Ciasto stworzone dla wielbicieli ciasteczek Oreo. Kruchy, lekko gorzkawy spód, krem na bazie kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Całość wykończona orzeźwiającym musem truskawkowym. Składniki: 200g białej czekolady 2 czubate łyżeczki żelatyny 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 400g kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 300g ciasteczek oreo 100g masła Spód tortownicy o średnicy 26cm smarujemy masłem. Przeczytaj cały przepis(...)Torcik truskawkowy z ciasteczkami Oreo at AleTorcik
AleTorcikmigdałowych smaków :). Puszyste kakaowe blaty, nasączone kawą i migdałowym likierem, przełożone śmietankowym kremem również z dodatkiem tegoż likieru, pod kremem natomiast warstwa wiśniowej konfitury. Wierzch i boki obsypałam pokruszonymi ciasteczkami amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu, bez wyjątku :). Koniecznie musicie go wykonać ;). Biszkopt(...)śmietany ( tzw. "śmietan - fixu " ) Dodatkowo: 250 g konfitury wiśniowej ( ewentualnie dżemu wiśniowego ) Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru kawowego 50 ml likieru Amaretto Ponadto: ciasteczka amaretti do dekoracji 200 ml śmietany kremówki 36 % do wykonania rozetek + 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy
Opowieści z piekarnikaziemniaczanej 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka cukru około 300 g truskawek (można użyć mrożonych jagód. Przed zblendowaniem należy je rozmrozić) Składniki na spód: około 200 g ciastek oreo, neo lub innych markiz (bez masy) 80 g roztopionego masła Składniki na polewę: 200 ml śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie(...)Przygotuj spód : Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód ! Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj. Włóż do lodówki. 2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały
Moja pasja smakuochłody. W tym serniku mamy dwa w jednym ciasto i kawę. Nie lubię przesłodzonych ciast dlatego cukier dodaję oszczędnie. Sernik zrobiłam w godzinę także polecam. spód: 180 g ciastek kruchych 50 g masła masa serowa: 800 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka musu truskawkowego 25 g truskawek 1/3 szklanki cukru pudru 100 g czekolady białej 3 łyżki żelatyny masa(...)misie blendującej, przekładam do miski, dodaję roztopione ciepłe masło i mieszam palcami. Dno formy o wymiarach 27 cm na 18 cm wykładam papierem do pieczenia, wysypuję masę z ciastek i dociskam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni i piekę 5 minut. Masa serowa: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w 6 łyżkach zimnej wody
wesoła kuchniadoprawiając wanilią. Idealny deser na upalne dni. Skorzystajcie z przepisu w trwającym jeszcze sezonie na truskawki :). Spód: 130 g ciastek/herbatników maślanych, pasować będą też ciastka kokosowe lub czekoladowe 35 g masła Masa serowa: 450 g serka homogenizowanego waniliowego lub zwykłego twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( lub sera z wiaderka ) 330 ml śmietany kremówki(...)ekstraktu waniliowego lub pół opakowania cukru wanilinowego ( jeśli używacie zwykłego twarogu ) 450 g truskawek + 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Spód: Masło roztopić. Ciastka lub herbatniki zmielić w blenderze/malakserze. Dodać masło i dokładnie wymieszać; powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia
Opowieści z piekarnikaawokado otarta skórka z 1/2 limonki sok wyciśnięty z 1/2 limonki 100 g cukru pudru 150 ml gorącego mleka 3 łyżki żelatyny (około 30 g) spód zrobię z ciastek pełnoziarnistych (około 150 g), ale możemy zrobić inny spód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sernik z awokado Przygotowanie: Tortownicę wykładam papierem do pieczenia lub pergaminem(...)jeżeli tortownicę mamy niższą to należy wyciąć szerszy pasek niż obręcz, tak aby pasek wystawał ponad brzeg tortownicy. Tortownicę maluję olejem i wykładam papierem. Na spód tortownicy układam ciastka, jeżeli chcemy to spód sernika możemy wykonać z rozkruszonych herbatników z masłem lub ryżu preparowanego z czekoladą. Przygotowanie masy: Awokado obieram ze skórki i przekładam do miski, dodaję otartą skórkę
Uwaga Babcia GotujeSpód: ok. 20 ciasteczek oreo 4 łyżki roztopionego masła szczypta soli Masa serowa: 330 ml śmietanki kremówki 500 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady (200g) 1 cukier wanilinowy kilka ciastek oreo pokrojonych w ćwiartki (wedle uznania) Polewa: 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao(...)łyżką. Gotową masę, należy wylać na spód z ciasteczek, wyrównać i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyciągamy sernik z lodówki, polewamy polewą i ozdabiamy ciastkami
