Tarta z Oreo, pyszny krem waniliowy i świeże truskawki – takie połączenia zawsze są strzałem w 10! Dodatkowo ogromnym plusem jest czas przygotowania – korzystając z gotowych ciasteczek spód tarty mamy zrobiony w kilka minut. Moja foremka ma średnicę 25 cm, zdecydowanie polecam Wam takie z wyciąganym dnem. Składniki na spód: 7 paczek Oreo – ok.320 g (jeśli kupujecie duże(...)zostaje do zjedzenia! ;) ) 80 g miękkiego masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 150 g miękkiego masła + truskawki do dekoracji Ciasteczka Oreo kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i rancik
Ciastkozercymasy serowej dodałam pyszne masło orzechowe, a wierzch obficie oblałam domowym karmelem i posypałam solonymi orzeszkami. Wyszły bardzo smaczne mini deserki 😋 Składniki na 18 mini serniczków: spód: ciasteczka maślane 15 dag, masło 5 dag, masa serowa: ser biały z wiaderka 0,5 kg, masło 5 dag, cukier puder 3/4 szklanki, masło orzechowe 5 łyżek, jajka 3 szt, mąka ziemniaczana(...)łyżki, karmel: cukier 1 szklanka, woda 1/4 szklanki, masło 5 dag, śmietanka 100 ml, dodatkowo: orzechy ziemne do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasteczka miksujemy w malakserze lub rozdrabniamy ręcznie. Masło rozpuszczamy, następnie łączymy z ciasteczkami, mieszamy do połączenia. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki nakładamy ciasteczka i ugniatamy za pomocą łyżeczki. Do sera dodajemy jajka, cukier, masło orzechowe
kulinarne odsłony patiJeden z najlepszych kursów na jakich byłam. Świetnie wyposażona sala, mała liczba osób w grupie (było nas tylko 6) i wspaniałe receptury cukiernicze. Przygotowałyśmy 5 różnych tortów i przepyszne ciastka. Każdy deser pięknie i starannie wykończony pod okiem Pani Bożeny, którą zresztą uwielbiam. Teraz pokrótce opiszę przygotowane przez nas pyszności. Różowy tort powyżej jest z chrupiącym blatem, o smaku(...)Kolejny pyszny tort oblany czekoladową polewą jest kokosowy z czarną porzeczką. Ozdobiony jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs
Mała Cukierenkakwaskowym owocom. Szczerze mówiąc, wyszło lepiej, niż się spodziewałam. Polecam Wam więc ogromnie! Śmietanowiec z owocami i galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki(...)malin 35 g jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki malinowej (proszek) Ciastka pokruszyć, wymieszać z nutellą. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Creme fraiche zmiksować w mlekiem. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do śmietany, cały czas miksując. Przelać masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDawno nie było nic słodkiego Już raz to pisałem, że jak ktoś otworzy blog to pomyśli, że to całe paleo to tylko słodycze, ciastka i słodkości :-). Pamiętajcie, że wszystkie słodycze , nawet te zdrowe i fit, bez glutenu, cukru, zbóż itp. też posiadają pewną ( całkiem sporą) ilość kalorii i powinny być traktowane bardziej jako cheat meal (o którym możecie poczytać
PaleoLifezakładce CIASTA. Szczególnie polecam sernik nowojorski Spód 170 g herbatników 50 g masła Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Wyłożyć ciastka na dno tortownicy o średnicy 24 cm i lekko docisnąć. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut. odstawić do wystudzenia. Masa serowa 1 kg sera twarogowego(...)ubić na sztywno, a następnie dodać do sera wraz z budyniem i zmiksować. Ser podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 1/2 puszki kajmaku i wymieszać. Ułożyć na ciastkach, a następnie posmarować pozostałym kajmakiem. Na wierzch wyłożyć masę serową białą. Wyrównać. Do piekarnika na sam spód wstawić blaszkę napełnioną wodą, a wyżej tortownicę z serem. Piec w temp
O kuchni z uczuciemuroczo się prezentują. Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania...?! Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. (Kolor odrobinę wzmocniłam barwnikiem w proszku.) Zresztą co ja będę dużo pisać... Sami spróbujcie! (8 sztuk) 1 szklanka/140g mąki pszennej(...)pokroić.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmieszać odpowiednią
