przetwory - 14998 przepisów (strona:486/1000)

Teneryfskie jedzenie i wegetariańskie podróże 117

się rękawice, można sobie zebrać owoce tych kaktusów, zwane figami indyjskimi, które nadają się zarówno do zjedzenia na surowo jak i obróbki - produkuje się z nich dżemy i inne przetwory. W smaku jest to mało wyrazisty owoc, słodkawy i wodnisty. W tej chwili trwa na nie sezon i można je dostać w marketach i dyskontach (także w Polsce). Dotykając owocu

Pełna Lodówka
Pasta z chilli 235

Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych

PastelFood
Chutney z brzoskwiń 88

wydawało - dżemu na łyżeczkę, spróbowałam i miałam oczy jak 5 złotych. Nie wiedziałam czy mam to połknąć czy natychmiast wypluć. W pierwszej chwili pomyślałam, że trafiłam na jakieś zepsute przetwory. Czytaj więcej

bistro mama
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 183

innej epoki, które nie raz skłaniają do zabawy w zgadywanie do czego należy ich używać. Na parapetach książki i gazety. W wiszącym kredensie, za szklanymi drzwiami miód i inne przetwory. Wszystko dobrane z gustem i dobrym smakiem, nic dziwnego, że miejsce to zostało dostrzeżone przez dziennikarzy miesięcznika Weranda Country.Menu to cała osobna opowieść. Ktoś kto je wymyślił miał łeb

W kuchni wieczorem
Ze spiżarni na stół - Kruche Babeczki 151

Szybki i prosty deser? Kruche babeczki z owocami! Ale co zrobić jak brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko80 g cukru

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto z czereśniami 260

wykorzystanie w kuchni. Na przykład takie czereśnie, niebawem ich sezon się kończy, więc staram się zjeść ich jak najwięcej. Wiadomo, najlepsze prosto z drzewka, ale dodawanie ich do przetworów, deserów czy ciast uważam za strzał w dziesiątkę. Dziś na przykład zaproponuje Wam Kruche ciasto z czereśniami. Wyszło przepyszne!" Składniki : 2 szklanki mąki 80 g cukru 80 g masła jajko

Słodkie Przyjemności
Muffiny z malinami 157

Jeżeli ktoś myśli, że jest już po malinach to się grubo myli! W piątek kupiłam piękną łubiankę malin, które wykorzystam nie tylko w przetworach, ale również  w smacznych ciastach, albo babeczkach, takich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie

Słodkie Przyjemności
Tort czekoladowy z malinami 145

malin, które są teraz jak dla mnie najsmaczniejsze! Dlatego nie ma na co czekać, tylko trzeba te ostatki w kuchni wykorzystywać - i choć nie jest to już czas na przetwory (pudełeczko 500 g kosztuje około 8-10 zł) to do wypieków i deserów można je wykorzystywać teraz jak najczęściej. Dziś na przykład zaproponuję Wam torcik czekoladowy z lekkim kremem

Słodkie Przyjemności
Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 175

tego samego? Przez wiele lat olej i sam kokos były potępiane, oskarżane o wywoływanie otyłości i miażdżycy. Sami jednak popatrzcie na mieszkańców wysp Pacyfiku, którzy kokos i wszelkie jego przetwory jedzą niemal codziennie. Są szczupli i zdrowi jak ryby! Tak powszechne już u nas choroby cywilizacyjne jakoś się ich nie trzymają...  Może warto byłoby się nad tym zastanowić

Gotowanie to kochanie
Liebster Blog Award 138

masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie). Sernik, czy napoleonka, a może coś innego? Ulubione owoce. Z czym Ci kojarzy się lato? Potrawa pewniak, czy eksperyment. Czy robisz domowe przetwory? Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni? Bazylia, tymianek, czy rozmaryn? W tej chwili zjadłabym… Jakie zioła królują a Twojej kuchni? Ulubiony program kulinarny. Zapraszam do zabawy! ******************************************************************************************************************************* ********************************************************************************************************* Kolejna, to już

mojewypiekiinietylko
Pudding ryżowy pachnący cytryną i czereśniami czyli Słodki Czwartek odc.54 143

Recykling szafkowo lodówkowy trwa. Robię miejsce na nowe przetwory, które zaczynają zapełniać słoiki sukcesywnie wyjmowane ze schowka. Dzisiaj w ramach małego co nieco powstał pudding ryżowy z cytrynową nutką, lekki, orzeźwiający i baaaardzo pyszny. Inspiracją był przepis Marty. Wykorzystałam zalegający w garnku ugotowany już ryż oraz słoiczek trochę za słodkiego dżemu czereśniowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka ziemniaczano jablkowa z serem plesniowym 220

Bardzo pyszna i przeraźliwe sycąca. Na razie to ostatni wypróbowany przepis z "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka: gruszka, boczek, lazur i.....stewia :) 225

cukru, a suszone  nawet 10 – 20 razy.zastosowanie: Najprostszym sposobem wykorzystania stevii do słodzenia jest ususzenie liści wraz z zielnymi wierzchołkami pędów, idealna do domowych przetworów. Otrzymany susz należy rozdrobnić np. za pomocą miksera, młynka do kawy itp. Oprócz zastosowania jako substancja słodząca, stevii przypisuje się również właściwości lecznicze:Hamuje rozwój bakterii zębowych

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki z cukinii i ziemniaków 218

Te placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z mięsem i cukiniowym leczo 171

Ostatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii.Składniki:ulubiony makaron spaghetti lub inny makaronSos:500 g mięsa mielonego (od łopatki)1 słoik leczo z cukinii (500 ml)sól, pieprz1 mała cebulka1 ząbek czosnkuolejSposób wykonania:1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną

Kuchnia domowa Ani