przez telefon... 😃 Składniki: herbatniki lub inne ciastka (ja użyłam własnych maślanych) 2 galaretki (dowolny smak) 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny świeże owoce Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy ciastkami. Jedną galaretkę rozpuszczmy w szklance wody, a drugą tak jak jest w przepisie. Śmietanę przed ubiciem wstawić do zamrażarki na 15 minut (tak schłodzona nigdy mi się
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePomysł na masło fistaszkowe i ciasteczka przyszedł mi do głowy podczas przeglądania szafki, w której trzymam dodatki do pieczenia. Chyba właśnie dlatego, że orzeszki wylądowały w tej szafce, nie uległy szybszej „utylizacji” przez moich chłopaków. Od jakiegoś czasu mam wzmożony apetyt na słodkie, więc nie miałam wątpliwości, że upiekę ciasteczka fistaszkowe. Nie są to takie kruche, chrupiące ciastka(...)smaku Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować. Najlepiej robić to impulsywnie,żeby nie zmęczyć blendera. Co jakiś czas oczyszczać łopatką brzegi miski. Rozdrabniać do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. CIASTECZKA FISTASZKOWE 1/2 szkl masła fistaszkowego 1/2 szkl cukru demerara 1 jajko 1 i 1/4 szkl mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 kostki masła dwie garście prażonych orzeszków
Pieguskowa Kuchniachętnie spróbuje. Sernik wyszedł rewelacyjny, jest lekki (dużo lżejszy niż z twarogiem), pyszny, zniknął w dwa dni. Na pewno będę go jeszcze robić, bo posmakował nam bardzo. Spód to ciasteczka ziarniste :-). Z tym serniczkiem zostawiam Was na tydzień, jadę naładować trochę baterie i odpocząć (chociaż nie wiem czy przy dzieciach to możliwe he he). Oryginalny przepis na blaszkę(...)mnie 23 cm. Sernik bardzo Wam polecam (jak ktoś zrobi, to proszę się pochwalić, życzę miłego dnia i do zobaczenia za tydzień :-) Tortownica 23 cm Spód: 350 g ciasteczek ziarnistych 120 g masła Składniki sernik: 4 duże jajka L 5 łyżek cukru pudru/ ksylitolu 1 cytryna 2 łyżki mąki ziemniaczanej 750 g ricotty Wierzch: borówka amerykańska 1,5 łyżki cukru/ksylitolu
kruche babeczkiakurat nabyłam drogą kupna sporą ilość malin, nie mogłam sobie odmówić. Zajrzałam jednak na stronę Half baked harvest , z której przepis pochodzi, a tam w składzie były miodowe ciasteczka... I też mi się ich zachciało. Tymczasem przepis na ciasteczka okazał się być bardziej kompleksowy; tak naprawdę był to bowiem cobbler. I tak wspaniale na zdjęciach wyglądał... A że robi się(...)szybko i prosto, czym prędzej zabrałam się do pracy. Z przepisu Tieghan wychodzi dwa razy więcej ciasteczek, niż potrzeba. W poniższym przepisie odpowiednio dopasowałam proporcje, ale i tak uważam, że powinniście przygotować więcej ciasteczek. Wtedy będziecie mogli zrobić też lody... Zamiast truskawek użyłam malin, zmniejszyłam też nieco ilość cukru. Cobbler smakuje genialnie podany na ciepło z lodami waniliowymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzecudownie pachną! Smakują naprawdę rewelacyjnie. Śmiało możecie zwiększyć proporcje składników i upiec ich kilka blaszek, ponieważ babeczki długo zachowują swoją świeżość. Zapewniam, że Wasza degustacja na jednym ciastku się nie skończy! (7-8 sztuk) 150g mąki pszennej 70g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 50 ml oleju 150 ml soku jabłkowego (u mnie(...)Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*) i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia . (Babeczki można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną, lukrem lub dowolną polewą.) (*) Użyłam kolorowych papilotek Stella o średnicy