Di gotujePyszne, kruchutkie i mocno maślane ciasteczka z czekoladą - pochodzące z kuchni niemieckiej Spritzgebäck - przygotowywane tam najczęściej w okresie bożonarodzeniowym - ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je wtedy, kiedy mamy na nie ochotę :) U nas przygotowane z okazji prezentacji córki do szkoły na język niemiecki na temat kuchni tego kraju - tak by Koledzy i Koleżanki prócz(...)teorii - posmakowali trochę tego, o czym mowa :) SKŁADNIKI (na około 60 ciasteczek) 200 g miękkiego masła 90 g cukru pudru 280 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 tabliczka czekolady deserowej PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy jajko, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Ponownie
Moje Kuchenne RewelacjeKiedy jako dziewczynka wracałam ze szkoły, parzyła mi wspaniałą herbatę z cytryną. W szklance, w srebrnym koszyczku. Na szklanej paterze piętrzyły się okrągłe, wyrośnięte , półfrancuskie ciasteczka posypane cukrem. Częstowała mnie obiadem, a ja Ją dawką szkolnych opowieści. Obiad znikał z talerza, herbata ze szklanki, a ciasteczka ze szklanej patery. Dziś zniknęła też Ona. Odeszły babcine dłonie, odeszła Ona sama(...)żaden obiad. W szafce szklanki dziarsko trwają w koszyczkach, ale nikt nie pije z nich herbaty… Szklana patera pokrywa się kurzem… Nikt nie pamięta przepisu na ciasteczka posypane cukrem… *** To wspaniały przepis, bardzo rodzinny, który w naszej śląskiej części rodziny wykorzystywany jest od 20 lat. Ja uskuteczniłam go po raz pierwszy. Wprowadziłam do niego niewielkie
Raj dla Podniebieniażelatyny pełna 1/4 mango galaretka rabarbarowa: 4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru brązowego pełna 1 łyżeczka żelatyny pełna 1/3 szklanki maślanki śmietana 36 % do dekoracji czekoladowe słupki 10 dkg ciastek owsianych melisa świeża Rabarbar kroję na kawałki i myję. Przekładam do rondelka zasypuję cukrem i przesmażam na wolnym ogniu aż zmięknie. Rabarbar zmiksowałam blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach(...)mango, dodaję kawałki mango i wstawiam do lodówki. Na masę białą wylewam rabarbarową masę. Wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem dekoruję śmietaną opcjonalnie, czekoladowymi słupkami i ciastkami oraz melisą
wesoła kuchniaZapraszam na coś słodkiego. Tym razem zapraszam na słodki 3-bit, który przygotujemy w 30 minut. Potem pozostaje nam poczekać aż ciastka zmiękną i gotowe. Składniki: 500 g herbatników 260 g gotowej masy kajmakowej 1 krem w proszku do karpatki bez gotowania 400 ml mleka 330 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1/2 szkl cukru pudru 1 op. śmietan-fixu(...)herbatniki, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Przekładamy ubitą śmietankę na ciastka i wyrównujemy. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią śmietankę. Ciasto wstawiamy do lodówki. Gotowe do jedzenia będzie na drugi dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzeplatamy brzegi i przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i nakładać po łyżce na środek każdego ciastka. Ciasteczka piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asiricotty cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki żelatyny dodatkowo: kora czekoladowa na wierzch CUKIETERIA Wykonanie: Ciastka rozkruszamy dokładnie. Masło roztapiamy, dodajemy ciastka, mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Do jeszcze gorącego musu jabłkowego ( aby powstał mus jabłka kroimy na kawałki, wlewamy odrobinę wody, tyle gotujemy aż jabłka
Z Majeczką w kuchniSKŁADNIKI : SPÓD : • 200 g ciastek owsianych np. Sasanek • 1/3 rozpuszczonego masła Ciastka dobrze pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem i wylepić dno tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 8-10 minut. MASA ORZECHOWA : • 1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich • 2/3 szkl. miodu • 2 jajka • 1/3 rozpuszczonego masła Wszystkie
KUCHNIA POLSKApotrzeby wcześniejszego ich rozmrażania. Muffiny wyrosły pięknie, są mięciutkie i puszyste. Można przygotować je również z innymi, drobnymi owocami. Co do smaku: jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych, słodkich wypieków ciastka mogą nam się wydać nieco zbyt wytrawne, w przypadku, kiedy cukier od jakiegoś czasu ograniczamy, uznamy, że są naprawdę smaczne! Mnie zachwyciły podane z dodatkiem świeżych malin. W skrajnych(...)Białka ubić z dodatkiem soli. Do mokrych składników wsypać suche, lekko wymieszać, dodać maliny na końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Formę muffinkową napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ciastka ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić na metalowej kratce
6niebo