Cukinię w syropie już kiedyś robiłam..ta jest z dodatkiem goździków..dodatek goździków podpatrzyłam tutaj .Jak dla mnie bez goździków jest lepsza, ale to kwestia
Moje domowe kucharzenieFrużelina malinowa...pyszny dodatek do gofrów i nie tylko...pomysł podpatrzyłam u Dorotki.. 500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce) 3 łyżeczki żelatyny
Moje domowe kucharzeniePyszny dżem z dyni...jak dla mnie był smaczny taki gorący ..prosto z garnka...chociaż ze słoiczka też jest dobry...Robiłam dżemy z cukinii z dodatkiem
Moje domowe kucharzenieDzisiejszy przepis na mus jabłkowy powstał z jabłek papierówek. Papierówka to popularna odmiana jabłek, doskonale nadają się one nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale i na przetwory, a dojrzałe są już w lipcu, wtedy można się nimi zajadać. Mus z papierówek od lat gości w mojej spiżarni, nie może go zabraknąć wśród przetworów na zimę. Może powiem brzydko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPikantne ogórki na zimę (ogórki z pieprzem Cayenne) to moja kolejna propozycja z cyklu, co zrobić z nadmiarem ogórków gruntowych. Tego samego dnia przygotowałam też z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie to już tradycja, że jak owoce to hurtem i w najmniej odpowiedniej chwili. Nie narzekam. Cieszę się, że są. Przetwory i tak robię. Dlaczego? Moja mama robiła, ja robię i lubię wiedzieć co jem, a przede wszystkim co podaję dziecku. Dodatkowym atutem jest zapach zawartości słoika. Dlaczego mus? Choćby dlatego, że pestek jest mało, do lodów, deserów(...)wielu innych słodkości. Wszystko będę Wam pokazywać na bieżąco :) Składniki: 2,5 kg malin 1 kg cukru Wykonanie: Maliny przebieramy. Wkładamy do naczyń, w których zwykle smażymy przetwory. W moim przypadku zawsze są to woki, w tym roku Ballarini , co cieszy mnie niezmiernie, bo są rewelacyjne - bez obaw, nic nie przywiera! Tak więc maliny jak widać w wokach
Blondynka GotujeFrużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników , gofrów , deserów .... Można polać nią lody albo
Smaczna PyzaPrzygotowujecie na zimę kompoty? Uwielbiam Kompot z wiśni, nie ma jak otwierany zimą kompot zapakowany do słoików, wystarczy tylko przekręcić nakrętkę i pyszny kompot przypominający smaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTen dżem morelowy jest tak cudowny, że naprawdę trzeba się mocno powstrzymywać żeby nie wyjeść całego z garnka zanim trafi do słoików. Na razie schowałam go
Smaczna PyzaLubicie zupę ogórkową ? My bardzo, ale tylko taką na domowych kiszonych ogórkach . Zwykle przeznaczam na zupę po prostu 2-3 ogórki ze słoja, trochę zalewy. Ale
Smaczna PyzaOgórki małosolne to pierwszy z przetworów ogórkowych wykonywany w mojej kuchni. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i są gotowe już pod trzech dniach. Choć ja osobiście zajadam te dwudniowe, jeszcze słabo ukiśnięte, w środku twarde i całkiem zielone :) Lubię tak ! Ogórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco. No chyba, że mamy w domu
kolorowotorcikowoGalaretka z czerwonych porzeczek ma ładny kolor i pysznie smakuje. Dodatek ananasa sprawia, że ten smak jest taki trochę landrynkowy a kawałeczki jego miąższu wzbogacają fakturę
Smaczna PyzaGalaretka czarnej porzeczki była zawsze w spiżarni mojej Babci, tak samo jak powidła śliwkowe . Taka żelazna pozycja na półce i dlatego jej smak dobrze pamiętam. Smak
Smaczna PyzaMusiałam zrobić coś z jabłkami, które dostałam. Było ich sporo i nie sposób byłoby wszystkie zjeść. Część wykorzystałam do tarty, ale sporo jeszcze zostało. Postanowiłam
Ratunku obiadnakładać do pełna) i nastawiamy piec na 100*C ( termoobieg). Od czasu gdy zgaśnie lampka odliczamy ok.60-70 minut i wyłączamy piekarnik. Przetwory zostawiamy w uchylonym piekarniku do lekkiego przestygnięcia ok. 20 minut. Następnie wyjmujemy i odwracamy je do góry dnem. Po kilku minutach słoje odwracamy i jeszcze raz dokręcamy. W miarę stygnięcia(...)przebiegła prawidłowo. Na 24 słoje , które pasteryzowałam ( część 1-wszym a część 2-gim sposobem wszystkie nakrętki "poklikały" , więc obydwa sposoby są równie skuteczne. I co ważne - wszystkie ubiegłoroczne przetwory były dobre - żaden się nie popsuł
Smaczne Zdrowe