przetwory - 14998 przepisów (strona:489/1000)

Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 144

sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy mi się własnie z wczesną jesienią, kiedy to robię przetwory z papryki, między innymi takiej opiekanej. Dzisiaj wykorzystałam ostatnią jej porcję z ubiegłego sezonu - było pysznie :) Składniki: około pół kilograma chudego mięsa wieprzowego , 2 średnie czerwone papryki , średnia cebula

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 176

gotuję. Na koniec dodaję świeżą bazylię. Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka !  Wyszło

NA MOIM TALERZU
Drożdżówka bez zagniatania 166

temperaturze pokojowej.    Rano dosypujemy mąkę, szczyptę soli i dodajemy kilka kropli aromatu i miksujemy. Wcześniej dobrze jest przygotować kruszonkę i owoce. Owoce mogą być sezonowe lub z przetworów. My wykorzystaliśmy jabłka z syropu i smażone truskawki. Mogą też być brzoskwinie, wiśnie, agrest, w zależności od upodobań i stanu spiżarni.    Przepis na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki

Maminek kulinarny
Wróciłam! 131

polskich wakacji. Trzy tygodnie upalnej pogody, od której można było odpocząć tak naprawdę tylko w kinie lub klimatyzowanych sklepach. Mnóstwo czasu spędzonego z Rodzinką, a także 61 słoiczków pełnych przetworów, z których znaczna część przyjechała ze mną do domu. Mam już kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie: makaroniki, pączki, a także tort, może urodzinowy...?Było bajecznie. Nie chciało mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 173

Jakby ktoś zapomniał, powtórzę: jeżyny opanowały moją kuchnię. Są wszędzie: w ciastach, lodach, przetworach, a nawet w mrożonej herbacie (która ma absolutnie obłędny kolor i smakuje wyśmienicie). Nie umiem się im oprzeć - co przechodzę obok krzaczka, zrywam najpierw kilka najdorodniejszych, które od razu lądują w buzi. A potem patrzę na te niezwykle urokliwe owoce i nie potrafię sobie odmówić uzbierania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa kapusta kiszona 192

kapusty świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)- kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka)- sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli)- czysty duży słoik  SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram z brzydkich liści

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 171

kapusty świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)- kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka)- sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli)- czysty duży słoik SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram z brzydkich liści, ważę

Basia w kuchni
ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM 121

mnie, mam nadzieje ze się też przyda :) majka190382@o2.pl Ja podałam je na grillowanym bakłażanie. Naprawdę zasmakuje smakiem, uwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede wzbogacała żurawiną. Dodatek pomarańczy i jej soku też dał smaczka.. Palce lizać! Firma Kamis przygotowała

Z Majeczką w kuchni
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 200

znajdowane w zwykłej pszenicy, które działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko. Czarnuszka to dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina i olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka. W starożytności używano

Grahamka, weka i kajzerka
Sos Pomidorowy 120

Uwielbiam pomidorowy sos z świeżych pomidorów LIMA.  Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste. Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresem do robienia z nich przetworów. Ja robię najczęściej podstawowy sos  z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych. Do naszego sosu potrzebujemy  - 3 kilo pomidorów - 3 średnie cebule posiekane - sól, pieprz

Pasje Jolki
Buraczki z czosnkem na zimę 1220

Słoiki wyparzamy i gdy wyschną napełniamy, zakręcamy i pasteryzujemy w gotującej się wodzie 20 minut. Ja polecam na buraki w słoiku położyć liścia laurowego i goździka , który chroni nasze przetwory przed pojawieniem się niechcianej pleśni. Można również dać łyżkę oleju.  Uwielbiam buraki i polecam chorym na nadciśnienie. CMOK

Pasje Jolki
Domowa skórka pomarańczowa 241

może zastąpić kupny aromat, świetnie nadaje się do świątecznych (i nie tylko) wypieków lub jako dodatek do kawy. Dobrze przyrządzona może być przechowywana przez długi czas na półce z przetworami a otwarty słoiczek spokojnie wytrzyma kilka tygodni w lodówce. Składniki: 4 duże pomarańcze 6 łyżek cukru woda Domowa skórka pomarańczowa Pomarańcze dokładnie myjemy (można też je sparzyć) i obieramy

Ciastkozercy
Nalewka z płatków róży. 175

braku stałego dostępu do takich ilości róży. A uwierzcie mi, że trzeba tego towaru. Kolejna sprawa to taka, należy pamiętać o tym, że płatki każdej róży są jadalne. Do przetworów nadają się tylko te z pachnących róż i nigdy z kwiaciarni. Kolor nalewki zależy od koloru użytych płatków. Ja dodatkowo dodaję płatki które zostają mi po przygotowaniu syropu z płatków

Malinowe Pocałunki
Sok z malin na zimę wg przepisu mojej Kochanej Babuni :) 290

zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, bez zdejmowania garnka z gazu, zaś do czystych butelek przelewamy sok i zakręcamy butelki - proces taki sam jak przy robieniu domowych przetworów :) Butelki opisujemy i odstawiamy do naszej spiżarni w oczekiwaniu na mrozy :) Smacznego

Taste Of My Day
Nalewka śliwkowa korzenna 150

Jesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania! Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków

Taste Of My Day