przetwory - 14998 przepisów (strona:490/1000)

Słodko-słona przekąska ze śliwkami w roli głównej 192

poprawiają samopoczucie oraz mają właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Jesień to ich czas! Korzystajmy zatem :) Jak jeść śliwki? Każdy z Was ma swój sprawdzony sposób. Proponuję Wam alternatywę dla knedli, przetworów, ciast, którą jest przekąska/sałatka ze słodkich śliwek, słonego sera feta, kwaśnego sosu i pikantnego akcentu papryczki chilli. Mi ta kombinacja bardzo odpowiada :) Składniki: kilka słodkich śliwek ser feta

Taste Of My Day
Królowa jesieni - dynia 99

układ nerwowy, zalecane są również do przeprowadzenia kuracji pozbycia się pasożytów z układu pokarmowego.  Dynia doskonale się przechowuje (w chłodnym miejscu nawet do 6 miesięcy), jest idealna na przetwory, ale możemy ją również piec, gotować, smażyć, dusić. Sprawdza się w daniach wytrawnych i słodkich. Jej zastosowanie jest niemal nieograniczone, zatem czerpmy z tej skarbnicy pełnymi garściami, zwłaszcza że mamy

Taste Of My Day
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 213

płynąć z prądem, dostosować się do nowej rzeczywistości i dostrzec w niej pozytywy. Jesień, pomimo chłodu, krótszych dni, też jest przecież piękna i urokliwa. To czas grzybobrania, przygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę, czas zbioru warzyw i owoców, w tym pysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni

Taste Of My Day
Muffiny dyniowe 160

również desery. Jednym z łatwiejszych wypieków jakie możemy przyrządzić są muffiny dyniowe. Składniki: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Taste Of My Day
Nalewka z pigwy i dzikiej róży 110

Pigwa obrodziła więc  coś trzeba z niej zrobić. Prezentowałam już  przetwory z pigwy. Dzisiaj trochę inaczej.  Własnie powstaje nalewka, ale pomysł na połączanie pigwy z dziką róża jest dość ciekawy. Nie mój- mojego męża. Na razie wstępny etap, na efekt końcowy trzeba będzie poczekać. SKŁADNIKI: 1 kg. pigwy 70 dag dzikiej róży 1 litr wódki 1 liter

W kuchennym oknie Ewy
mielony z pieczarkami na obiad... 146

żabki czosnku i pokrojone pieczarki z cienko pokrojoną papryką słodką pod przykryciem dusić z 10 minut mielone podać z ziemniakami tłuczonymi i surówką np. z zielonych pomidorów sałatka - własne przetwory zimowe, jest u mnie w przepisach...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Nalewka morelowa 135

nalewką napełniamy butelki- nasza morelówka powinna dojrzeć w ciągu miesiąca. Stosuje się ją w zwalczaniu anemii - z racji bogactwa żelaza, a także na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych. źródło ,, Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni
Sernik różany z malinami 119

blacie, wstawić na całą noc do lodówki ·     udekorować świeżymi malinami i miętą tuż przed pdoaniem, delikatnie posypać z wierzchu różanym pudrem Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Twory Przetwory  J Dziękuję I pozdrawiam Ewe J http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/  Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Malinówka 144

dzisiaj wracam tak wcześnie z pracy bo aż o 20;))) więc będę coś tworzyć...no i mam już półeczkę na balkonie i będę przenosić, przenosić i robić miejsce na przetwory :)))Dobrego dnia... Składniki: 1 kg malin, 0.5 kg cukru, 1 litr wódki. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy wódką.  Zakręcamy słój i zostawiamy w chłodnym miejscu na miesiąc. Od czasu

Anioły w kuchni
Pieczone kasztany. 95

gatunków między wrześniem, a początkiem listopada. Te i dużo więcej bardzo ciekawych wiadomości i przepisów znajdziecie TUTAJ  http://www.marron.pl/ofirmie/. Tam również można kupić kasztany i różne przetwory. Pierwszy raz pieczone kasztany z grilla jadłem w Budapeszcie, a było to bardzo dawno. Potem pracując we Francji kilka razy kupowałem je, przy okazji robienia zakupów na targowisku w Pornichet. Najbardziej

Kulinarny karnet Christophera
Targi Natura Food 2014 w Łodzi - relacja 102

więc tym bardziej z miłą chęcią wybraliśmy się do Łodzi, aby poznać nowe produkty. W hali Expo można było spotkać około 200 wystawców, którzy oferowali mnóstwo różnych produktów. Mąki, przetwory, miody, makarony, sprzęty kuchenne i wiele wiele innych. Z każdym wystawcą można było porozmawiać, spróbować jego wyrobów i produktów. Wiele marek już znaliśmy, ale oczywiście poznaliśmy również nowe. Jak wielu

Pora coś zjeść
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 193

kusi jabłkami, nie da się obok nich przejść obojętnie. Wszyscy doskonale wiemy, że najlepsze jabłka to te nasze, polskie... więc korzystajmy! Korzystajmy ile się da - jedzmy jako przekąskę, róbmy przetwory, ciasta, używajmy ich jako dodatek do dań. Nasza niedziela jest bardzo słodka i odrobinkę pijana, ponieważ przygotowałyśmy na dziś szarlotkę z dodatkiem miodu pitnego i konfiturą z róży . Jeśli

Symfonia Smaków
Nalewka na owocach bzu czarnego 524

dojrzałych , świeżych owoców przygotowuje się doskonałe zupy, musy i kisiele. Sok z dzikiego czarnego bzu odznacza się intensywną fioletową barwą i stosuje się go często jako dodatek do przetworów z innych owoców, o barwie mniej intensywnej, na przykład z jabłek i gruszek. Przy zbiorze dzikiego bzu należy odcinać całe parasole, ponieważ dojrzałe, pojedyncze owoce łatwo gniotą się i puszczają

Proste Potrawy