przetwory - 14998 przepisów (strona:481/1000)

Sałatka z cukinii i buraczków czerwonych 148

Kolejna wersja cukinii marynowanej, tym razem z duecie z buraczkami czerwonymi. Przepis pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji" Żałuję tylko, że gotowałam wszystko razem, gdyż z buraków powstała mało apetyczna papka. Cóż, niedługo przekonam się jak smakuje takie połączenie. :) Właśnie jestem po teście próbnym i cóż? Siostra Anastazja znów mnie nie zawiodła :) W skali

Bea(u)ty kitchen
Fasola szparagowa 161

Kolejny przepis Siostry Anastazji z książki pt ,,153 Przetwory i dania mięsne". Nie wiem jak smakuje, ale na pewno się dowiem :) I napiszę jakie wrażenia. W tym przepisie nie ma octu i nie jestem pewna, czy dobrze zrobiłam, że nie dodałam go od siebie. Kiedyś na pewno wypróbuję z dodatkiem octu :) Składniki: fasola szparagowa Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka

Bea(u)ty kitchen
Sos pomidorowy 125

przejrzałe. Wiadomo,że nie poleżą zbyt długo i trzeba je jakoś wykorzystać. Przejrzałam neta i znalazłam przepis na sos pomidorowy z cukinią :) A także książkę Siostry Anastazji pt;,,153 Przetwory i Dania Mięsna". I znalazłam, a jakże; sos  pomidorowy i sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce

Bea(u)ty kitchen
Sos pomidorowo-jarzynowy 163

Kolejny przepis z zastosowaniem moich pomidorów to właśnie przepis na sos pomidorowo-jarzynowy pochodzący z książki Siostry Anastazji pt:,,153 Przetwory i Dani Mięsne". Rewelacyjny do kanapek, zapiekanek i wędlin Składniki: 1 kg pomidorów 25 dag jabłek 25 dag warzyw - marchew seler pietruszka 1 duża cebula 25 dag papryki 1 płaska łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

Bea(u)ty kitchen
Konfitura rabarbarowo-bananowa 153

zamykam zeszytu tylko biorę się za przygotowanie tejże konfitury. I to był strzał w dziesiątkę. Ten zapach i smak są wyborne. Polecam wszystkim, którzy lubują się w przygotowywaniu przetworów na zimę:) Jedna rzecz jaką zmienię następnym razem to ilość cukru. Na 1 kg owoców 1 kg cukru to stanowczo za dużo. Składniki: 500 g rabarbaru 500 g bananów

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka ryżowe 163

Ostatnio nie miałam czasu na pieczenie, gdyż najpierw musiałam zrobić trochę przetworów na zimę, w międzyczasie zaczęła się szkoła i oczywiście zebrania.  Do tego jeszcze trafiłam do rady rodziców i tak cały czas coś się dzieje. Ale dziś się wzięłam i upiekłam ciasteczka ryżowe, które miały być zrobione chyba w lipcu. Te moje płatki czekały i nabierały mocy

Ciasteczkowy Potwór
Ogórki curry do słoików 195

Ogórki curry to rodzaj ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co należy uznać za fenomen, bo Gadzina warzyw zazwyczaj nie je. Jest to jeden z niewielu przetworów, które można bez najmniejszego problemu przygotować w niemal każdym miejscu na świecie :) Składniki  2,5 kg ogórków 2  cebule 2 łyżki soli 1 szklanka octu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki małosolne z estragonem - kuchnia ekspatów 147

wyparzonych słoików najściślej jak się da. W garnku zagotowujemy ok 2 litry wody. Na każdy litrowy słoik wsypujemy po 2 stołowe łyżki soli - niby powinna być szara, kamienna do przetworów - ja nie mam takiej, więc dałam jodowaną taką jaką używam do np solenia potraw. Oprócz 2 łyżek stołowych soli do słoika wkładamy 3-4 ząbki czosnku - mogą być posiekane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W kuchni emigranta... 184

kulinarnym blogu pt.  Słodka  Choroba    Oprócz gotowania najwi ę kszą pasją Magdy są książki. Na temat tych przeczytanych również prowadzi bloga zatytułowanego Mały  Azyl Przetwory do domowej spiżarni pomoże Wam przygotować mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil, o której już wielokrotnie tutaj wspominaliśmy. Ingalil jest prawdziwą mistrzynią w odtworzeniu polskich smaków, bez dostępu do polskich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami, Przyjaciele 169

cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 1 szklanka borówek + do dekoracji 1 duża garść (mogą być mrożone lub przetwory) 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel

Qlinarnie i Qlinarnie
KOKTAJL JOGURTOWY Z MARAKUJĄ, GRUSZKĄ I MANGOSTANEM – EGZOTYCZNY! 144

upały, które miejmy nadzieję niedługo nadejdą! CIEKAWOSTKA! Marakuja jest bogata w składniki odżywcze m.in. w witaminy A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs. Mangostan) to „magiczny owoc bogów” pochodzenia azjatyckiego, którego główne składniki znajdujące to ksantony, polifenole, katechiny, polisacharydy, sole mineralne: potasu

Ostra na Słodko
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 161

paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane są we własnej masarni Bacówki , w miejscowości Rajbot w Małopolsce. Wędliny z tradycyjnej wędzarni, domowe, ręcznie robione pierogi, krokiety, naleśniki i przetwory prosto ze spiżarni, to znak rozpoznawczy Bacówki . Wszystkie produkty, przygotowywane są według starych, dobrze sprawdzonych receptur. Smak i aromat wędlin z Bacówki , to przede wszystkim wysoce selekcjonowane mięso wieprzowe, cielęce

CookYourself
współpraca - Gdańskie Młyny 91

Dorota mówiła, że dorzuci coś od siebie, do wybranych przeze mnie rzeczy, ale nie przypuszczałam, że będzie tego aż tyle! Dziękuję! Gdańskie Młyny są znanym i cenionym gdańskim producentem przetworów zbożowych. W swojej ofercie posiadają mąki przemysłowe, standardowe, specjalistyczne, ziarna zbóż oraz mieszanki piekarskie. Zdobyte przez lata doświadczenia, najnowsze rozwiązania technologiczne w połączeniu z kontrolą jakości na każdym etapie produkcyjnym

CookYourself
Konfitura wiśniowo-kakaowa 112

bułkę z kremem czekoladowym - jednak z każdym kęsem wiśnie stawały się coraz bardziej wyczuwalne.  Przepis dodaje do dwóch akcji:  W wiśniowym sadzie 2014  i Przetwory . Składniki: 1 kg wiśni (po wydrylowaniu uzyskałam 750 g wiśni wraz z sokiem) 1 czubata szklanka cukru (tj. 250 g) 7 łyżeczek gorzkiego kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego Wiśnie umyć

Ugotować
Pasta z wędzonej ryby - bez majonezu i oliwy 192

Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela/ 2 jajka gotowane na twardo ok. 200 gram sałatki warzywnej typu szlachecka / u mnie z kapusty, marchewki, papryki i ogórka z zimowych przetworów/   pieprz Rybę dokładnie pozbawić ości i skóry, jajka drobno posiekać, warzywa odsączyć z zalewy, drobno pokroić, składniki połączyć, dodatkowo rozdrobnić. Doprawić pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała