bociany lub koza odmówią współpracy, "sierotką" losującą będzie Gospodarz Siedliska. Więcej informacji o warsztatach i Siedlisku znajdziecie na stronie internetowej: www.siedliskoblanki.com Partnerem warsztatów jest LUKS POMADA, której pyszne przetwory uczestnicy będą mogli smakować podczas śniadań
KUCHARNIApropozycji niezwykłych, pachnących i pysznych jadalnych prezentów. Wszystkie przygotowane prezenty uczestnicy warsztatów zabiorą ze sobą i będą mogli ofiarować swoim bliskim. Będziemy szykować coś na słodko i wytrawnie, będą przetwory, przyprawy, trufle, czekoladki, kremy i wiele innych oryginalnych smakołyków, które na pewno zachwycą obdarowane osoby. Do wyboru cztery terminy warsztatów: 6, 7, 13 lub 14 grudnia Ilość miejsc ograniczona. ZAPISY
KUCHARNIAMarzena Dzilińscy - właściciele marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik) Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski - współwłaściciel Piekarni
KUCHARNIAilości zjadłam! Delektując się gorącymi pampuchami podawanymi z gorącą, smażoną na miejscu konfiturą z jabłek, słuchaliśmy niezwykle ciekawych opowieści o okolicznych sadach, owocach, jakie z nich pochodzą i przetworach, z których słynie Spiżarnia Retro Skibniew - w tym korzennej gruszce , która jest jedną z wizytówek tego miejsca. /tak smaży się w Retro Skibniewie cudowne konfitury z jabłek
KUCHARNIATeoretycznie i praktycznie banalny w wykonaniu. Ja jestem zakochana w tym wydaniu mojej ulubionej kawy. Z pomocą przyszła mi SM Mlekovita produkując jak dla mnie najlepsze mleko i jego przetwory. Poza tym jest to firma z mojego rodzinnego miasta, więc zapraszam Was do zapoznania się z ich bardzo bogatą ofertą. Składniki: 750 ml wypasione skondensowane niesłodzone mleko Mlekovita słodzik
Malinowe Pocałunkicukrem, solą i skórkami cytrusów. Mieszanką cukrowo-solną dokładnie obkładamy łososia, tak by nie wystawał ani skrawek mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika dajemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy
Smakowity Blog Kulinarnybułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut /źródło Moje Twory Przetwory
LEjDISpotrafię przejść obojętnie obok stoisk z mnóstwem owoców. Kupuję, mrożę, kupuję, piekę, kupuję przetwarzam… Zamrażalnik wypełniony jest po brzegi tegorocznymi owocami, w piwnicy powoli zapełniam pułki przetworami. Tym razem kupiłam czereśnie i postanowiłam coś upiec. Mama przyniosła mi wycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo
Na słodko lub wytrawnieSezon na przetwory w pełni, choć ja przyznaję, że nieczęsto je robię. A to wszystko za sprawą tego, że o moje zimowe zapasy zawsze dba moja mama. Ale koleżanki zadbały, aby odrobinę jej w tym roku pomóc i obdarzyły mnie dwiema wielkimi cukiniami i kabaczkiem. Cóż było robić :) SKŁADNIKI: 2,5 kg cukinii i kabaczka pokrojonych w kostkę (bez nasion
Kuchnia w opałachświeża ryba to w naszym kraju towar deficytowy, ale to nie znaczy, że nie możemy tego kłopotu jakoś obejść :) Gdy nie mamy dostępu do ryb świeżych, możemy sięgnąć po przetwory - choćby z naszego bałtyckiego śledzia (świetne źródło kwasów omega-3) oraz sardynki i anchois w puszce (najlepiej w zalewie z oliwy). To właśnie te małe tłuste rybki były ulubionym przysmakiem
Chilli Czosnek i Oliwabutelek bardzo łatwo schodzą, nie zostawiając śladów, a słoiczki są pozbawione etykiet, więc ja wykorzystuję butelki na np. ekstrakt waniliowy, który sama robię, na smakową oliwę, słoiczki na moje przetwory, czasami na przyprawy, ze względu na ich pojemność. No dobra, koniec tych peanów:) Wracamy do herbaty! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu
Blondynka Gotujetraci jak większość produktów. Likopen zawarty w pomidorach jest związkiem chemicznym zaliczanym do karotenoidów, badania wykazały, że jest on lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w przetworach np. koncentracie, ketchupie, soku pomidorowym. Dlaczego jest tak cenny? To cenne źródło antyoksydantów, które zmiejszają ryzyko wystąpienia wolnych rodników czyli związków prowadzących do rozwoju wielu chorób np. nowotworowych. Hamuje również utlenianie "złego
Czarnawisienkachleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika. I podgrzewamy. Podczas pasteryzacji wieczka powinny się delikatnie uwypuklić. Wyjmujemy słoiki, obracamy do góry dnem i zawijamy
kgwjanczewoDziedzictwo - Smak Regionów" w Poznaniu. Jest to najpopularniejsza odmiana jabłek w całej Europie. Doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, warto wykorzystać ją do ciasta, jak również przygotować różnego rodzaju przetwory. Składniki: 5 kg papierówek 5 l wody 1 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku Wykonanie: Wodę, cukier i kwasek zagotować. W ten sposób otrzymujemy syrop. Papierówki (najlepsze
kgwjanczewochleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika. I podgrzewamy. Podczas pasteryzacji wieczka powinny się delikatnie uwypuklić. Wyjmujemy słoiki, obracamy do góry dnem i zawijamy
kgwjanczewo