przetwory - 14998 przepisów (strona:481/1000)

Ryba w pomidorach 92

puszki lub z kartonika. Nie polecam koncentratu, jednak jest to inny smak. Sos powinien być słodko kwaśny, jeżeli używamy kupnych pomidorów to można dodać trochę soku z cytryny – niektóre przetwory „sklepowe” są bardzo słodzone. 1,5 kg płatów dorsza, 800 g cebuli, 1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki, 2 listki laurowe, 6 sztuk ziela angielskiego

królestwo garów
LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE 90

bardzo silny zapach i aromat sprawia, że nawet niewielka jej ilość nadaje potrawie charakterystyczny smak i zapach.  W podanych nam daniach nie została użyta świeża trufla lecz przetwory z niej wykonane właśnie w  SAVINI TARTUFI .  W pięknych wnętrzach restauracji CONCEPT – mieszczącej się w dawnej łaźni - w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował

królestwo garów
Wiosna w Tamka 43 111

mała przekąska – amuse*, z łososia. Po przystawkach na oczyszczenie kubków smakowych pojawił się sorbet z brusznicy z posypką cytrynową. Pyszne :) Szef kuchni Rafał Hreczaniuk sam przygotowuje wiele dodatków robiąc „przetwory”: przeciery z różnych warzyw, kapary z różnych, ususzonych pąków kwiatów... Jeszcze słowo o obsłudze - szybko, sprawnie, z uśmiechem i wielka wiedza na temat serwowanych dań.    * Amuse – zabawka – amuse

królestwo garów
Fasola w sosie pomidorowym 159

Taką fasolę robię do słoików obojętnie czy jest to maj, sierpień czy grudzień. Polecam serdecznie bo można potem szybko stworzyć przy jej użyciu pyszne danie. Fasola

Moje Małe Czarowanie
Marynowane muchomory 164

Już niedługo maj i grzyby pojawią się w lasach a muchomory to jedne z pierwszych które królują w tym samym czasie co kurki. Dziś przedstawię przepis

Moje Małe Czarowanie
Marynowane grzyby w occie z marchewka i cebulą 126

pieprzu oraz kilka plasterków cebuli i marchewki. Słoiki napełnić grzybami, zalać zalewą i dokładnie zamknąć.  Tak przygotowane słoiki pasteryzować we wrzątku przez około 5-10 minut.  Idealne przetwory na zimę

MarciochaKucharzy
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną 136

Powoli trzeba zużywać ubiegłoroczne przetwory. Dziś w oko wpadły mi ogórki w słoikach . Aby zupa była bardziej treściwa, dodałam kaszę jaglaną. Jeśli zupa zostanie na później, dolać wodę przed jej podgrzaniem, bo kasza sporo jej jeszcze nabierze. Składniki : ok. 50 ml kaszy jaglanej 4 szklanki wody marchew kawałek selera korzeniowego liść lubczyku kilka liści pietruszki ok. szklanki ogórków ze słoika

Weekendy w domu i ogrodzie
Fakty i mity żywieniowe #2 120

trzeba smażyć w grubej na centymetr panierce i litrze tłuszczu, równie dobrze można go upiec z dodatkiem świeżych ziół. Warto też stawiać na sezonowość owoców i warzyw i robić przetwory oraz mrożonki, które idealnie sprawdzą się poza sezonem, kiedy dany produkt jest dużo droższy. Niby banał, ale jednak sporo osób o tym zapomina. Zdrowe odżywianie to nie kwestia zasobności portfela

Powiedz dietom nie
Groszek konserwowy 117

Postanowiłam wypróbować przepis Siostry Anastazji na groszek konserwowy na zimę, który pochodzi z książki pt:,, 153 Przetwory i Dania Mięsne" Czy posmakuje mojej rodzince ? Nie wiem, ale warto spróbować inaczej nigdy się nie dowiem Składniki: groszek zielony ( dowolna ilość) Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli kwasek cytrynowy do smaku Wykonanie: Oczyszczony groszek podgotowuję, przelewam zimną wodą nakładam

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z cukinii i buraczków czerwonych 143

Kolejna wersja cukinii marynowanej, tym razem z duecie z buraczkami czerwonymi. Przepis pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji" Żałuję tylko, że gotowałam wszystko razem, gdyż z buraków powstała mało apetyczna papka. Cóż, niedługo przekonam się jak smakuje takie połączenie. :) Właśnie jestem po teście próbnym i cóż? Siostra Anastazja znów mnie nie zawiodła :) W skali

Bea(u)ty kitchen
Fasola szparagowa 156

Kolejny przepis Siostry Anastazji z książki pt ,,153 Przetwory i dania mięsne". Nie wiem jak smakuje, ale na pewno się dowiem :) I napiszę jakie wrażenia. W tym przepisie nie ma octu i nie jestem pewna, czy dobrze zrobiłam, że nie dodałam go od siebie. Kiedyś na pewno wypróbuję z dodatkiem octu :) Składniki: fasola szparagowa Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka

Bea(u)ty kitchen
Sos pomidorowy 122

przejrzałe. Wiadomo,że nie poleżą zbyt długo i trzeba je jakoś wykorzystać. Przejrzałam neta i znalazłam przepis na sos pomidorowy z cukinią :) A także książkę Siostry Anastazji pt;,,153 Przetwory i Dania Mięsna". I znalazłam, a jakże; sos  pomidorowy i sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce

Bea(u)ty kitchen
Sos pomidorowo-jarzynowy 160

Kolejny przepis z zastosowaniem moich pomidorów to właśnie przepis na sos pomidorowo-jarzynowy pochodzący z książki Siostry Anastazji pt:,,153 Przetwory i Dani Mięsne". Rewelacyjny do kanapek, zapiekanek i wędlin Składniki: 1 kg pomidorów 25 dag jabłek 25 dag warzyw - marchew seler pietruszka 1 duża cebula 25 dag papryki 1 płaska łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

Bea(u)ty kitchen
Konfitura rabarbarowo-bananowa 150

zamykam zeszytu tylko biorę się za przygotowanie tejże konfitury. I to był strzał w dziesiątkę. Ten zapach i smak są wyborne. Polecam wszystkim, którzy lubują się w przygotowywaniu przetworów na zimę:) Jedna rzecz jaką zmienię następnym razem to ilość cukru. Na 1 kg owoców 1 kg cukru to stanowczo za dużo. Składniki: 500 g rabarbaru 500 g bananów

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka ryżowe 160

Ostatnio nie miałam czasu na pieczenie, gdyż najpierw musiałam zrobić trochę przetworów na zimę, w międzyczasie zaczęła się szkoła i oczywiście zebrania.  Do tego jeszcze trafiłam do rady rodziców i tak cały czas coś się dzieje. Ale dziś się wzięłam i upiekłam ciasteczka ryżowe, które miały być zrobione chyba w lipcu. Te moje płatki czekały i nabierały mocy

Ciasteczkowy Potwór