„Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak
Wiem co jem„Stragany na targowiskach uginają się pod ciężarem słodkich, dojrzałych brzoskwiń. Naprawdę trudno przejść obok nich obojętnie. Korzystam z tego daru natury do woli, zajadając się bez
Wiem co jem„O tej porze roku kiedy papryka jest dość tania warto zadbać o to, by zamknąć w słoikach trochę zdrowych , ładnych okazów. Najlepsze do tego są słodkie
Wiem co jemWczoraj zerwałam ostatnie cukinie rosnące w moim ogrodzie. Zbiór nie był tak obfity jak w ubiegłym roku, ale mimo to zrobiłam z niej mnóstwo przetworów. Udało mi się nawet przekonać do tego warzywa moich synów, choć muszę przyznać, że nie było łatwo. Czytaj więcej
Wiem co jemprzetarłam ją jeszcze przez sito i zaprawiłam serkiem mascarpone, który idealnie się skomponował z białymi szparagami. Uwielbiam ten serek i to nie tylko w deserach. Poza tym mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego ważne jest by spożywać je każdego dnia niezależnie od wieku. Czytaj
Wiem co jemdostałam pare pyszności do przetestowania, a mianowicie - konfiturę miętowe jabłuszko , miodową różę , nowość czyli syrop cytrusowy z anyżem oraz miód malinowy . Sama również podarowałam Monice kilka moich domowych przetworów
breakfast of dreamskilogramów malin! Taaak, sama o nie prosiłam, ale pamiętam jak mówiłam "no weź tak ze 2-3 kilo"... Cóż, w kuchni siedziałam do północy prawie i przetwory robiłam - dżemy, sok i jeszcze nalewkę planuję :3 A wykorzystałam tylko połowę zasobów. Z drugiej połowy część zamroziłam, a część wylądowała w dzisiejszym śniadaniu, ale jeszcze 3/4 wielkiego wiadra zostało... Nie żebym narzekała
breakfast of dreamsrównie delikatnie jak...płatki śniegu :D Mimo, że bałam się usmażyć bezglutenowe naleśniki - wyszły super! A jaka była moja radość gdy ostatnio robiłam porządki w piwnicy w szafce z przetworami i okazało się, że mam jeszcze 3 słoiki dżemu truskawkowego! ♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~1/3 łyżeczki gumy guar Skworcu ~140ml płynu (woda gazowana + mleko sojowe), ew. mniej / więcej
breakfast of dreamsmałej porcji, tak 'na spróbowanie' , ale Wam radzę od razu podwoić składniki! :) P.S. W weekend nabierałam całe mnóstwo jagód, a do tego jeszcze płatki róż - szykujcie się na masę przetworów! :) MASŁO MIGDAŁOWE przepis autorski // 3/4 małego słoiczka (na zdjęciu już trochę podjedzone :)) ~150g migdałów ~3 łyżeczki cukru trzcinowego ~spora szczypta soli Migdały podprażyć na patelni, następnie przełożyć do miksera / blendera
chili & sugarPrzed kolejną dawką przetworów (tym razem jagodowych :)) zapraszam na ciasto z tymi właśnie owocami :) 1...2...3...uśmiech! I fioletowe zęby... Ah, jagody! Własnoręcznie zbierane w lesie. Za co przypłaciłam masą ugryzień komarów! Ale wiecie co? Warto było! Już drugi rok własnoręcznie zbierałam jagody i jednak, mimo, że jagody to jagody, to zebranie własnymi rękami smakują o niebo lepiej, niż
chili & sugarNiedawno nawiązałam współpracę ze sklepem internetowym anielskieprzysmaki.pl . Sklep ten oferuje szeroki wachlarz słodkich przetworów - miodów, dżemów / musów / konfitur, syropów, soków... Do testowania wybrałam: miód z cynamonem ; miód leśny ; syrop klonowy ; syrop pigwowy . Każdy z produktów był zapakowany oddzielnie i dokładnie - dotarły do mnie bez szwanku i bardzo szybko. Nie mogę się doczekać, kiedy ich wypróbuję! Na pewno podzielę się
chili & sugarcoś w ten deseń :) I cały rok mogłyby być też pyszne, letnie owoce. Najlepsze z najlepszych! Czekam na nie cały rok! Staram się zawsze trochę zamrozić czy zrobić przetwory, aby zatrzymać choć część tego lata :) Dzisiaj zapraszam na muffinki z malinami. Pyszne w swojej prostocie, nic dodać, nic ująć. Upieczone w ramach Lubelskiego Kociołka razem z: Miętową Kuchnią
chili & sugarmożecie użyć innych ulubionych owoców lub posypać je orzechami/wiórkami kokosowymi/suszonymi owocami. *dostałam od cioci maaasę brzoskwiń. A tato wczoraj przywiózł jeszcze więcej malin. Tak więc to nie koniec przetworów w tym roku :) Przepisy już niedługo :) BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z BRZOSKWINIAMI inspiracja - Moje Wypieki // foremka 18x18cm lub nieco większa (np.16x26cm lub 20x20cm) ~100g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej ~szklanka wody/mleka
chili & sugarJedynym ograniczeniem była jedynie wyobraźnia gospodyń domowych. A zwykle ta wyobraźnia była właściwie nieograniczona. Dlatego też tak wiele fajnych rzeczy przetrwało do dzisiaj. Jak na przykład właśnie te mięsne przetwory w słoikach. Ja byłem wówczas dzieckiem dlatego dopiero teraz, patrząc z perspektywy czasu, mogę docenić niezwykłą żonglerkę kulinarną swojej mamy i innych gospodyń domowych. Dodatkowo kulinarne wspomnienia minionych lat pozwala
Marder&Marder Manufactureniedawna zawsze przygotowuję chilli con carne, powstała dzięki temu taka oto wariacja. To połączenie wyjątkowo prostego dania, jakim jest meksykańskie chilli z mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów. Efekt jest zaskakująco pozytywny. 0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki
Kuchenna Kontrrewolucya