo słodkie więc jedzmy czereśnie bo zaraz znikną! Najlepsze są świeżo rwane z drzewa, ale można też robić z nich przetwory np. dżem cukiniowo-czereśniowy . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Nalewka wiśniowa 205

Sezon na wiśnie w pełni. Trzeba więc zrobić przetwory na zimę.   Dzisiaj    krótko o tym, jak zamknąć lato w słoiku.  Zapraszam na pyszną, aromatyczną, zdrową, rozgrzewającą nalewkę wiśniową. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 kg cukru 0,5 litra spirytusu Wykonanie: Wiśnie drylujemy, wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny

Smak mojego domu
Prywatny spożywczak 170

wazonu Fasola Piękny Jaś (na wegański smalec :-), obok szparagowa, kukurydza. Jeszcze są buraki, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepy, sałaty, szpinak, seler i jeszcze wiele innych. Zbieram siły na robienie przetworów na zimę. Może ktoś coś co by tu zrobić a aronią? Jakiś patent na soki

greenscarf
Koktajl z czarnej porzeczki 217

rutyny). Poza tym zawiera duże ilości witamin z grupy B, sole mineralne, żelazo i karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też  z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze.   Koktajl

Kulinarne przygody Gatity