produkty, które można sezonować przez wiele miesięcy i korzystać z nich w czasie zimy i na przednówku, czyli przede wszystkim ziemniaki, kiszona kapusta, jabłka, mąki i różnego rodzaju przetwory. Jednak odkrywając kolejne przepisy stwierdzam, że jest to jednak kuchnia bogata. Bogata pomysłowością naszych prababek, ich zapobiegliwością, a często też fantazją w wykorzystaniu prostych składników. Nie zapominajmy, że inne bardziej znane
Trzeci talerzLubię mieć w domowej spiżarni kilka słoiczków własnych przetworów, co roku staram się wypróbować nowy smak dżemu i tak w tym roku powstał dżemik brzoskwiniwo-dyniowy :) Zachwyca smakiem i kolorem, a są w nim tylko owoce i cukier brzozowy. Składniki: 750 g brzoskwiń (bez pestek), 250 g startej dyni, 200-300 g cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowo . Przygotowanie: Brzoskwinie obieramy
Aga w kuchniwłaśnie sprawia, że są tak niezwykłe. Co bardzo istotne firma stawia na jakość, a w swoich produktach używa jedynie naturalnych składników, nie stosuje sztucznych barwników, dodatków smakowych i konserwantów. Przetwory wykonywane są wg tradycyjnych domowych receptur i zapakowane tak pięknie, aż szkoda otwierać :) Jeśli chcecie zapoznać się z całą ofertą firmy zapraszam tutaj - klik . Kolejny czarodziejski słoiczek, którego mogłam spróbować
Cynamonowe szczęściepomidorowy można zrobić niejako przy okazji przygotowywania innych przetworów, gdzie zostają nam "pomidorowe resztki", jak np. pełne witamin skórki i miąższ przy produkcji domowego ketchupu . Można go wzbogacić mieszanką ziół lub tak jak w tym przepisie jednym gatunkiem - macierzanką. Domowy ocet pomidorowy jest znakomitym, aromatycznym i dość ekskluzywnym dodatkiem do sałatek i potraw wytrawnych, do przygotowania przy niewielkich
SzczyptaSmaQktórym możecie trzymać suszone grzyby, kisić ogórki czy przygotować nalewkę- to już zależy od Was :) Temat konkurs to po prostu: smak :) Chciałabym żebyście podali mi przepis na jakieś przetwory, tak żeby ślinka pociekła na samą myśl o ich smaku :) Wpisy zostawiajcie pod tym postem. Konkurs trwa od 01.10.15r. do 08.10.15r. Wyniki będą 1 lub 2 dni po zakończeniu
Aga w kuchniOtrzymałam wie obieraczki do warzyw Victorinox ze sklepu ostry-sklep.pl już dobrych kilka miesięcy temu. Wykorzystywałam je przy każdej okazji, a było ich wiele, bo sezon na przetwory trwa. Jedna z obieraczek okazała się dla mnie bardziej funkcjonalna, lepiej układała się w dłoni. Była po prostu wygodniejsza w użytkowaniu, chociaż bardzo polecam obie, bo firma Victorinox jest przecież znana
Magiczne Życie MartyJak już wszyscy wiedzą kanie w tym roku bardzo obficie obrodziły. Trzeba je jakoś wykorzystać bo smaczne są bardzo. Ponieważ miałam ich bardzo dużo dlatego kilka
Moje Małe Czarowaniejakości, oryginalne i dostępne dla każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego kraju sprowadzono sery, wędliny, słodycze, przetwory owocowo warzywne, dania gotowe, makarony, przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na półkach! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWracając do zagadek... Oprócz noża i tarki, które na pewno bardzo przydadzą mi się w kuchni do przesyłki dołączony był tajemniczo brzmiący list... Mój typ to przetwory warzywne w słoiczkach takie jak: tarte buraki, tarte ogórki kiszone, sałatki obiadowe. Bardzo ucieszyłoby mnie gdyby Społem Kielce poszerzyło swoją ofertę o takie produkty, bo firmę cenię za smak i przede
Szefowa kuchniCzekośliwka to powidła śliwkowe o smaku czekoladowym. Istnieje kilka wersji tego produktu: z czekoladą, z kakao lub z dwoma tymi składnikami na raz. Niektórzy też dodają
Smakołyki Berenikiwystarczy kliknąć Tutaj. Przeczytaj więcej o: Zielono mi czyli ODCHUDZANIE i OCZYSZCZANIE Mój Zestaw "NA ZDROWIE" Domowych Przetworach Sokoterapii 14- dniowej diecie warzywno-owocowej
IzaGotujecałkowicie wystudzić UDANYCH PRZETWORÓW! źródło: Essen&Trinken nr. 9/2105
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa z maślaków Przetwory , suszenie , sosy , na koniec lub na początek , to zależy od kaprysu rodzinki , zawsze musi być zupa grzybowa . Tym razem jest to maślaczkowa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ten rodzaj grzybowej nieco odbiega od innych
Ogrodnik w podróżySezon na śliwki trwa. Ich dużą zaletą jest to, że świetnie nadają się na domowe przetwory. Wielbicielom dżemów polecam właśnie ze śliwek. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a dzięki dodatkowi orzechów włoskich efekt końcowy jest przepyszny. Składniki 1 kg śliwek 4 łyżki nasion chia 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu Śliwki myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki, usuwając
My Chcemy Jeść