The Sweet Damselbananowy pojawi się na blogu w przyszłym tygodniu. Do miski dodajemy serek mascarpone, miód i ziarenka wanilii. Bardzo dokładnie całość miksujemy. Do gładkiego kremu dodajemy 2/3 pokrojonych truskawek. Mieszamy. Ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i wysypujemy je na dno naszych szklanek/pucharków. U mnie z podanych proporcji wyszło ok. 6 deserów. Na ciasteczka przekładamy kokosową masę i posypujemy pozostałymi truskawkami. Całość możemy(...)bananowy pojawi się na blogu w przyszłym tygodniu. Do miski dodajemy serek mascarpone, miód i ziarenka wanilii. Bardzo dokładnie całość miksujemy. Do gładkiego kremu dodajemy 2/3 pokrojonych truskawek. Mieszamy. Ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i wysypujemy je na dno naszych szklanek/pucharków. U mnie z podanych proporcji wyszło ok. 6 deserów. Na ciasteczka przekładamy kokosową masę i posypujemy pozostałymi truskawkami. Całość możemy
Pogotujmy.plpieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 4. Odrywamy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, następnie tłuczkiem odciskami wzorek na ciastku. 5. Ciastka pieczemy w 180 stop przez 15-18 minut. Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl
Gotowanie...to proste !mnie z biblioteki pierwszą książkę kucharską pt. Gotuj z Kubusiem Puchatkiem i mając 7 lat sama smażyłam tosty francuskie z miodem, piekłam kruche ciasto z jabłkami i robiłam czekoladowe ciastka owsiane. I nikt nigdy nie krzyczał na mnie kiedy coś wybrudziłam, zbiłam, popsułam lub kiedy popękały mi wszystkie ceramiczne naczynie żaroodporne bo wkładałam je do mocno nagrzanego piekarnika. Mama(...)najlepiej poznawać nowe smaki poprzez wspólne gotowanie. A teraz coś o moim przepisie. Bo z nim też jest związana zabawna historia. Wczorajszy wieczór poświęciłam na przygotowanie tego ciastka bo wymyśliłam sobie, że to będzie idealny przepis na konkurs z durszlak . Delikatny cytrynowy spód, krem budyniowy, truskawki, ptasie mleczko i galaretka. Prosty przepis ale idealny na wspólne gotowanie
Mango Papajabardzo puszystą masą z serka i chrupiącym spodem kokosowym. Odpowiedni na wakacje "pod Palmą" ;) albo inne rodzinne okazje. TORCIK BANANOWO-KOKOSOWY Składniki: (firma 24 cm) spód: 160 g ciastek kokosowych 100 g wiórków kokosowych 100 g margaryny Palma 3 banany sok z 1 cytryny masa serowa: 1 szkl śmietany 30% 500 g serka mascarpone sok z 1/2 cytryny(...)skórka z 1 cytryny 3 łyżki cukru pudru żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie dla koloru) wierzch: 1 szklanka śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru płatki migdałowe Przygotowanie: spód: Ciastka kokosowe kruszymy drobno, a następnie łączymy z wiórkami kokosowymi i rozpuszczoną margaryną Palma. Mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy ją na spód tortownicy, dociskamy do dna. Formę wstawiamy do piekarnika
Bon appetit mon amieSzybki, zimny deser z dużą ilością owoców i chrupiących ciasteczek. Składniki: (na dwie porcje) 200 g serka mascarpone, 350 g jogurtu greckiego, łyżka cukru, ok 80 g malin, 100 g borówek amerykańskich, kiwi, 4-5 dużych truskawek, kilka listków melisy, 10 ciasteczek owsianych Przygotowanie: Serek mieszamy z jogurtem i cukrem. Ciasteczka owsiane kruszymy. Kiwi kroimy na 4 plasterki - resztę(...)drobną kostkę. Truskawki w plasterki. Na dno kieliszka/szklanki wykładamy 2-3 łyżki masy serowo - jogutowej. Posypujemy ciasteczkami. Do ścianek przykładamy po 2 plastry kiwi, następnie po 2 łyżki masy, na której układamy borówki, truskawki i przykrywamy ostatnią łyżką masy, na której układamy maliny, kilka borówek, pokrojone w kostkę kiwi oraz kawałek truskawki i listek melisy. Wkładamy na lodówki
Lena Gotujeostudzenia. Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem. Na końcu wmieszać serek mascarpone. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, które należy posmarować połową słoika dżemu porzeczkowego. Na ciastka z dżemem wyłożyć połowę kremu, a następnie ponownie warstwę ciastek, dżem i pozostały krem. Ciasto nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, ale ja zawsze wolę, aby było
Di gotujewyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Udekorować wg uznania. (Ja muffiny lekko oprószyłam jedynie cukrem pudrem, bo wszelkie polewy, czy lukry sprawią, że całość będzie za słodka.) Ciastka przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej
Di gotujelekki i puszysty, żelatynę podczas rozpuszczania i mieszania z serkami podbijam mikserem. Jeśli czas nam na to pozwala, podczas tężenia w lodówce, zanim wylejemy ją do formy z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem. Zaznaczę jeszcze, że ten wpis nie jest wpisem sponsorowanym, jeśli komuś mogłoby się tak wydawać ;) Składniki na masę serową ( tortownica(...)lodówce tak długo aż zacznie nam tężeć, dopiero tężejącą wylewamy do formy. Jeśli czas nam na to pozwala, podczas tężenia w lodówce, zanim wylejemy ją do formy z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem. Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką. Składamy ciasto: Na spód tortownicy
Życie zaczyna się w kuchni