Te placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki
Kuchnia domowa AniOstatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii.Składniki:ulubiony makaron spaghetti lub inny makaronSos:500 g mięsa mielonego (od łopatki)1 słoik leczo z cukinii (500 ml)sól, pieprz1 mała cebulka1 ząbek czosnkuolejSposób wykonania:1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną
Kuchnia domowa AniMorele to jedne z moich ulubionych owoców letnich. Świetnie smakują na świeżo, w ciastach, przetworach, słodkich daniach, a można z nich również przygotować smaczny kisiel domowy!Składniki:4-5 moreli1/2 szklanki wody1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanejewentualnie cukier do smakuSposób przygotowania:1. Morele myjemy, kroimy na drobne kawałki i zalewamy połową wody. Stawiamy na ogniu i rozgotowujemy. Można dosłodzić do smaku.2
Kuchnia domowa AniNarodzenia., można je też zapakować i dać w prezencie. W dodatku ich zrobienie jest banalnie proste, bez problemu każdy je zrobi. Podobne czekoladowe trufle robiliśmy na warsztatach Winiary „Świąteczne przetwory” ja te ciut zmodyfikowałam.Zrobiłam te czekoladowe trufle specjalnie na Święta z gorzkiej kuwertury. Kuwertura to rodzaj czekolady o podwyższonej zawartości masła kakaowego (pow. 31%), używa się jej do oblewania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyć może to krwiożercza natura ubóstwiająca indyka, a być może, on po prostu musi smakować. /I poszła w świat ostatnia w tym roku cukinia :( (na szczęście zostały nam przetwory cukiniowe!/Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY
Wypisz Wymalujczemu - w trosce o jakość - mogą czuwać nad każdym etapem produkcji. W ofercie Nasza Chata ma: grzyby suszone, grzyby marynowane, dania gotowe i sosy, owoce leśne w formie przetworów, mrożonki. Produkty są najwyższej jakości, bez konserwantów . Strona internetowa: http://www.nasza-chata.pl Sklep internetowy: http://www.grzyby-sklep.pl/ Oto produkty, które otrzymałam: 1. Koźlarze suszone 2. Podgrzybki suszone 3. Maślaki suszone
Szefowa kuchnisloikach sa zdrowe?No coz,pod wzgledem smaku , aromatu i wartosci odzywczych nigdy nie dorownaja owocom swiezym.Dzemy nie stanowia dobrego zrodla witamin.Ulegaja one rozpadowi podczas ogrzewania i smazenia.Niemniej jednak przetwory owocowe moga byc cennym zrodlem flawonoidow,,ktore w porownaniu z witaminami sa bardziej odporne na dzialanie wysokiej temperatury.Szczegolnie bogate w dobroczynne flawonoidy sa dzemy z owocow lesnych,porzeczek i gorzkiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzem to najprostszy sposob przetworzenia owocow.Jako,ze jezyna jest wyjatkowo smacznym owocem warto przygotowac z niej przetwory ,by zima delektowac sie jej niepowtarzalnym smakiem i czerpac jak najwiecej korzysci dla wlasnego zdrowia.WLASCIWOSCI PROZDROWOTNE JEZYNY : Wlasnie ze wzgledu na duza zawartosc antyoksydantow jezyna zostaly umieszczone na liscie ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity),czyli liscie produktow ,ktore w wysokim stopniu chronia organizm
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!latach powraca do lask i coraz czesciej mozna ja spotkac na straganach lub kupic w sklepie.Warto wiec wiedziec co nieco o owocu,z ktorego juz w sredniowieczu przyrzadzano przetwory i nalewki.PIGWA POSPOLITA (Cydoniaoblonga Mill.) jest roslina wieloletnia z rodziny rozowatych o zoltych,aromatycznych gruszkowato-jablkowych owocach,twardym i cierpkim miazszu z mnostwem komorek kamiennych.Jest zdrowym owocem juz chociazby z tego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powinna w różnej formie na stałe zagościć w naszej diecie.Suszona żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat.Teraz bez trudu można kupić świeżą.Właśnie z niej można zrobić przetwory,które posłużą jako baza do przygotowania napojów, kisieli,galaretek,sosów.Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta.Dzięki temu zachowuje świeżość na długo.W lodówce możesz ją przechować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na maliny w pełni i trzeba z niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkonowym dziełem – dopiero co wprowadzonymi na rynek Zasmażanymi maślakami.A , że grzybki bardzo chętnie zajadam w każdej postaci ,ale niestety nie mam kompletnie czasu na robienie z nich przetworów do spiżarni – taki prezent był strzałem w 10!Choćbym chciała uczepić się jak rzep psiego ogona , to nie mam do czego.+ – słoik wypełniony po samiutkie brzegi – konsystencja
Ostra na SłodkoWiśnie to taki owoc, za którym jedni przepadają, a drudzy wręcz przeciwnie.Kwaśny … raczej nadający się do przetworów czy też soków i kompotów niż do większości ciast.Ja jednak postawiłam na tę słodką wersję.Mam dla Was przepis na fajne czekoladowe ciasto wypełnione właśnie tymi kwaskowatymi owocami i waniliowym serkiem.Fajne połączenie, które równoważy smaki i sprawia, że z przyjemnością sięgamy
Ostra na Słodkokolorach kodujących będą znacząco wyróżniały się na półce kategorii. Pasteryzacja – znana jest nie od dziś, już nasze prababcie stosowały tą metodę przedłużenia trwałości, pasteryzując weki. Wszyscy znamy smak domowych przetworów. Proces pasteryzacji DEGUSTINO przeprowadzany jest w najnowocześniejszym urządzeniu, dostarczonym przez światowego lidera w tej dziedzinie. Idea pasteryzacji pozostała niezmienna od czasów Ludwika Pasteura. Wykazał, że wywołują go drobnoustroje. W wyniku
Moje domowe kucharzenie