przetwory - 14998 przepisów (strona:492/1000)

Konfitura figowa z pomarańczą 95

groszy, tu po 88, a w tym tygodniu ponoć mają być nawet po ok. 70 groszy! Ja zakupiłam 40 sztuk, co dało mi nieco ponad 2 kilogramy surowca na przetwory. Konfiturę figową zawsze lubiłam, jest idealnym dodatkiem do serów. Co z tego, że czasem jest droga, albo na opakowaniu widnieje napis, że przygotowano z 40 g owoców(...)przetworu. Figi przeważnie są drogie, jedna sztuka na targach kosztuje nawet 3 zł, więc jak tu się zaopatrzyć w większą ilość, żeby zapakować ją do słoików? Zatem tej cenowej okazji nie mogłam przepuścić (kupiłam po 88 gr za sztukę w Lidlu) i przygotowałam kilka słoiczków przepysznej, słodkiej figowej konfitury z wyraźną pomarańczową nutą. Musicie jej spróbować! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Pyszna sałatka na zimę 5312

Zaczyna się sezon przygotowań rożnych przetworów. Powidła, konfitury, sałatki, ogórki. Polecam bardzo dobrą sałatkę, która składa się z różnorodnych składników, dlatego jest pyszna i wyjątkowa. Zrobiłam jedną porcję, ale szykuję się na następną. SKŁADNIKI: Łatwe  do zapamiętania, bo każdego  ze składników potrzebujemy 1 kg. Papryka, cebula, marchew, ogórki świeże( nie obieramy), kapusta biała, jabłka. Do tego 1/2 szklanki(...)octu 10 %, pół szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu. Polecam również:  Przetwory- Krokodylki                                                  Pomidorki koktajlowe z mozzarellą WYKONANIE  Możemy wszystko przepuścić przez melakser. Ewentualnie zetrzeć na małej szatkownicy

W kuchennym oknie Ewy
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 132

Lubię domowe przetwory, zwłaszcza dżemy i powidła, a ponieważ muszę unikać cukru, postanowiłam w tym roku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów(...)Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku.  Składniki na 6 słoiczków

Ze smakiem i z pasją
Konfitury morelowe 130

Zimą, gdy za oknem śnieg i mróz fantastycznie się sięga po własnoręcznie przyrządzone przetwory. Takie słoiki dżemów, czy konfitur są dużo zdrowsze niż gotowe, gdyż nie zawierają rozmaitych zagęszczaczy czy różnych E. Ponadto przypominają nam ciepłe promienie słońca i letnie dni. Smakują zawsze wyśmienicie, nieporównywalnie lepiej niż słoiki sklepowe. Umieszczamy w nich nie tylko sprawdzone owoce i znane nam proporcje(...)gorące konfitury nakładamy do słoików, wycieramy brzegi i zakręcamy. Ustawiamy słoiki do góry dnem. Odczekujemy jakieś pół godzinki i gotowe! Proponujemy jeszcze opisać nasze konfitury, by zimą nie pomylić przetworów. Warto również napisać datę przyrządzenia

Kolizje Smaków
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 187

mieć zawsze pod ręką. Raz kupujemy wyrośnięte ładne rośliny, przesadzamy do większych doniczek. Ustawiamy na parapecie, codziennie podlewamy i mamy pod ręką ulubioną miętę, bazylie, czy tymianek. Robienie własnych przetworów czy to dżemu, powideł lub kompotów. Wprawdzie stracimy nieco czasu, a czasem i cierpliwość, ale efektem będą wyśmienite, domowe przetwory. Zrobione samodzielnie pozwalają zaoszczędzić pieniądze, dają mnóstwo satysfakcji oraz pewność

Kolizje Smaków
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 293

sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni.  Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się w kierunku przetworów pomidorowych, które kryją w sobie słodycz i aromat letnich owoców. Pod koniec lata, gdy pomidory są nie tylko pyszne, ale i bardzo tanie (u mnie 2 zł/kg), chciałam zachęcić(...)przecier pomidorowy . Pomyślcie, jak miło będzie otworzyć zimą taki pachnący latem słoiczek i poczuć w zupie pomidorowej czy sosie smak słońca?:) P.s. Dzisiejszy post powstał w ramach akcji przygotowywania przetworów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Zajrzyjcie do pozostałych uczestników akcji: Mopsa i Panny Malwinny .  Dzisiejszy przepis jest pierwszym z nowej serii "Śródziemnomorskie abc", w której będę zamieszczać przepisy krok

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta paprykowa 245

Kolejną moją propozycją, która nadaje się do zamknięcia w słoiki jest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buraczki konserwowe (marynowane) całe 158

The post Buraczki konserwowe (marynowane) całe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Ogórki kwaszone po staropolsku 174

prawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment  na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę z solą. Proporcje(...)łyżki soli na każdy litr wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól do przetworów nie jest sztucznie jodowana. A w czasie gotowania wody z solą szykujemy słoiki: Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron

prawdziwe jedzenie
Powidła śliwkowe bez cukru 133

Nie ma nic prostszego niż zrobienie powideł. Do ich przygotowania potrzebne są jedynie dojrzałe i słodkie śliwki, wtedy nie potrzebujemy do powideł dodawać cukru. Powidła potrzebują

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche jeżynowe babeczki 209

Moja jeżynka w tym roku obrodziła więc trzeba wykorzystać owoce. Na przetwory za mało do zjedzenia za dużo więc trzeba było zrobić coś słodkiego. I tak powstały te maleństwa. Jeżynki bardzo ładnie zabarwiły śmietankę. A dzisiaj tworzę też serniczek na zimno z jeżynkami, zobaczymy co z tego wyjdzie.składniki:1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanki mąki krupczatki200 g margaryny2 żółtka1/2

Monia miesza i gotuje
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 145

Truskawki to hit sezonu letniego. Wszyscy chcą przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem. Za sprawą Margarytki powiększyłam zapas słoiczków o ciekawym kształcie, postanowiłam w

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina jagodowa 138

Jagody leśne! przyszła na nie pora. Nie cierpię ich zbierać, ale jeść i owszem, posiłkuję się wtedy kupując je od zaprzyjaźnionych zbieraczy jagód. Frużelina to produkt

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 155

Bielski- Doceń polskie i Katarzyna Szatkowska- w Krainie Smaku) z produktami marki ETERNO w roli głównej. Każdy miał też przywieźć ze sobą jakieś słodkie wypieki, które następnie były dekorowane przetworami tej firmy. Jakoś zaproszeni blogerzy nie przejęli się za bardzo tym punktem programu, bo słodycze przywiozło tylko 5 blogerów, w tym pomysłodawczyni Katarzyna Szadkowska. Wymyśliłam sobie, że przygotuję rustykalne tartaletki(...)zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO - producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych nam składników. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 576

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony i smakują tak jak pomidory powinny smakować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię