przetwory - 14998 przepisów (strona:491/1000)

Grillowane bakłażany , w occie i w oleju 187

Odczekaj około dwóch godzin , a następnie dolej oliwy lub oleju tak, by całkowicie pokrył bakłażany. Zamknij wieczko i odłoż w chłodne miejsce do przegryzienia. Nie pasteryzuje się tego typu przetworów, gdyż we Włoszech można je robić na bieżąco...  Tak przyrządzone bakłażany mogą leżeć od trzech do czterech tygodni. Za każdym razem, gdy będziesz wybierał plastry bakłażana aby ubogacić nimi

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem z dyni i gruszek! 152

Czas na robienie konfitur, dżemów i przetworów na zimę ;-) Ja robię tylko dżemy i konfitury w tym roku, na resztę zabrakło czasu i słoiczków hihiihi Prosty i pyszny dżem z dyni z dodatkiem gruszek, rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Boski! W zimę przekręcasz zakrętkę i powala Cię zapach cynamonu i dyni mniamiii! Do roboty! Składniki: - 1 kg dyni obranej i pokrojonej

SMYKWKUCHNI
Targi Natura Food 2014 w Łodzi 114

jedzenia i zdrowych produktów, koniecznie musicie przyjść! To najlepsza okazja na poznanie nowych produktów i producentów, degustacje i zakupy. Na targach będzie można spotkać aż 200 wystawców. Miody, mąki, przetwory, czekolady i wiele wiele innych. Musimy sobie przygotować pojemne torby i zrobić zapasy :-). Na targach będzie również możliwość udziału w pokazach kulinarnych, warsztatach i prelekcjach - spotkacie między innymi Grzegorza Łapanowskiego

Pora coś zjeść
Konfitura z czerwonych borówek 173

Przy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Magazyn Maszkety numer 2 84

października i dzisiaj śląska blogosfera zaprasza wszystkich na wydanie swojego drugiego numeru Magazynu "Maszkety" , którego jestem współautorką. Obecny jesienny numer poświęcony jest takim tematom jak gęsina, przetwory, pieczonki, wróżby, słodkie wypieki z śliwkami oraz podróżom tanim i dalekim, kulturze i imprezom kulinarnym. Myślę, że każdy znajdzie w nim coś ciekawego dla siebie, bo mamy Wam wiele do zaoferowania

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dżem śliwkowy 139

Dzisiaj mamy testową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z konfiturą pomarańczową 188

Ponieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o  konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami  i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem . Teraz przyszła pora, żeby do czegoś je wykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami. Naleśniki z konfiturą pomarańczową Składniki: Ciasto naleśnikowe

Kulinarne przygody Gatity
Suszone pomidory w oliwie z ziołami 196

Przepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła suszone pomidory z Włoch, a potem sama zalewała je oliwą. Dzisiaj suszone pomidory są dostępne

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 165

Najwyższa pora brać się za przygotowanie zakwasu na żurek !Przy okazji Wigilii zamieściłam na blogu przepis na 

Kulinarne przygody Gatity
Suszony rabarbar 203

Sezon na rabarbar w pełni, ale już teraz warto pomyśleć o tym, żeby jego smak został z  nami na dłużej, wtedy kiedy świeży zniknie ze

Kulinarne przygody Gatity
Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa 187

Sezon na przetwory w pełni. Jak co roku, oprócz zapasów słoikowych mrożę także owoce, warzywa i zioła. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób możemy zamrozić sezonowe warzywa. Wystarczy je tylko zblanszować, zamrozić i w zimę możemy się cieszyć warzywami, które w pełni zachowują swoje wartości odżywcze.  Zapasy na zimę: mrożona fasolka  szparagowa Składniki: 1000 g zielonej

Kulinarne przygody Gatity
Suszone pomidory w zalewie 257

Ja wiem jak zachować aromat i smak lata, a Wy? Każdego roku przygotowuję suszone pomidory lub pieczone pomidory , ale za każdym razem robię to w inny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura i galaretka z pigwy 176

momentu, aż zgęstnieje i nabierze pięknego koloru- od żółtego do łososiowego lub nawet różowego  Gorącą galaretkę przekładamy do czystych słoików, po wystudzeniu zamykamy. Tym sposobem mamy dwa smaczne przetwory z jednego owocu :) Są naprawdę pyszne,szczególnie galaretka, a przy tym pięknie wyglądają. Z tej ilości uzyskałam tylko 6 małych słoiczków galaretki i słoiczków  konfitur. Pomysł zaczerpnęłam z magazynu(...)Kuchnia 2/2000 Te przetwory robiłam w ubiegłym roku. W tym roku mam zamiar je powtórzyć, przynajmniej galaretkę - na pewno

Proste Potrawy
Rydze w pomidorach 205

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym  to będzie w następnym roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z buraczkami i jabłkiem 172

jednak są takie do których lubię wracać bo ich smak po prostu pieści moje podniebienie. Ponieważ nawiązałam współpracę z firmą  KROKUS  od której otrzymałam ogromną paczkę z przetworami mogę wam ją polecić z czystym sumienie. Wiecie już, że jestem zwolenniczką produktów eko i przyrządzanych babcinymi sposobami. Tutaj potestowałam, posprawdzałam i skład jest taki jak powinien być - naturalny(...)jabłka pokrojone w cienkie księżyce, buraczki pocięte w cienkie okręgi, pomidorki w ćwiartkach, orzechy. Wszystko polewamy sosem.   Smacznego! KROKUS   wyposaża Niezły Młynek w przetwory

Niezły Młynek