możliwość rozpoczęcia gotowania dla Was. Mamy sporą ilość gotowych materiałów, więc na pewno każdego dnia oczekiwanie na kolejny wpis będzie tego warte. Przepisy na potrawy słone, obiadowe, desery, ciasta, przetwory i wiele innych, nic nas nie ogranicza (cóż... może czasem dostępność produktów i pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy! Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość(...)świeżych sezonowych warzyw i owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym
Symfonia SmakówCzas na kolejne przetwory. Zima za pasem, dlatego warto uzupełnić nasze szafki o kilka słoiczków, które przydadzą się w chłodne, zimowe dni, zamiast biegać do sklepu po prostu sięgniemy, po coś pysznego, domowego o każdej porze dnia i nocy. Takie są właśnie ogórki musztardowe. Plusem dodatkowym zrobienia takich przetworów jest to ze kupny słoiczek takich ogórków to koszt dość spory
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć! Dzisiaj przepis na przetwór - pierwszy przetwór na naszym blogu! Nigdy nie kupowałam dżemu/konfitury morelowej, nigdy też takiego nie robiłam, więc pora było spróbować ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Wciąż przygotowuję różne przetwory, dzisiaj padła kolej na chutney. Chutney to tradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw, na pikantnie lub bardziej słodko. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną. Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego przetworu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćcoś zjeść na mieście" chciałabym zaprezentować Wam sklep, a raczej serowarnię, którą miałam okazję odwiedzić. Serowarnia Magdalenka to magiczne miejsce mlekiem i miodem płynące, dosłownie! Znajdziecie tam wiele przetworów mlecznych, jak również miody i domowe przetwory. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsprawdzić na własnych kubkach smakowych. Pewnie wielu się wydaje, że cukinia i ananas mają niewiele ze sobą wspólnego. Też tak sądziłam, zmieniłam zdanie po skosztowaniu poniższej wersji cukiniowego przetworu.. Jakbym podjadała ananasy z puszki w lekko korzennej zalewie! Poezja. ANANASOWA CUKINIA (Janina i Andrzej Kaczorek, "Przetwory i nalewki" 8/2012, Warszawa 2012 z Biblioteczki Poradnika Domowego) 1 kg młodych cukinii
W kuchni Karmel-itkiDziś w poście mam do realizacji dwa tematy. Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego "Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu. Na tę recepturę natknęłam się w publikacji "Przetwory i nalewki", z Biblioteczki Poradnika Domowego. Tak, z tego samego, co zawiera przepis na ogórki miodowe . W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam. Podam Wam przepis(...)oryginalny, ale z adnotacjami - moimi zmianami. Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : ( użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw ) liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru 3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej ( i tu duże zmiany
W kuchni Karmel-itkiDżem, taki prawdziwy, domowy jest najlepszy, nawet gdy jest truskawkowy. Zdecydowanie wolę truskawki na świeżo a poza tym długo miałam wstręt do przetworów z tych owoców. Kiedyś, wiele lat temu, miałam okazję być w przetwórni warzyw i owoców właśnie w okresie skupu i przerobu truskawek. To, co tam zobaczyłam skutecznie, na bardzo długi czas zniechęciło mnie do truskawkowych przetworów. Odrzucało
Smaczna Pyzamiędzy innymi koszem papierówek. W tym roku nie urosły duże, ale za to całe drzewo jest nimi po prostu oblepione. Po powrocie do domu przejrzałam książeczkę z przepisami na przetwory domowe i znalazłam w niej recepturę na galaretkę z jabłek. Od razu wiedziałam, że ją zrobię. przepis na podstawie książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej ROZWIŃ
Smaczna Pyzaoctów. Niektóre produkty Jamar są już mi znane szczególnie marmolady i warzywa konserwowe natomiast octów jeszcze nie miałam okazji używać. Produkty na pewno sie przydadzą do przygotowywania sałatek i przetworów
Monia miesza i gotujeDawno nie było sałateczki więc zapraszam. Ocet 10% Jamar, który otrzymałam prawie cały zużyłam na przetwory więc czas zabrać się za pozostałe octy :)składniki:3 garście mieszanki sałat8 plastrów szynki parmeńskiej1 awokado2-3 łyżki słonecznika Kresto5 łyżek oleju Rapso1/2 łyżeczki oregano do smaku sól ziołowado smaku ocet winny z białego wina JamarSkładniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną
Monia miesza i gotujeDzisiaj przedstawiamy Wam zupełnie nowy dla nas sklep z fit produktami, od którego dostałyśmy paczkę prezentową. Vilgain jest to firma, która przede wszystkim sama produkuje
Candy PandasJeśli znudziły Ci się tradycyjne ogórki kiszone, wypróbuj nasz przepis na ogórki w zalewie z kurkumą. Gwarantujemy, że będziesz zachwycony! Artykuł Ogórki w zalewie z kurkumą
Przepiski.pl