przetwory - 14998 przepisów (strona:493/1000)

1479.Cukinia a la ananas 187

Cukinię w syropie już kiedyś robiłam..ta jest z dodatkiem goździków..dodatek goździków podpatrzyłam tutaj .Jak dla mnie bez goździków jest lepsza, ale to kwestia

Moje domowe kucharzenie
1486.Frużelina malinowa 163

Frużelina malinowa...pyszny dodatek do gofrów i nie tylko...pomysł podpatrzyłam u Dorotki.. 500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce)  3 łyżeczki żelatyny

Moje domowe kucharzenie
1536. Dżem " brzoskwiniowy" 108

Pyszny dżem z dyni...jak dla mnie był smaczny taki gorący ..prosto z garnka...chociaż ze słoiczka też jest dobry...Robiłam dżemy z cukinii z dodatkiem

Moje domowe kucharzenie
Mus jabłkowy na zimę 202

Dzisiejszy przepis na mus jabłkowy powstał z jabłek papierówek. Papierówka to popularna odmiana jabłek, doskonale nadają się one nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale i na przetwory, a dojrzałe są już w lipcu, wtedy można się nimi zajadać. Mus z papierówek od lat gości w mojej spiżarni, nie może go zabraknąć wśród przetworów na zimę. Może powiem brzydko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantne ogórki na zimę 851

Pikantne ogórki na zimę (ogórki z pieprzem Cayenne) to moja kolejna propozycja z cyklu, co zrobić z nadmiarem ogórków gruntowych. Tego samego dnia przygotowałam też z

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus z Malin 228

mnie to już tradycja, że jak owoce to hurtem i w najmniej odpowiedniej chwili. Nie narzekam. Cieszę się, że są. Przetwory i tak robię. Dlaczego? Moja mama robiła, ja robię i lubię wiedzieć co jem, a przede wszystkim co podaję dziecku. Dodatkowym atutem jest zapach zawartości słoika.  Dlaczego mus? Choćby dlatego, że pestek jest mało, do lodów, deserów(...)wielu innych słodkości. Wszystko będę Wam pokazywać na bieżąco :) Składniki: 2,5 kg malin 1 kg cukru Wykonanie: Maliny przebieramy. Wkładamy do naczyń, w których zwykle smażymy przetwory. W moim przypadku zawsze są to woki, w tym roku Ballarini , co cieszy mnie niezmiernie, bo są rewelacyjne - bez obaw, nic nie przywiera! Tak więc maliny jak widać w wokach

Blondynka Gotuje
Domowe przetwory. Frużelina wiśniowa z wanilią czyli owoce w żelu 126

Frużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników , gofrów , deserów .... Można polać nią lody albo

Smaczna Pyza
Kompot z wiśni na zimę 174

Przygotowujecie na zimę kompoty? Uwielbiam Kompot z wiśni, nie ma jak otwierany zimą kompot zapakowany do słoików, wystarczy tylko przekręcić nakrętkę i pyszny kompot przypominający smaki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe przetwory. Dżem morelowy z migdałami. 104

Ten dżem morelowy jest tak cudowny, że naprawdę trzeba się mocno powstrzymywać żeby nie wyjeść całego z garnka zanim trafi do słoików. Na razie schowałam go

Smaczna Pyza
Domowe przetwory. Ogórki tarte, kiszone, na zupę 154

Lubicie zupę ogórkową ? My bardzo, ale tylko taką na domowych kiszonych ogórkach . Zwykle przeznaczam na zupę po prostu 2-3 ogórki ze słoja, trochę zalewy. Ale

Smaczna Pyza
Ogórki małosolne 201

Ogórki małosolne to pierwszy z przetworów ogórkowych wykonywany w mojej kuchni. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i są gotowe już pod trzech dniach. Choć ja osobiście zajadam te dwudniowe, jeszcze słabo ukiśnięte, w środku twarde i całkiem zielone :) Lubię tak ! Ogórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco. No chyba, że mamy w domu

kolorowotorcikowo
Domowe przetwory. Owoce. Galaretka z czerwonej porzeczki z ananasem 285

Galaretka z czerwonych porzeczek ma ładny kolor i pysznie smakuje. Dodatek ananasa sprawia, że ten smak jest taki trochę landrynkowy a kawałeczki jego miąższu wzbogacają fakturę

Smaczna Pyza
Domowe przetwory. Galaretka z czarnej porzeczki i kompot z pestek 198

Galaretka czarnej porzeczki była zawsze w spiżarni mojej Babci, tak samo jak powidła śliwkowe . Taka żelazna pozycja na półce i dlatego jej smak dobrze pamiętam. Smak

Smaczna Pyza
Jabłuszka zamknięte w słoikach 208

Musiałam zrobić coś z jabłkami, które dostałam. Było ich sporo i nie sposób byłoby wszystkie zjeść. Część wykorzystałam do tarty, ale sporo jeszcze zostało. Postanowiłam

Ratunku obiad
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU 151

nakładać do pełna) i nastawiamy piec na 100*C                 ( termoobieg). Od czasu gdy zgaśnie lampka odliczamy ok.60-70 minut i wyłączamy piekarnik. Przetwory zostawiamy w uchylonym piekarniku do lekkiego przestygnięcia ok. 20 minut. Następnie wyjmujemy i odwracamy je do góry dnem. Po kilku minutach słoje odwracamy i jeszcze raz dokręcamy. W miarę stygnięcia(...)przebiegła prawidłowo. Na 24 słoje , które pasteryzowałam ( część 1-wszym a część 2-gim sposobem wszystkie nakrętki "poklikały" , więc obydwa sposoby są równie skuteczne. I co ważne - wszystkie ubiegłoroczne przetwory były dobre - żaden się nie popsuł

Smaczne Zdrowe