Niedawno otrzymałam od firmy Reypol producenta szerokiego asortymentu przetworów owocowo-warzywnych , przypraw i koncentratów , propozycję przetestowania kilku produktów. Na pierwszy rzut, poszedł sos węgierski . Do tej pory bardzo sceptycznie podchodziłam do wszelkich gotowców w słoikach , jednak tym razem się pokusiłam i postanowiłam go wypróbować. Skład: woda, papryka krojona, cukier, pieczarka, koncentrat pomidorowy, cebula krojona, marchew krojona, substancja zagęszczająca
Smakowite DaniaŚrodek lata to czas na przygotowanie przetworów, dzisiejszą propozycją jest konfitura z wiśni przepyszna i bardzo łatwa do zrobienia . Idealne nadaje się do ciast, deserów czy naleśników . składniki na 4 słoiki o pojemności 310 ml 1 kg wiśni 1 kg cukru żelującego 1:1 przepis Umyte i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem żelującym , mieszamy i odstawiamy na godzinę aby puściły
Smakowite DaniaSłodko - kwaśny dodatek do kanapek, ciast i deserów. Pyszny dżem o wyrazistym smaku z mnóstwem witaminy C. Jest błyskawicznym i jednym z najłatwiejszych przetworów do przygotowania, nie wymaga pasteryzacji. składniki na 5 słoików o pojemności 310 ml 1 kg czerwonych porzeczek opakowanie cukru żelującego 2:1 przepis Dokładnie umyte i przebrane owoce wrzucamy do garnka, a następnie zasypujemy całym
Smakowite DaniaZnakomite przetwory z leśnych grzybów czyli grzyby w pomidorach to moja propozycja dzisiejszego dnia. Mogą stanowić smaczną przekąskę lub dodatek do wielu dań, najlepiej smakują podane na zimno. składniki na 5 słoiczków po 220 ml 50 dag grzybów leśnych 200g koncentratu pomidorowego 3 cebule 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju łyżka soli łyżka cukru szczypta ostrej papryki
Smakowite Danianiej była między innymi konfitura . Konfitura morelowa ...znajdują się w niej nawet spore kawałki moreli..mniam..pyszna ...zjadłam kilka łyżeczek a resztę wykorzystałam do drożdżówek.Konfitury a także inne przetwory są produkowane bez dodatkowych barwników, aromatów, czy sztucznych konserwantów czyli takie jak same przyrządzamy w domu...i stąd nazwa firmy Nasze domowe . 40 dkg mąki 3 -4 łyżki cukru
Moje domowe kucharzenieDziś obiadek na szybko z wykorzystaniem domowych przetworów a dokładnie cukiniowego sosu. Wystarczy zrobić mięsne kuleczki i dodać gotowy sos, doprawić i podać z makaronem. I obiad gotowy w 30 minut. składniki: 500 g makaronu spaghetti, u mnie Czaniecki 500 g mięsa mielonego, u mnie grubo mielona karkówka 2 słoiczki domowego sosu cukiniowego o pojemności 0,5 l sól
Monia miesza i gotujednia. Są moim małym rytuałem, gdy siedząc w kuchni i oglądając budzący się do życia park za oknem, delektuję się kanapką z domowego chleba, gorącą owsianką czy domowej roboty przetworami. Nie ma miejsca na pośpiech. Nie ma miejsca na sztuczność. DOMOWA PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI /własny; współpraca z marką Winiary ;/ 3 jajka kur z wolnego wybiegu 4 łyżki majonezu
W kuchni Karmel-itkiciepłej herbacie. A od wieków wiadomo, że herbata najlepiej smakuje z małym noms. Za oknem jest tak- i wciąż sypie... Kiedy jakiś czas temu przechodziłam obok naszej półeczki z przetworami, zobaczyłam etykietkę „Les mirabelles a la amaretto”. To nasze mirabelkowe powidła z tamtego roku. Bardzo proste do przyrządzenia- potrzebny jest cukier, amaretto i zmysł smaku. W sieci jest wiele przepisów
les mirabelleskiedy każdy pierniczy, trochę z determinacji- żeby podarunek był związany z naszym ogrodem. A jest bardzo. Otóż do zrobienia tych ciastek użyłam konfitury fiołkowej i płatków róży w cukrze . Przetworów robionych własnoręcznie, z kwiatów z naszego ogródka. A ciasteczka słodkie, maślane i niezwykle aromatyczne. W sam raz do zimowej herbaty i dobrej książki albo serialu. Teraz czas na obiecany przepis
les mirabellesMoje mirabelkowe zmartwienia okazały się zbędne- po naszym powrocie z wakacji wciąż czekały na nas gałązki obwieszone złotymi śliwkami. Mogę spokojnie planować wypieki i przetwory. Tylko nie mam pewności, czy na samym planowaniu się nie skończy, bo niestety praca zaczęła wrzeć jak tylko się zaczęła. W tym tygodniu uskuteczniłam dwa mirabelkowe eksperymenty- oto efekt pierwszego z nich. Mirabelka na wytrawnie
les mirabellesowocach jak teraz. Po przetarciu nie trafimy niespodziewanie na kwaśniejszą skórkę- smak konfitury robi się bardziej jednolity. Na dodatek kolor mirabelek pozostaje pięknie złoty, tymczasem bez przetarcia moje mirabelkowe przetwory zawsze ciemniały. Z tej ilości śliwek wyszły mi dwa średnie słoiki- jeden już jest pusty:) Możemy takiego musu użyć do wzbogacenia muffinów, można też tak jak konQbek zjeść go jako
les mirabellesPrzed przygotowaniem konfitury można też owoce róży przemrozić. Różę, z wielkim poświęceniem, zrobiłam latem. Kto choć raz próbował oczyścić owoce róży pomarszczonej, nigdy więcej nie zdziwi się horrendalną ceną przetworów z niej zrobionych. Ogólna dziamgatość i ilość minipesteczek, które za nic nie chcą się oddzielić od miąższu, doprowadzają mnie do szału. Pomimo idealnego stanowiska pracy, przed telewizorem i przy użyciu
les mirabellesnaprawdę warto kupić. Na stoisku z Litwy: domowy kwas chlebowy. Widok z góry na targi. Poza tym: sery pleśniowe, ciasta, przyprawy i zioła, chleby, miody, konfitury i przetwory, biżuteria. Fried beetroot Got the idea from a friend, Joanna. I usually make a few portions or put the extra amount in the freezer. In the photo: fried beets with
Qlinarnie i Qlinarnieużywana jest głównie jako baza do sosów i dipów. W Polsce uprawiana raczej rzadko (dostałam od rodziców, szukajcie na lokalnych targach). Miechunka może być jedzona na surowo lub w przetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie idealnie:). Składniki: 2-3 miechunki 1 zielona papryka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sos: oliwa, woda, sok z cytryny
Qlinarnie i QlinarnieJadłam pierwszy raz i bardzo mi smakował - jest bardzo słodki, ma miękki i mało aromatyczny miąższ, smakuje podobnie do śliwki, brzoskwini i moreli jednocześnie. Świetnie nadaje się na przetwory ze względu na swoją galaretowatą konsystencję. Potatoes in a Hungarian way A delicious and warming dish, perfect for the chilly autumn days… The recipe changed from Robert Makłowicz’s book
Qlinarnie i Qlinarnie