szwedzka sałatka z olejem Łagody, harmonijny smak, przyczyniły się do ogromnej popularności tej sałatki. Także i ja nie mogłem już dłużej czekać i zabrałem się, za
Miód i pieprzKolejna propozycja na domowe przetwory tym razem w wersji pikantnej, obie zarówno łagodna i ostra są pyszne, ale ja osobiście wolę tą :) Składniki na 6 słoików : 3 kg pomidorów, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na pół 1 kg czerwonej papryki 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę 0,5 kg kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą
zdrowa vege kuchniazanadrzu jeszcze kilka bardzo fajnych plackowych przepisów, bo przecież placków nigdy dość! Dzisiaj odsłona kefirowa. Kefir jest bardzo fajnym w smaku przetworem mlecznym, w procesie fermentacji wypełnia się po brzegi bąbelkami powietrza, które niesamowicie napuszają ciasto, szczególnie w zestawieniu z sodą oczyszczoną. Placki są zatem bardzo delikatne i smakowite, pasują do niemalże wszystkich owoców, szczególnie tych leśnych. A zatem patelnie
Przepysznik - BLW i nie tylkosłoiczka dodamy kawałek kory cynamonu, to gdy po kilku miesiącach otworzymy go z myślą o świątecznym pierniku - bądźcie pewni, że nie pożałujecie tego jednego czy dwóch dni poświęconych dla przetworów. Poniżej przedstawiam kilka migawek z warsztatów, bo zdjęcia mówią więcej niż słowa. Stanowiska gotowe do pracy. Zabawy było co niemiara. I nieskromnie dodam, że pięknie Nam to wszystko wyszło
Karczma Honoriettyzawierają składniki korzystne dla zdrowia, np. gorzka czekolada lub wyroby z miazgi migdałowej, orzechowej czy nasion sezamu (chałwa, sezamki) zawierają magnez, potas, cynk. Lody mogą być źródłem wapnia, a przetwory owocowe, np. dżemy i owoce kandyzowane, zawierają pewne ilości witaminy C. Dlatego też słodycze w diecie dziecka są dopuszczalne, powinny być jednak ograniczane. Zaleca się spożywanie ich najwyżej
Atlas SmakówSałatka z zielonymi pomidorami... Robienie przetworów to nowość w mojej kuchni, przyznam że bardzo mi się spodobało robienie kolorowych słoiczków na zimę. Teraz już wiem, że będzie to coroczną tradycją. Jest to wydłubany ze starego zeszytu przepis od babci. Ta słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań. Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli
Pelusiowa KuchniaProponuję czekoladowy budyń z fasoli, z czerwonej fasoli. W smaku nie odczuje się smaku fasoli, nie ma cukru, pełny mleka, budyń jest pyszny wzbogacony miodem i kakao. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają do organizmu łatwo przyswajalnego wapnia, który chroni przed złamaniami kości, ponadto mleko bogate jest w nasycone i nienasycone kwasy
dom-agi.pldlatego uważam za koniecznie zaserwowanie ich w takim towarzystwie. Ponadto warzywa są niskokaloryczne, a ilość witamin i składników mineralnych jakie posiadają jest porażająca. Warto również wspomnieć, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają witaminy A, D, E i z grupy B oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne, między innymi: potas
Mango Papajaogórki w octowej zalewie na zimę Są niezastąpionym dodatkiem, do wielu potraw, czy też składnikiem wielu sałatek. Nie mówiąc już o tym, że doskonale komponują się
Miód i pieprzorzechów sprawdzi się doskonale. Rozgrzeje, nasyci i doda sił na cały poranek. Takie śniadanie to dobrze rozpoczęty dzień, zarówno dla ucznia, jak i pracującego rodzica. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnego do budowania kości i zębów - wapnia. Jego niedobory w diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami. Składniki
kolorowotorcikowoSchab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na wiśnie już się zakończył, jednak dziś na pobliskim bazarku widziałam, że są jeszcze do kupienia. Dlatego postanowiłam na zakończenia lata podzielić się przepisem na
Sezonowy GarnekWiecie już, że robiłam troszkę przetworów. Między innymi z cukinii. Dlatego, by troszkę Was do nich przekonać i zachęcić- dzielę się z Wami przepisem na pyszną sałatkę z marynowaną na słodko cukinią . Jej smak tylko lekko odbiega od ananasa- a pytając wśród Rodziny "Co jest w sałatce?" nikt nie był w stanie stwierdzić tego za pierwszym razem. Większość
Kuchnia w czekoladziedrodzy nastał wrzesień, a co za tym idzie, jesień zbliża się nieubłaganie. Jeśli tak bardzo cieszyliście się latem, jakże pięknym tego roku i zapomnieliście o przetworach na zimę, przypominam że czasu zostało już niewiele. Zostawiam Was z przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek i biegnę robić dżem ze śliwek ;) SKŁADNIKI: 2 kg ogórków 3 małe cukinie
Kuchnia w opałach