przetwory - 14998 przepisów (strona:487/1000)

Syrop z żurawiny.Cudowna moc zurawiny 152

powinna w różnej formie na stałe zagościć w naszej diecie.Suszona żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat.Teraz bez trudu można kupić świeżą.Właśnie z niej można zrobić przetwory,które posłużą jako baza do przygotowania napojów, kisieli,galaretek,sosów.Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta.Dzięki temu zachowuje świeżość na długo.W lodówce możesz ją przechować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Malinowa tarta z białą czekoladą 339

Sezon na maliny w pełni i trzeba z niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę!Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie!Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 174

nowym dziełem – dopiero co wprowadzonymi na rynek Zasmażanymi maślakami.A , że grzybki bardzo chętnie zajadam w każdej postaci ,ale niestety nie mam kompletnie czasu na robienie z nich przetworów do spiżarni – taki prezent był strzałem w 10!Choćbym chciała uczepić się jak rzep psiego ogona , to nie mam do czego.+ – słoik wypełniony po samiutkie brzegi – konsystencja

Ostra na Słodko
Czekoladowe z serem i wiśniami 137

Wiśnie to taki owoc, za którym jedni przepadają, a drudzy wręcz przeciwnie.Kwaśny … raczej nadający się do przetworów czy też soków i kompotów niż do większości ciast.Ja jednak postawiłam na tę słodką wersję.Mam dla Was przepis na fajne czekoladowe ciasto wypełnione właśnie tymi kwaskowatymi owocami i waniliowym serkiem.Fajne połączenie, które równoważy smaki i sprawia, że z przyjemnością sięgamy

Ostra na Słodko
Parówki w cieście drożdżowym 237

kolorach kodujących będą znacząco wyróżniały się na półce kategorii. Pasteryzacja – znana jest nie od dziś, już nasze prababcie stosowały tą metodę przedłużenia trwałości, pasteryzując weki. Wszyscy znamy smak domowych przetworów. Proces pasteryzacji DEGUSTINO przeprowadzany jest w najnowocześniejszym urządzeniu, dostarczonym przez światowego lidera w tej dziedzinie. Idea pasteryzacji pozostała niezmienna od czasów Ludwika Pasteura. Wykazał, że wywołują go drobnoustroje. W wyniku

Moje domowe kucharzenie
Weekend na Węgrzech - relacja 189

przyjaciół, kilka batoników, w tym słynne Túró Rudi - jeszcze nie jadłam, ale mam nadzieje, że jest tak pyszne, jak wszyscy opisują, butelkę Pálinki, kilka węgierskich piw i oczywiście różne przetwory z papryki (mielona, w tubce, pastę w słoiczku itd.) oraz salami z papryczkami. W drodze powrotnej do Polski wstąpiliśmy jeszcze na dwie godziny do Miskolc-Tapolca, gdzie zrelaksowaliśmy się

Pasja Smaku
Pleśniak - skubaniec 1571

trzeba się narobić i które będzie szybko gotowe, to przepis na pleśniak jest idealny. Idealny jest również gdy zalegają nam w lodówce dżemy, powidła, owoce z nalewki :) czy inne przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki, nie da się go zepsuć. Ma jedną wadę - szybko znika, bo ciężko zakończyć konsumpcję

Z butelką mleczka w tle
Domowy baleron 248

Domowe wędliny przygotowuję nie tylko od święta, Na co dzień staram się, aby na naszych kanapkach były wędliny czy przetwory mięsne zrobione w  domu. Dzisiaj chciałam się z  Wami podzielić przepisem na domowy baleron. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek.Inspiracja Cincin.cc.Na blogu znajdziecie również

Kulinarne przygody Gatity
Jak zjeść papaję 264

może być pomocne w okresie jesienno-zimowych przeziębień.   Papaja dobrze komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, owocami i jogurtem. Sprawdzi się też w przetworach, konfiturach, dżemach, sokach i kompotach.Najprostszy sposób na zjedzenie papai to obrać owoc ze skórki, wydrążyć łyżką nasiona, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i/lub miodem lub przygotować ekspresową, pyszną sałatkę

SzczyptaSmaQ
Róże Karnawałowe - Faworkowe Róże 166

mąki pszennej250 g mąki krupczatki5 żółtek5 kopiastych łyżek śmietany 18%łyżka spirytusu lub wódkipół łyżeczki soli2 łyżki cukru pudrusłoiczek wisienek koktajlowych (można również użyć wiśni z dowolnych przetworów lub dowolnej konfitury)cukier puderolej lub smalec do smażeniaRóże Karnawałowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza

Słodka Strona
Kaszka Manna na Mleku 153

Kaszka Manna na mleku - któż nie zna tego prostego, taniego i szybkiego deseru... smak dzieciństwa niejednego z nas. Kaszkę możemy podać z wieloma dodatkami, począwszy od świeżych owoców, sosów, przetworów owocowych, a skończywszy na czekoladzie, puddingach czy bitej śmietanie. W każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością zyska grono fanów wśród najmłodszych.Kaszka Manna na Mleku - Składniki: (ok. 3 porcje

Słodka Strona
Muffiny z aronią 191

wtedy aronia traci swoja goryczkę, staje się słodka i po prostu pyszna. Jak się okazuje niewielu przetwórców wie o tej zasadzie (albo jej nie przestrzega), stąd mało fajny smak przetworów aroniowych.Aronia z Anielskich Przysmaków jest słodka, bez zbędnej goryczy. Oznacza to, że została zerwana w odpowiednim czasie. W swoim składzie oprócz owoców zawiera tylko cukier - bez żadnych innych dodatków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 157

sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy mi się własnie z wczesną jesienią, kiedy to robię przetwory z papryki, między innymi takiej opiekanej. Dzisiaj wykorzystałam ostatnią jej porcję z ubiegłego sezonu - było pysznie :) Składniki: około pół kilograma chudego mięsa wieprzowego , 2 średnie czerwone papryki , średnia cebula

Codzienna kuchnia niecodzienna