przetwory - 14998 przepisów (strona:491/1000)

Suszony rabarbar 211

Sezon na rabarbar w pełni, ale już teraz warto pomyśleć o tym, żeby jego smak został z  nami na dłużej, wtedy kiedy świeży zniknie ze

Kulinarne przygody Gatity
Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa 190

Sezon na przetwory w pełni. Jak co roku, oprócz zapasów słoikowych mrożę także owoce, warzywa i zioła. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób możemy zamrozić sezonowe warzywa. Wystarczy je tylko zblanszować, zamrozić i w zimę możemy się cieszyć warzywami, które w pełni zachowują swoje wartości odżywcze.  Zapasy na zimę: mrożona fasolka  szparagowa Składniki: 1000 g zielonej

Kulinarne przygody Gatity
Suszone pomidory w zalewie 262

Ja wiem jak zachować aromat i smak lata, a Wy? Każdego roku przygotowuję suszone pomidory lub pieczone pomidory , ale za każdym razem robię to w inny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura i galaretka z pigwy 179

momentu, aż zgęstnieje i nabierze pięknego koloru- od żółtego do łososiowego lub nawet różowego  Gorącą galaretkę przekładamy do czystych słoików, po wystudzeniu zamykamy. Tym sposobem mamy dwa smaczne przetwory z jednego owocu :) Są naprawdę pyszne,szczególnie galaretka, a przy tym pięknie wyglądają. Z tej ilości uzyskałam tylko 6 małych słoiczków galaretki i słoiczków  konfitur. Pomysł zaczerpnęłam z magazynu(...)Kuchnia 2/2000 Te przetwory robiłam w ubiegłym roku. W tym roku mam zamiar je powtórzyć, przynajmniej galaretkę - na pewno

Proste Potrawy
Rydze w pomidorach 208

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym  to będzie w następnym roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z buraczkami i jabłkiem 174

jednak są takie do których lubię wracać bo ich smak po prostu pieści moje podniebienie. Ponieważ nawiązałam współpracę z firmą  KROKUS  od której otrzymałam ogromną paczkę z przetworami mogę wam ją polecić z czystym sumienie. Wiecie już, że jestem zwolenniczką produktów eko i przyrządzanych babcinymi sposobami. Tutaj potestowałam, posprawdzałam i skład jest taki jak powinien być - naturalny(...)jabłka pokrojone w cienkie księżyce, buraczki pocięte w cienkie okręgi, pomidorki w ćwiartkach, orzechy. Wszystko polewamy sosem.   Smacznego! KROKUS   wyposaża Niezły Młynek w przetwory

Niezły Młynek
Konfitura figowa z pomarańczą 98

groszy, tu po 88, a w tym tygodniu ponoć mają być nawet po ok. 70 groszy! Ja zakupiłam 40 sztuk, co dało mi nieco ponad 2 kilogramy surowca na przetwory. Konfiturę figową zawsze lubiłam, jest idealnym dodatkiem do serów. Co z tego, że czasem jest droga, albo na opakowaniu widnieje napis, że przygotowano z 40 g owoców(...)przetworu. Figi przeważnie są drogie, jedna sztuka na targach kosztuje nawet 3 zł, więc jak tu się zaopatrzyć w większą ilość, żeby zapakować ją do słoików? Zatem tej cenowej okazji nie mogłam przepuścić (kupiłam po 88 gr za sztukę w Lidlu) i przygotowałam kilka słoiczków przepysznej, słodkiej figowej konfitury z wyraźną pomarańczową nutą. Musicie jej spróbować! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Pyszna sałatka na zimę 5316

Zaczyna się sezon przygotowań rożnych przetworów. Powidła, konfitury, sałatki, ogórki. Polecam bardzo dobrą sałatkę, która składa się z różnorodnych składników, dlatego jest pyszna i wyjątkowa. Zrobiłam jedną porcję, ale szykuję się na następną. SKŁADNIKI: Łatwe  do zapamiętania, bo każdego  ze składników potrzebujemy 1 kg. Papryka, cebula, marchew, ogórki świeże( nie obieramy), kapusta biała, jabłka. Do tego 1/2 szklanki(...)octu 10 %, pół szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu. Polecam również:  Przetwory- Krokodylki                                                  Pomidorki koktajlowe z mozzarellą WYKONANIE  Możemy wszystko przepuścić przez melakser. Ewentualnie zetrzeć na małej szatkownicy

W kuchennym oknie Ewy
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 135

Lubię domowe przetwory, zwłaszcza dżemy i powidła, a ponieważ muszę unikać cukru, postanowiłam w tym roku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów(...)Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku.  Składniki na 6 słoiczków

Ze smakiem i z pasją
Konfitury morelowe 132

Zimą, gdy za oknem śnieg i mróz fantastycznie się sięga po własnoręcznie przyrządzone przetwory. Takie słoiki dżemów, czy konfitur są dużo zdrowsze niż gotowe, gdyż nie zawierają rozmaitych zagęszczaczy czy różnych E. Ponadto przypominają nam ciepłe promienie słońca i letnie dni. Smakują zawsze wyśmienicie, nieporównywalnie lepiej niż słoiki sklepowe. Umieszczamy w nich nie tylko sprawdzone owoce i znane nam proporcje(...)gorące konfitury nakładamy do słoików, wycieramy brzegi i zakręcamy. Ustawiamy słoiki do góry dnem. Odczekujemy jakieś pół godzinki i gotowe! Proponujemy jeszcze opisać nasze konfitury, by zimą nie pomylić przetworów. Warto również napisać datę przyrządzenia

Kolizje Smaków
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 191

mieć zawsze pod ręką. Raz kupujemy wyrośnięte ładne rośliny, przesadzamy do większych doniczek. Ustawiamy na parapecie, codziennie podlewamy i mamy pod ręką ulubioną miętę, bazylie, czy tymianek. Robienie własnych przetworów czy to dżemu, powideł lub kompotów. Wprawdzie stracimy nieco czasu, a czasem i cierpliwość, ale efektem będą wyśmienite, domowe przetwory. Zrobione samodzielnie pozwalają zaoszczędzić pieniądze, dają mnóstwo satysfakcji oraz pewność

Kolizje Smaków
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 296

sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni.  Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się w kierunku przetworów pomidorowych, które kryją w sobie słodycz i aromat letnich owoców. Pod koniec lata, gdy pomidory są nie tylko pyszne, ale i bardzo tanie (u mnie 2 zł/kg), chciałam zachęcić(...)przecier pomidorowy . Pomyślcie, jak miło będzie otworzyć zimą taki pachnący latem słoiczek i poczuć w zupie pomidorowej czy sosie smak słońca?:) P.s. Dzisiejszy post powstał w ramach akcji przygotowywania przetworów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Zajrzyjcie do pozostałych uczestników akcji: Mopsa i Panny Malwinny .  Dzisiejszy przepis jest pierwszym z nowej serii "Śródziemnomorskie abc", w której będę zamieszczać przepisy krok

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta paprykowa 247

Kolejną moją propozycją, która nadaje się do zamknięcia w słoiki jest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buraczki konserwowe (marynowane) całe 166

The post Buraczki konserwowe (marynowane) całe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Ogórki kwaszone po staropolsku 175

prawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment  na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę z solą. Proporcje(...)łyżki soli na każdy litr wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól do przetworów nie jest sztucznie jodowana. A w czasie gotowania wody z solą szykujemy słoiki: Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron

prawdziwe jedzenie