gorzka, kakao 2 kostki masła DODATKOWO : gotowa rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa (lub inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę(...)masę też ok. 2\3 oraz przykrywamy drugim krążkiem dżemem do środka. Całość smarujemy kremami tak żeby wierzch był ciemny, trochę białej masy odkładamy do dekoracji. Boki obsypujemy pokruszonymi ciastkami. Biały krem umieszczamy w worku cukierniczym i wyciskamy rozetki. Pomiędzy nie wykładamy pokrojoną galaretkę i dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki. MAŁA RADA : Żeby prace nad naszym tortem
Pani na desertrochę gorącego mleka do mieszaniny mąki i jajek a następnie z powrotem do garnka. WYKŁADAMY MASĘ KRÓWKOWĄ : Puszkę krówki umieszczamy na chwilkę w naczyniu z gorącą wodą. Następnie ciastka smarujemy i wykładamy kolejną warstwę ciastek. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby budyń wystygł. UBIJAMY ŚMIETANĘ : Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, gdy napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce. Zimną śmietanę ubijamy
Pani na deserkońcu coś z nich przygotować. Z racji że są z gatunku tych mega twardych w grę wchodziło tylko przełożenie jakimś gorącym kremem. Więc ugotowałam budyń i wylałam na ciastka, w środek rozsmarowałam masę krówkową, a wierzch oblałam pyszną czekoladą. Ten deser to prawdziwy raj dla zmysłów :) Śmiało mogę powiedzieć że bardziej nam smakował niż słynny(...)grudek. Wlewamy na gotujące mleko i chwilę gotujemy cały czas mieszając. SKŁADANIE CIASTA : Układamy 1 warstwę herbatników, wylewamy połowę gorącego budyniu. Równo rozsmarowujemy i układamy 2 warstwę herbatników. Ciastka równo smarujemy masą krówkową, przykrywamy 3 warstwą herbatników. Wylewamy drugą połową budyniu, smarujemy i układamy 4 warstwę herbatników. POLEWA : Na parze rozpuszczamy czekolady z mlekiem i tłuszczem, co jakiś
Pani na deserDzisiaj przygotowałam dla Was ciastka z mąki pszennej graham. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do pracy i szkoły, lub po prostu do pysznej, domowej kawy. Składniki: 2 szkl mąki pszennej graham, typ 1850, np. TOTA 120 g masła 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki miodu 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)wiórki kokosowe Wykonanie: Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych i zagnieść ciasto. Formować małe kulki, lekko je rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka posmarować białkiem i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut. Ostudzić. Smacznego
Trufelkowopaczka 150 g kliku ryżowego 200 g masła 2 jajka 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia czubata łyżeczka kakao Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek i zagniatamy by powstało zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstęp ok 3 cm. Blaszkę wkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Pieczmy ok 20 minut by ciastka się lekko zrumieniły. fajnie jest jak pozostaną w środku miękkie. Studzimy je na blasze
Dzieje kuchennej Wiewióryciasteczek nadzienie, dodaj ksylitol, zmiksuj. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj. Podgrzej żelatynę (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj(...)Dodaj jdo masy twarogowej - całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj. Masę sernikową wyłóż na spód z ciastek. Górę posyp zmiksowanymi ciasteczkami i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin. CREAM: Add the filling from the cookies to the quark, then add xylitol and mix. D issolve g elatin in warm water and set it aside. Whip the heavy cream
Better Life By Auntie Jusłodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować się kostką czekolady gorzkiej czy paroma orzechami nerkowca, niż pójść kupić sklepowe ciastki czy batony.. Dzisiaj mam dla Was domowe kruche ciastka kokosowe, które z pewnością zaspokoją wasze zachcianki. Kokos ma w sobie dużo tłuszczu, dzięki czemu w środku są miękkie a na wierzchu kruche. Zalecam
Zdrowie i pysznie na talerzusłodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować się kostką czekolady gorzkiej czy paroma orzechami nerkowca, niż pójść kupić sklepowe ciastki czy batony.. Dzisiaj mam dla Was domowe kruche ciastka kokosowe, które z pewnością zaspokoją wasze zachcianki. Kokos ma w sobie dużo tłuszczu, dzięki czemu w środku są miękkie a na wierzchu kruche. Zalecam
Zdrowie i pysznie na talerzuskładników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość twarde. 2. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy kulki. Następnie je spłaszczamy formując ciasteczka. Wyszło mi 30 ciastek. 3.Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną. 4.Pieczemy(...)temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. 5.Upieczone ciasteczka są gotowe do podania. 6. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 ciastek
IzabelawkuchniWszystkie składniki sypkie dajemy do miski i mieszamy, następnie dajemy mokre składniki czyli jajka, miód prawdziwy i syrop klonowy. Całość dokładnie mieszamy. 2. Z tak przygotowanej masy rękami formujemy ciastka, masa trochę źle się formuje, ale nie trzeba się poddawać. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni(...)blaszce do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie są gotowe do podania. 5. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk ciastek
Izabelawkuchnipodanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka. 2. Każde ciasteczko smarujemy z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Słonecznik dociskamy do ciastek. 3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Ciasteczka pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia(...)czasie zdejmujemy i podajemy. 5. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 24 ciastka
IzabelawkuchniDzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciastka - lizaki, PIEGUSKI. Idealnie sprawdzą się na GARDENPARTY :). Gotowe można ozdobić kolorowymi wstążeczkami. Zapraszam! Składniki: 1 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek cukru brązowego 80 g masła 100 g masła orzechowego (100% orzeszki arachidowe) 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki(...)mieszać za pomocą miksera jeszcze 2 minuty. Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ubijać na mniejszych obrotach. Na koniec dodać czekoladę, orzechy i żurawinę. Wymieszać ręką i formować ciastka. Wbić do każdego patyk. Można posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok 25-30 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić. Na każdym patyczku zawiązać kokardkę wg uznania
Trufelkowokrótko zmiksować tylko do połączenia. Tak powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem(...)ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI: 1 serek mascarpone 250 ml 150 g ciasteczek oreo 200 g owoców np. z syropu 4 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Serek mascarpone dokładnie ubijam z cukrem. Owoce wyjmuję z syropu. Ciasteczka oreo dokładnie rozkruszam na drobno. Do wysokiej szklanki przekładam ciasteczka następnie kładę serek mascarpone ok 2 łyżek. Kolejno dodaję warstwę owoców. Następnie znów kładę serek i pokruszone(...)ciasteczka oreo. Następnie dodaję mascarpone i owoce. Przekładam do lodówki na ok godziny. Smacznego
Gotowanie Patkimgnieniu oka - tylko z 4 składników! Bez dodatku mąki i tłuszczów. Mocno orzechowe z dodatkiem gorzkiej czekolady - obłędny smak! Gdy ich spróbujecie już nigdy nie sięgniecie po te kupne ciastka 😉 Lepsze od oryginału! Składniki: 300 g orzechów ziemnych (bez soli i nieprażonych) 4 białka 3 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Wykonanie: Orzechy ziemne mielimy
Kuchnia MagdaLeny