„Dużo o niej słyszałam, ale jakoś nie miałam do niej przekonania. W tym roku jednak postanowiłam się z nią zmierzyć. Przejrzałam kilka przepisów w internecie i
Wiem co jem„Idealny do przekładania tortów i mazurków. Co roku robię kilka słoiczków i nigdy nic nie zostaje. Ma piękny kolor i intensywny świeży aromat. W dużej mierze
Wiem co jem„To jest coś czego nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Wszyscy je uwielbiamy, więc co roku robię około 40 litrowych słoików. Piwnicę mam zimną, nie ma
Wiem co jem„Zdecydowanie mniej słodki od domowego soku, a za to bardziej gęsty. Gdy zawita jesienna szaruga przyda na się na rozgrzewkę i pomoże przegonić wstrętne choróbsko. Sprawdzi
Wiem co jem„ Pomysł dodania mięty do tego dżemu okazał się być bardzo dobry. Mięta zdecydowanie wyostrzyła jego smak, chociaż nie jest mocno wyczuwalna. Niewtajemniczeni mogą mieć nawet problem
Wiem co jem„ Dość kwaśna marmolada, gęsta na tyle, że po całkowitym zastygnięciu można ją kroić nożem na kawałki. Będzie świetnym dodatkiem do kruchych rogalików lub drożdżówek. Ma na
Wiem co jem„Cukinia wyjątkowo nam obrodziła w tym roku. Przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby. Nie mam niestety czasu by to wszystko opisać i tu dodać. Moim ostatnim
Wiem co jem„Dla wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry
Wiem co jemschody prowadzące do niej już je czuję, a dzielą mnie od nich dwie pary zamkniętych drzwi. Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale wysłać chłopców po jakiś słoik z przetworami do piwnicy jest w tym czasie rzeczą raczej niemożliwą. Nie przychodzą też do kuchni gdy robimy sobie z mężem ucztę serową. Jest to też jakiś sposób aby mieć chwilę tylko
Wiem co jem„Jeden z moich ulubionych dżemów zaraz po truskawkowym. Do tej pory robiłam go w tradycyjny sposób czyli przez długotrwałe smażenie. Zapragnęłam jednak mieć dżem z całymi
Wiem co jem„Co roku przygotowuję jej kilka słoiczków. Tradycyjnie z dużą ilością cukru bez żadnych dodatków żelujących, poprzez kilkakrotne podgrzewanie i studzenie. Nie używam też wyjątkowo drylownicy tylko
Wiem co jem„W tamtym roku zrobiłam dwa słoiczki na próbę. Miałam pewne wątpliwości czy aby na pewno się przechowają. Okazało się jednak, że moje obawy były nieuzasadnione. Wiśnie
Wiem co jem„Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak
Wiem co jem„Stragany na targowiskach uginają się pod ciężarem słodkich, dojrzałych brzoskwiń. Naprawdę trudno przejść obok nich obojętnie. Korzystam z tego daru natury do woli, zajadając się bez
Wiem co jem„O tej porze roku kiedy papryka jest dość tania warto zadbać o to, by zamknąć w słoikach trochę zdrowych , ładnych okazów. Najlepsze do tego są słodkie
Wiem co jem