męczę Agnieszkę o batoniki🍬 i ciasteczka🍪 dla dzieci. Takie zdrowe słodycze🍩🍭, najlepiej bez cukru, bez konserwantów, bez barwników, bez innej bliżej niezidentyfikowanej chemii... 😀 Dziś wersja Light ❗ Bez dodatkowych węglowodanów takich jak miód (czy inne słodzidło) lub banan. Właśnie dokładnie dla dzieci...👸 Chociaż jak znam życie będą wolały te w wersji Strong❗ , czyli batoniki energetyczne z zastosowaniem(...)siemienia lnianego 1-2 łyżki oliwy (może być też olej kokosowy) woda Przygotowanie: Płatki wsypujemy do miseczki, dodajemy rodzynki i żurawine (możemy dodać więcej jeśli chcemy bardziej słodki smak ciasteczek), siemię lniane i zalewamy ciepłą wodą (wody tyle aby całość była zakryta). Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia na ok. 20-30 minut (jak się zagapimy i postoją dłużej
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekoła. Foremki do tartaletek wylepić wyciętymi szklanką kołami. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 20 minut. Wystudzone tartaletki wyjąć z foremek. Na ciastka wyciskać gotowy krem czekoladowy. Na wierzchu udekorować malinami
Zrób to smacznierazem tylko jogurt , pokruszone herbatniki i dżem z cukinii. jogurt owocowy [ u mnie 2 rodzaje] herbatniki dżem z cukinii Ciastka pokruszyć.W pucharkach układać warstwami pokruszone ciastka , jogurt i dżem.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieZapraszam na smaczne i zdrowe bakaliowe ciasteczka. Ciasteczka będą idealne na śniadanie z kubkiem mleka lub na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Będą również pysznym i sycącym podwieczorkiem. Zrobiłam je z płatków Bio z samopszy od BioBabalscy . Polecam Składniki: 1 szkl płatków Bio z samopszy od BioBabalscy 1/2 szkl wiórków kokosowych 1/2 szkl rodzynek 1/2 szkl suszonej żurawiny(...)następnie dodajemy miód, mleko i jajka. Mieszamy razem do połączenia się składników i formujemy ciastka ( łyżką stołową nabieramy porcję masy i rękoma ugniatamy kulkę którą następnie spłaszczamy). Układamy gotowe ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy i jemy dopiero zimne. Smacznego Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarneciasteczka spokojnie mogę polecić wszystkim tym, którzy zdrowo się odżywiają i którzy ograniczają spożycie cukru, białej mąki oraz zwierzęcego tłuszczu. Nie zawierają one bowiem ani tego pierwszego, ani drugiego, a tłuszczu jest tu niewiele - to zaledwie ćwierć szklanki oleju rzepakowego ( który można zastąpić bardzo zdrowym olejem kokosowym ). Zamiast zwykłej mąki użyłam mąki kokosowej. Ostatnio eksperymentuję z wypiekami na bazie(...)naprawdę bardzo smaczne, a do tego sycące. Zawierają tylko naturalnie występujące w poszczególnych składnikach cukry, a dosładzają je jedynie rodzynki i uwierzcie, że zapewniają one wystarczający poziom słodkości :). Takie ciasteczka to wspaniałe źródło błonnika, na pewno będę częściej je piekła. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :). Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 'górskich' 1 szklanka
Opowieści z piekarnikaDostałam zadanie, by upiec ciastka z sezamem 💪 . Ponieważ w moich przepisach nie miałam takowych, zaczęło się przeszukiwanie internetu. I tak trafiłam na przepis Agnieszki , na ciasteczka szczęścia ( p odobno sezam jest w Afryce symbolem powodzenia, stąd też nazwa ciasteczek). Wszystkim miłośnikom sezamu polecam te mocno chrupiące maleństwa - idealne do kawy lub herbaty. Cytuję przepis na autorką. Składniki(...)kulki. Każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią na kształt talarka. Układać na blaszkach, zachowując dość duże odstępy miedzy ciasteczkami - maksimum 20 szt. na dużą blaszkę. Piec ok. 10-15 min, aż będą blado złote ( złote !, a nie brązowe, nie wolno ich zbytnio przepiec, im dłuższy czas pieczenia tym ciasteczka
Walijskie PichcenieSERCA 2 wiśniowe galaretki 1 galaretka przezroczysta np. Winiary MASA ŚMIETANOWA: 330 ml śmietany 30 % 400 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru ciasteczka oreo lub ich odpowiednik 154 g 2 łyżki żelatyny ORAZ: 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów (z Biedronki) kawa do nasączenia WYKONANIE: SERCA: Najlepiej dzień wcześniej rozpuścić wiśniowe galaretki w 2 szklankach wody. Rozlać do jakiegoś(...)wycinania kroimy w kostkę. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć zalewamy nasze serca. Odstawiamy na chwilę do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Ciasteczka rozdzielamy i wyciągamy nadzienie. Ciastka kruszymy wałkiem. Śmietanę zaczynamy ubijać, gdy już jest lekko podbita dodajemy cukier puder oraz nasze nadzienie z ciasteczek. Ubijamy na sztywno. Dodajemy jogurt grecki
