gatunków między wrześniem, a początkiem listopada. Te i dużo więcej bardzo ciekawych wiadomości i przepisów znajdziecie TUTAJ http://www.marron.pl/ofirmie/. Tam również można kupić kasztany i różne przetwory. Pierwszy raz pieczone kasztany z grilla jadłem w Budapeszcie, a było to bardzo dawno. Potem pracując we Francji kilka razy kupowałem je, przy okazji robienia zakupów na targowisku w Pornichet. Najbardziej
Kulinarny karnet Christopherawięc tym bardziej z miłą chęcią wybraliśmy się do Łodzi, aby poznać nowe produkty. W hali Expo można było spotkać około 200 wystawców, którzy oferowali mnóstwo różnych produktów. Mąki, przetwory, miody, makarony, sprzęty kuchenne i wiele wiele innych. Z każdym wystawcą można było porozmawiać, spróbować jego wyrobów i produktów. Wiele marek już znaliśmy, ale oczywiście poznaliśmy również nowe. Jak wielu
Pora coś zjeśćkusi jabłkami, nie da się obok nich przejść obojętnie. Wszyscy doskonale wiemy, że najlepsze jabłka to te nasze, polskie... więc korzystajmy! Korzystajmy ile się da - jedzmy jako przekąskę, róbmy przetwory, ciasta, używajmy ich jako dodatek do dań. Nasza niedziela jest bardzo słodka i odrobinkę pijana, ponieważ przygotowałyśmy na dziś szarlotkę z dodatkiem miodu pitnego i konfiturą z róży . Jeśli
Symfonia Smakówdojrzałych , świeżych owoców przygotowuje się doskonałe zupy, musy i kisiele. Sok z dzikiego czarnego bzu odznacza się intensywną fioletową barwą i stosuje się go często jako dodatek do przetworów z innych owoców, o barwie mniej intensywnej, na przykład z jabłek i gruszek. Przy zbiorze dzikiego bzu należy odcinać całe parasole, ponieważ dojrzałe, pojedyncze owoce łatwo gniotą się i puszczają
Proste PotrawyOdczekaj około dwóch godzin , a następnie dolej oliwy lub oleju tak, by całkowicie pokrył bakłażany. Zamknij wieczko i odłoż w chłodne miejsce do przegryzienia. Nie pasteryzuje się tego typu przetworów, gdyż we Włoszech można je robić na bieżąco... Tak przyrządzone bakłażany mogą leżeć od trzech do czterech tygodni. Za każdym razem, gdy będziesz wybierał plastry bakłażana aby ubogacić nimi
Z Kuchni Do KuchniCzas na robienie konfitur, dżemów i przetworów na zimę ;-) Ja robię tylko dżemy i konfitury w tym roku, na resztę zabrakło czasu i słoiczków hihiihi Prosty i pyszny dżem z dyni z dodatkiem gruszek, rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Boski! W zimę przekręcasz zakrętkę i powala Cię zapach cynamonu i dyni mniamiii! Do roboty! Składniki: - 1 kg dyni obranej i pokrojonej
SMYKWKUCHNIjedzenia i zdrowych produktów, koniecznie musicie przyjść! To najlepsza okazja na poznanie nowych produktów i producentów, degustacje i zakupy. Na targach będzie można spotkać aż 200 wystawców. Miody, mąki, przetwory, czekolady i wiele wiele innych. Musimy sobie przygotować pojemne torby i zrobić zapasy :-). Na targach będzie również możliwość udziału w pokazach kulinarnych, warsztatach i prelekcjach - spotkacie między innymi Grzegorza Łapanowskiego
Pora coś zjeśćPrzy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępaździernika i dzisiaj śląska blogosfera zaprasza wszystkich na wydanie swojego drugiego numeru Magazynu "Maszkety" , którego jestem współautorką. Obecny jesienny numer poświęcony jest takim tematom jak gęsina, przetwory, pieczonki, wróżby, słodkie wypieki z śliwkami oraz podróżom tanim i dalekim, kulturze i imprezom kulinarnym. Myślę, że każdy znajdzie w nim coś ciekawego dla siebie, bo mamy Wam wiele do zaoferowania
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj mamy testową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek
Kulinarne przygody GatityPonieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem . Teraz przyszła pora, żeby do czegoś je wykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami. Naleśniki z konfiturą pomarańczową Składniki: Ciasto naleśnikowe
Kulinarne przygody GatityPrzepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła suszone pomidory z Włoch, a potem sama zalewała je oliwą. Dzisiaj suszone pomidory są dostępne
Kulinarne przygody GatityNajwyższa pora brać się za przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na
Kulinarne przygody Gatity