Uwielbiam pomidorowy sos z świeżych pomidorów LIMA. Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste. Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresem do robienia z nich przetworów. Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych. Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów - 3 średnie cebule posiekane - sól, pieprz
Pasje JolkiSłoiki wyparzamy i gdy wyschną napełniamy, zakręcamy i pasteryzujemy w gotującej się wodzie 20 minut. Ja polecam na buraki w słoiku położyć liścia laurowego i goździka , który chroni nasze przetwory przed pojawieniem się niechcianej pleśni. Można również dać łyżkę oleju. Uwielbiam buraki i polecam chorym na nadciśnienie. CMOK
Pasje Jolkimoże zastąpić kupny aromat, świetnie nadaje się do świątecznych (i nie tylko) wypieków lub jako dodatek do kawy. Dobrze przyrządzona może być przechowywana przez długi czas na półce z przetworami a otwarty słoiczek spokojnie wytrzyma kilka tygodni w lodówce. Składniki: 4 duże pomarańcze 6 łyżek cukru woda Domowa skórka pomarańczowa Pomarańcze dokładnie myjemy (można też je sparzyć) i obieramy
Ciastkozercybraku stałego dostępu do takich ilości róży. A uwierzcie mi, że trzeba tego towaru. Kolejna sprawa to taka, należy pamiętać o tym, że płatki każdej róży są jadalne. Do przetworów nadają się tylko te z pachnących róż i nigdy z kwiaciarni. Kolor nalewki zależy od koloru użytych płatków. Ja dodatkowo dodaję płatki które zostają mi po przygotowaniu syropu z płatków
Malinowe Pocałunkizawartość garnka zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, bez zdejmowania garnka z gazu, zaś do czystych butelek przelewamy sok i zakręcamy butelki - proces taki sam jak przy robieniu domowych przetworów :) Butelki opisujemy i odstawiamy do naszej spiżarni w oczekiwaniu na mrozy :) Smacznego
Taste Of My DayJesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania! Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków
Taste Of My Daypoprawiają samopoczucie oraz mają właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Jesień to ich czas! Korzystajmy zatem :) Jak jeść śliwki? Każdy z Was ma swój sprawdzony sposób. Proponuję Wam alternatywę dla knedli, przetworów, ciast, którą jest przekąska/sałatka ze słodkich śliwek, słonego sera feta, kwaśnego sosu i pikantnego akcentu papryczki chilli. Mi ta kombinacja bardzo odpowiada :) Składniki: kilka słodkich śliwek ser feta
Taste Of My Dayukład nerwowy, zalecane są również do przeprowadzenia kuracji pozbycia się pasożytów z układu pokarmowego. Dynia doskonale się przechowuje (w chłodnym miejscu nawet do 6 miesięcy), jest idealna na przetwory, ale możemy ją również piec, gotować, smażyć, dusić. Sprawdza się w daniach wytrawnych i słodkich. Jej zastosowanie jest niemal nieograniczone, zatem czerpmy z tej skarbnicy pełnymi garściami, zwłaszcza że mamy
Taste Of My Daypłynąć z prądem, dostosować się do nowej rzeczywistości i dostrzec w niej pozytywy. Jesień, pomimo chłodu, krótszych dni, też jest przecież piękna i urokliwa. To czas grzybobrania, przygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę, czas zbioru warzyw i owoców, w tym pysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni
Taste Of My Dayrównież desery. Jednym z łatwiejszych wypieków jakie możemy przyrządzić są muffiny dyniowe. Składniki: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Taste Of My DayPigwa obrodziła więc coś trzeba z niej zrobić. Prezentowałam już przetwory z pigwy. Dzisiaj trochę inaczej. Własnie powstaje nalewka, ale pomysł na połączanie pigwy z dziką róża jest dość ciekawy. Nie mój- mojego męża. Na razie wstępny etap, na efekt końcowy trzeba będzie poczekać. SKŁADNIKI: 1 kg. pigwy 70 dag dzikiej róży 1 litr wódki 1 liter
W kuchennym oknie Ewyżabki czosnku i pokrojone pieczarki z cienko pokrojoną papryką słodką pod przykryciem dusić z 10 minut mielone podać z ziemniakami tłuczonymi i surówką np. z zielonych pomidorów sałatka - własne przetwory zimowe, jest u mnie w przepisach...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnalewką napełniamy butelki- nasza morelówka powinna dojrzeć w ciągu miesiąca. Stosuje się ją w zwalczaniu anemii - z racji bogactwa żelaza, a także na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych. źródło ,, Przetwory i nalewki
Anioły w kuchniblacie, wstawić na całą noc do lodówki · udekorować świeżymi malinami i miętą tuż przed pdoaniem, delikatnie posypać z wierzchu różanym pudrem Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Twory Przetwory J Dziękuję I pozdrawiam Ewe J http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchnidzisiaj wracam tak wcześnie z pracy bo aż o 20;))) więc będę coś tworzyć...no i mam już półeczkę na balkonie i będę przenosić, przenosić i robić miejsce na przetwory :)))Dobrego dnia... Składniki: 1 kg malin, 0.5 kg cukru, 1 litr wódki. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy wódką. Zakręcamy słój i zostawiamy w chłodnym miejscu na miesiąc. Od czasu
Anioły w kuchni