się rękawice, można sobie zebrać owoce tych kaktusów, zwane figami indyjskimi, które nadają się zarówno do zjedzenia na surowo jak i obróbki - produkuje się z nich dżemy i inne przetwory. W smaku jest to mało wyrazisty owoc, słodkawy i wodnisty. W tej chwili trwa na nie sezon i można je dostać w marketach i dyskontach (także w Polsce). Dotykając owocu
Pełna LodówkaPostanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych
PastelFoodwydawało - dżemu na łyżeczkę, spróbowałam i miałam oczy jak 5 złotych. Nie wiedziałam czy mam to połknąć czy natychmiast wypluć. W pierwszej chwili pomyślałam, że trafiłam na jakieś zepsute przetwory. Czytaj więcej
bistro mamainnej epoki, które nie raz skłaniają do zabawy w zgadywanie do czego należy ich używać. Na parapetach książki i gazety. W wiszącym kredensie, za szklanymi drzwiami miód i inne przetwory. Wszystko dobrane z gustem i dobrym smakiem, nic dziwnego, że miejsce to zostało dostrzeżone przez dziennikarzy miesięcznika Weranda Country.Menu to cała osobna opowieść. Ktoś kto je wymyślił miał łeb
W kuchni wieczoremSzybki i prosty deser? Kruche babeczki z owocami! Ale co zrobić jak brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko80 g cukru
Słodkie Przyjemnościwykorzystanie w kuchni. Na przykład takie czereśnie, niebawem ich sezon się kończy, więc staram się zjeść ich jak najwięcej. Wiadomo, najlepsze prosto z drzewka, ale dodawanie ich do przetworów, deserów czy ciast uważam za strzał w dziesiątkę. Dziś na przykład zaproponuje Wam Kruche ciasto z czereśniami. Wyszło przepyszne!" Składniki : 2 szklanki mąki 80 g cukru 80 g masła jajko
Słodkie PrzyjemnościJeżeli ktoś myśli, że jest już po malinach to się grubo myli! W piątek kupiłam piękną łubiankę malin, które wykorzystam nie tylko w przetworach, ale również w smacznych ciastach, albo babeczkach, takich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie
Słodkie Przyjemnościmalin, które są teraz jak dla mnie najsmaczniejsze! Dlatego nie ma na co czekać, tylko trzeba te ostatki w kuchni wykorzystywać - i choć nie jest to już czas na przetwory (pudełeczko 500 g kosztuje około 8-10 zł) to do wypieków i deserów można je wykorzystywać teraz jak najczęściej. Dziś na przykład zaproponuję Wam torcik czekoladowy z lekkim kremem
Słodkie Przyjemnościtego samego? Przez wiele lat olej i sam kokos były potępiane, oskarżane o wywoływanie otyłości i miażdżycy. Sami jednak popatrzcie na mieszkańców wysp Pacyfiku, którzy kokos i wszelkie jego przetwory jedzą niemal codziennie. Są szczupli i zdrowi jak ryby! Tak powszechne już u nas choroby cywilizacyjne jakoś się ich nie trzymają... Może warto byłoby się nad tym zastanowić
Gotowanie to kochaniemasz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie). Sernik, czy napoleonka, a może coś innego? Ulubione owoce. Z czym Ci kojarzy się lato? Potrawa pewniak, czy eksperyment. Czy robisz domowe przetwory? Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni? Bazylia, tymianek, czy rozmaryn? W tej chwili zjadłabym… Jakie zioła królują a Twojej kuchni? Ulubiony program kulinarny. Zapraszam do zabawy! ******************************************************************************************************************************* ********************************************************************************************************* Kolejna, to już
mojewypiekiinietylkoRecykling szafkowo lodówkowy trwa. Robię miejsce na nowe przetwory, które zaczynają zapełniać słoiki sukcesywnie wyjmowane ze schowka. Dzisiaj w ramach małego co nieco powstał pudding ryżowy z cytrynową nutką, lekki, orzeźwiający i baaaardzo pyszny. Inspiracją był przepis Marty. Wykorzystałam zalegający w garnku ugotowany już ryż oraz słoiczek trochę za słodkiego dżemu czereśniowego
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo pyszna i przeraźliwe sycąca. Na razie to ostatni wypróbowany przepis z "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru, a suszone nawet 10 – 20 razy.zastosowanie: Najprostszym sposobem wykorzystania stevii do słodzenia jest ususzenie liści wraz z zielnymi wierzchołkami pędów, idealna do domowych przetworów. Otrzymany susz należy rozdrobnić np. za pomocą miksera, młynka do kawy itp. Oprócz zastosowania jako substancja słodząca, stevii przypisuje się również właściwości lecznicze:Hamuje rozwój bakterii zębowych
Bon Appetit MałgorzatyTe placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki
Kuchnia domowa AniOstatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii.Składniki:ulubiony makaron spaghetti lub inny makaronSos:500 g mięsa mielonego (od łopatki)1 słoik leczo z cukinii (500 ml)sól, pieprz1 mała cebulka1 ząbek czosnkuolejSposób wykonania:1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną
Kuchnia domowa Ani