przetwory - 14998 przepisów (strona:490/1000)

Pieczone kasztany. 99

gatunków między wrześniem, a początkiem listopada. Te i dużo więcej bardzo ciekawych wiadomości i przepisów znajdziecie TUTAJ  http://www.marron.pl/ofirmie/. Tam również można kupić kasztany i różne przetwory. Pierwszy raz pieczone kasztany z grilla jadłem w Budapeszcie, a było to bardzo dawno. Potem pracując we Francji kilka razy kupowałem je, przy okazji robienia zakupów na targowisku w Pornichet. Najbardziej

Kulinarny karnet Christophera
Targi Natura Food 2014 w Łodzi - relacja 106

więc tym bardziej z miłą chęcią wybraliśmy się do Łodzi, aby poznać nowe produkty. W hali Expo można było spotkać około 200 wystawców, którzy oferowali mnóstwo różnych produktów. Mąki, przetwory, miody, makarony, sprzęty kuchenne i wiele wiele innych. Z każdym wystawcą można było porozmawiać, spróbować jego wyrobów i produktów. Wiele marek już znaliśmy, ale oczywiście poznaliśmy również nowe. Jak wielu

Pora coś zjeść
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 196

kusi jabłkami, nie da się obok nich przejść obojętnie. Wszyscy doskonale wiemy, że najlepsze jabłka to te nasze, polskie... więc korzystajmy! Korzystajmy ile się da - jedzmy jako przekąskę, róbmy przetwory, ciasta, używajmy ich jako dodatek do dań. Nasza niedziela jest bardzo słodka i odrobinkę pijana, ponieważ przygotowałyśmy na dziś szarlotkę z dodatkiem miodu pitnego i konfiturą z róży . Jeśli

Symfonia Smaków
Nalewka na owocach bzu czarnego 528

dojrzałych , świeżych owoców przygotowuje się doskonałe zupy, musy i kisiele. Sok z dzikiego czarnego bzu odznacza się intensywną fioletową barwą i stosuje się go często jako dodatek do przetworów z innych owoców, o barwie mniej intensywnej, na przykład z jabłek i gruszek. Przy zbiorze dzikiego bzu należy odcinać całe parasole, ponieważ dojrzałe, pojedyncze owoce łatwo gniotą się i puszczają

Proste Potrawy
Grillowane bakłażany , w occie i w oleju 193

Odczekaj około dwóch godzin , a następnie dolej oliwy lub oleju tak, by całkowicie pokrył bakłażany. Zamknij wieczko i odłoż w chłodne miejsce do przegryzienia. Nie pasteryzuje się tego typu przetworów, gdyż we Włoszech można je robić na bieżąco...  Tak przyrządzone bakłażany mogą leżeć od trzech do czterech tygodni. Za każdym razem, gdy będziesz wybierał plastry bakłażana aby ubogacić nimi

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem z dyni i gruszek! 155

Czas na robienie konfitur, dżemów i przetworów na zimę ;-) Ja robię tylko dżemy i konfitury w tym roku, na resztę zabrakło czasu i słoiczków hihiihi Prosty i pyszny dżem z dyni z dodatkiem gruszek, rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Boski! W zimę przekręcasz zakrętkę i powala Cię zapach cynamonu i dyni mniamiii! Do roboty! Składniki: - 1 kg dyni obranej i pokrojonej

SMYKWKUCHNI
Targi Natura Food 2014 w Łodzi 118

jedzenia i zdrowych produktów, koniecznie musicie przyjść! To najlepsza okazja na poznanie nowych produktów i producentów, degustacje i zakupy. Na targach będzie można spotkać aż 200 wystawców. Miody, mąki, przetwory, czekolady i wiele wiele innych. Musimy sobie przygotować pojemne torby i zrobić zapasy :-). Na targach będzie również możliwość udziału w pokazach kulinarnych, warsztatach i prelekcjach - spotkacie między innymi Grzegorza Łapanowskiego

Pora coś zjeść
Konfitura z czerwonych borówek 179

Przy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Magazyn Maszkety numer 2 85

października i dzisiaj śląska blogosfera zaprasza wszystkich na wydanie swojego drugiego numeru Magazynu "Maszkety" , którego jestem współautorką. Obecny jesienny numer poświęcony jest takim tematom jak gęsina, przetwory, pieczonki, wróżby, słodkie wypieki z śliwkami oraz podróżom tanim i dalekim, kulturze i imprezom kulinarnym. Myślę, że każdy znajdzie w nim coś ciekawego dla siebie, bo mamy Wam wiele do zaoferowania

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dżem śliwkowy 141

Dzisiaj mamy testową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z konfiturą pomarańczową 192

Ponieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o  konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami  i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem . Teraz przyszła pora, żeby do czegoś je wykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami. Naleśniki z konfiturą pomarańczową Składniki: Ciasto naleśnikowe

Kulinarne przygody Gatity
Suszone pomidory w oliwie z ziołami 198

Przepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła suszone pomidory z Włoch, a potem sama zalewała je oliwą. Dzisiaj suszone pomidory są dostępne

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 170

Najwyższa pora brać się za przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na 

Kulinarne przygody Gatity