Czas na robienie konfitur, dżemów i przetworów na zimę ;-) Ja robię tylko dżemy i konfitury w tym roku, na resztę zabrakło czasu i słoiczków hihiihi Prosty i pyszny dżem z dyni z dodatkiem gruszek, rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Boski! W zimę przekręcasz zakrętkę i powala Cię zapach cynamonu i dyni mniamiii! Do roboty! Składniki: - 1 kg dyni obranej i pokrojonej
SMYKWKUCHNIjedzenia i zdrowych produktów, koniecznie musicie przyjść! To najlepsza okazja na poznanie nowych produktów i producentów, degustacje i zakupy. Na targach będzie można spotkać aż 200 wystawców. Miody, mąki, przetwory, czekolady i wiele wiele innych. Musimy sobie przygotować pojemne torby i zrobić zapasy :-). Na targach będzie również możliwość udziału w pokazach kulinarnych, warsztatach i prelekcjach - spotkacie między innymi Grzegorza Łapanowskiego
Pora coś zjeśćPrzy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępaździernika i dzisiaj śląska blogosfera zaprasza wszystkich na wydanie swojego drugiego numeru Magazynu "Maszkety" , którego jestem współautorką. Obecny jesienny numer poświęcony jest takim tematom jak gęsina, przetwory, pieczonki, wróżby, słodkie wypieki z śliwkami oraz podróżom tanim i dalekim, kulturze i imprezom kulinarnym. Myślę, że każdy znajdzie w nim coś ciekawego dla siebie, bo mamy Wam wiele do zaoferowania
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj mamy testową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek
Kulinarne przygody GatityPonieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem . Teraz przyszła pora, żeby do czegoś je wykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami. Naleśniki z konfiturą pomarańczową Składniki: Ciasto naleśnikowe
Kulinarne przygody GatityPrzepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła suszone pomidory z Włoch, a potem sama zalewała je oliwą. Dzisiaj suszone pomidory są dostępne
Kulinarne przygody GatityNajwyższa pora brać się za przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na
Kulinarne przygody GatitySezon na rabarbar w pełni, ale już teraz warto pomyśleć o tym, żeby jego smak został z nami na dłużej, wtedy kiedy świeży zniknie ze
Kulinarne przygody GatitySezon na przetwory w pełni. Jak co roku, oprócz zapasów słoikowych mrożę także owoce, warzywa i zioła. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób możemy zamrozić sezonowe warzywa. Wystarczy je tylko zblanszować, zamrozić i w zimę możemy się cieszyć warzywami, które w pełni zachowują swoje wartości odżywcze. Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa Składniki: 1000 g zielonej
Kulinarne przygody GatityJa wiem jak zachować aromat i smak lata, a Wy? Każdego roku przygotowuję suszone pomidory lub pieczone pomidory , ale za każdym razem robię to w inny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmomentu, aż zgęstnieje i nabierze pięknego koloru- od żółtego do łososiowego lub nawet różowego Gorącą galaretkę przekładamy do czystych słoików, po wystudzeniu zamykamy. Tym sposobem mamy dwa smaczne przetwory z jednego owocu :) Są naprawdę pyszne,szczególnie galaretka, a przy tym pięknie wyglądają. Z tej ilości uzyskałam tylko 6 małych słoiczków galaretki i słoiczków konfitur. Pomysł zaczerpnęłam z magazynu(...)Kuchnia 2/2000 Te przetwory robiłam w ubiegłym roku. W tym roku mam zamiar je powtórzyć, przynajmniej galaretkę - na pewno
Proste PotrawyRydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednak są takie do których lubię wracać bo ich smak po prostu pieści moje podniebienie. Ponieważ nawiązałam współpracę z firmą KROKUS od której otrzymałam ogromną paczkę z przetworami mogę wam ją polecić z czystym sumienie. Wiecie już, że jestem zwolenniczką produktów eko i przyrządzanych babcinymi sposobami. Tutaj potestowałam, posprawdzałam i skład jest taki jak powinien być - naturalny(...)jabłka pokrojone w cienkie księżyce, buraczki pocięte w cienkie okręgi, pomidorki w ćwiartkach, orzechy. Wszystko polewamy sosem. Smacznego! KROKUS wyposaża Niezły Młynek w przetwory
Niezły Młynekgroszy, tu po 88, a w tym tygodniu ponoć mają być nawet po ok. 70 groszy! Ja zakupiłam 40 sztuk, co dało mi nieco ponad 2 kilogramy surowca na przetwory. Konfiturę figową zawsze lubiłam, jest idealnym dodatkiem do serów. Co z tego, że czasem jest droga, albo na opakowaniu widnieje napis, że przygotowano z 40 g owoców(...)przetworu. Figi przeważnie są drogie, jedna sztuka na targach kosztuje nawet 3 zł, więc jak tu się zaopatrzyć w większą ilość, żeby zapakować ją do słoików? Zatem tej cenowej okazji nie mogłam przepuścić (kupiłam po 88 gr za sztukę w Lidlu) i przygotowałam kilka słoiczków przepysznej, słodkiej figowej konfitury z wyraźną pomarańczową nutą. Musicie jej spróbować! Czytaj więcej
Pora coś zjeść