Pani na deserWyśmienite, lekkie i mega truskawkowe ciasto dla wszystkich, którzy kochają wyjątkowy smak tych orzeźwiających owoców, uważanych za jedne z afrodyzjaków. Składniki: Spód: 200g ciastek herbatników „czarnych” 80g masła extra Masa serowa: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła extra 600g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki żelatyny 12 łyżek mleka 200ml śmietany 30% Mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka(...)truskawkowa 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 100g truskawek pokrojonych w plasterki na boki torcika Wykonanie: 1. Spód Ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy (u mnie kształt serca o wymiarach 19 x 22 cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obłożyć brzeg tortownicy plasterkami truskawek. 2. Masa serowa
Szalona Kuchnia Ewelinyczęsto dodaję go do deserów i ciast. 1 awokado 1/2 cytryny 1 mango 1 łyżka kakao 3 łyżki miodu płynnego 300 g jogurtu greckiego melisa czekoladowe słupki 7 ciastek kakaowych Ciastka kruszę i przekładam do trzech szklanek. Awokado obieram, dodaję kakao, sok z cytryny, miód i miksuję blenderem. Mango obieram i też miksuję blenderem. Do szklanek przekładam jogurt
wesoła kuchnianależy wyłożyć papierem do pieczenia, na dno układamy 1 warstwę herbatników. Budynie mieszamy z mlekiem i cukrem, zagotowujemy ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gorący wylewamy na pierwszą warstwę ciastek i układamy drugą. Mleko z puszki wykładamy do miseczki i podgrzewamy lekko w mikrofalówce aż stanie się smarowna. orzeszki wysypujemy na ściereczkę i wycieramy z nadmiaru soli. Większą część(...)gęstsza wylewamy ją na ciasto, masę mleczną przykrywamy herbatnikami. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 1-2 łyżki mleka, podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści, dokładnie mieszamy. Czekoladę wylewamy na ciastka, oraz pozostałą masę kajmakową, finezyjnie je rozsmarowując. Rozsypujemy resztę orzechów. Ciasto nakrywamy folią aluminiową tak aby nie dotknąć wierzchu i odkładamy do lodówki na całą noc. Snickersa kroimy
Kulinarne Fantazje Marioliminut. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką i powycinaj kształt serduszek za pomocą foremki. Na połowie ciasteczek wytnij również środek mniejszą foremką. Sklej ze sobą obie połówki ciastek, smarując je białkiem i delikatnie dociskając brzegi. Ciasteczka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piecz 20-25 minut w 180°C. Od razu po upieczeniu(...)purée wraz z cukrem. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej 50 ml wrzątku i rozpuść ją w nim. Żelatynę połącz z malinowym purée. Każde ciastko napełnij ok. 1 łyżeczką gotowej galaretki i wstaw do lodówki do stężenia. Ciasteczka przechowuj w lodówce (w temperaturze pokojowej galaretka wytrzymuje kilka godzin
Food SquareCantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje ulubione! Tradycyjnie biscotti di Toscana przygotowuje się z migdałów, orzeszków piniowych, mąki, cukru, jajek. Ale dzisiaj można spotkać przeróżne warianty tychże ciasteczek. Do cantucci i cantuccini można dodać zarówno migdały i orzeszki piniowe(...)również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są nieskończone. We Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze słodkim winem, w którym można je maczać. Tym razem proponuję Wam jedną z moich ulubionych kompozycji: cantuccini z suszonymi morelami i ziarnami tonki. Uważam, że są przepyszne! Na około 30 cantuccini Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaFormowanie: Gorące ciasto partiami przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na papier do pieczenia wyciskamy podłużne ciastka. 3. Pieczenia: W garnku rozgrzewamy olej, następnie delikatnie wrzucamy ciastka i smażymy po kilka minut często je mieszając, usmażone wyjmujemy z oleju, najlepiej łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 4. Obtaczanie: Oba cukru
Izabelawkuchniposmarować rozpuszczoną czekoladą. Spód płożyć na ozdobnej podstawce i wycisnąć krem przez ozdobną tylką cukierniczą. Możecie zrobić ozdobne rozetki lub stożki. Na tak ozdobiony spód połóżcie drugą cześć ciastka. Teraz ozdóbcie kremem według pomysłu i fantazji. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktakim się jeszcze nie spotkałam. Czytam, dzieje się niewiele, a ja nie mogę się oderwać! "Wzgórze psów" ... jeśli kiedyś wpadnie Wam w ręce, przeczytajcie... Jakub Żulczyk, dla Ciebie te ciastka! Ciasteczka pyszne! Z dobrym składem, w porównaniu do lidlowskich Sasanek, które powinny być zdrowe, bo w końcu są z mąki owsianej a nie białej pszennej ;) Nie wierzmy wszystkiemu(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej topimy czekoladę (mleczną, gorzką lub mieszaną) z dodatkiem masła. Polewą czekoladową smarujemy każde ciastko od strony spodu. Smacznego
bistro mama