Di gotujełyżki miodu płynnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą. Wlać miód i dokładnie rozprowadzić po ziarnach. Jeśli jest go za mało, można nieco dolać. Konsystencja ciastek jest dość sypka, ale taka ma być. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładać masę za pomocą łyżki i formować w kształt okrągłych ciasteczek(...)usztywnione i delikatnie chrupiące. * Ciasteczka świetnie studzą się na kratce, takiej jak TA-KLIK . Nie tylko jest przydatna, ale również efektownie wygląda i może służyć nawet za paterę na ciastka. * Wpis powstał we współpracy z polską firmą Soligrano, oferującą produkty ekologiczne i bezglutenowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewarstwą ciastek. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i wlać rozrobione budynie, zagotować. Gorący budyń wylać na herbatniki i przykryć warstwą ciemnych ciastek. Na nich ułożyć banany pokrojone w plasterki i zalać gęstniejącą galaretką, odczekać aż całkowicie stężeje i przykryć herbatnikami kakaowymi. Posmarować resztą kajmaku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNiedawno raczyłyśmy Was uroczymi pandzimi ciasteczkami. Naszym zdaniem takie urocze maleństwa muszą cieszyć się przynajmniej podwójnym życiem 😉 Dlatego dziś proponujemy tort a właściwie wieżę, której bronią pandki 😤 Tort jest nietypowy, ponieważ nie posiada poziomych warstw a pionowe co dodatkowo dziwi gości. Musimy dodać, że mąka z ciecierzycy nie tylko świetnie nadaje się do ciasteczek zachowując ich kruchość, ale także sprawdza(...)ksylitol -5 łyżeczek żelatyny Polewa daktylowo-kakaowa -80g suszonych daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao -½ szkl. ciepłej wody -1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl. wody Dodatkowo -ciasteczka pandy z TEGO przepisu BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego
Candy PandasZastanawiałam się nad stworzeniem dla moich gości czegoś zdrowego, lekkiego i odżywczego. Powstał więc taki oto deser. Jeśli chcesz go odchudzić na spód użyj zbożowych ciasteczek z dodatkiem daktyli lub oleju kokosowego. Zamiast cukru możesz użyć ksylitolu. Pyszny, lekki, kokosowy z mnóstwem leśnych owoców! Jestem przekonana że będzie Ci smakowało! Składniki 200 g ciasteczek z masą typu Hit, Oreo(...)ciasteczka zbożowe i olej kokosowy lub namoczone daktyle) 800 g mleczka kokosowego (2 puszki) 6 łyżek nasion chia 4 łyżki cukru (fit: ksylitol) 4 łyżki wiórków kokosowych 10 g żelatyny w proszku + 1/4 wrzątku 2 opakowania galaretki owoce leśne + 900 ml wrzątku 500 g owoców leśnych ( u mnie malina, jeżyna, jagoda) Tortownicę o śr 23 cm wyłożyć folią. Ciasteczka zmiksować
Mój pomysł naswoich bliskich równie słodki upominek P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni. Dzień 1: Przygotowujemy sobie czekoladowe oczy, usta i pieczemy ciastka np. Pieguski . Dzień 2: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy batoniki w kremówce i robimy frużelinę. Dzień 3: Robimy krem z Milky Way, składamy i dekorujemy tort. Składniki(...)kiedy krem jest już gotowy. Więcej informacji jak zrobić krem maślany na bezie szwajcarskiej znajdziesz Tutaj . Dodatkowo: ok 20 g gorzkiej czekolady ok 20 g białej czekolady 2 ciastka typu ‘pieguski’ Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Przy pomocy małej łyżeczki nakładamy czekoladę na papier do pieczenia, tworząc dwa duże koła
Słodki Pomysłukładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10-12 minut w 180ºC (bez termoobiegu) , aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Nie przesadzajmy z podsypywaniem mąką ciasta przy wałkowaniu(...)się kruszyć. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz
Słodki PomysłCiasta i desery z motywem czarno-białych ciasteczek stały się niezwykle popularne. Zbliżające się święta również można przygotować w tym klimacie! My bardzo lubimy te ciasteczka (nie tylko ze względu na pandzie kolory) ale bez kremu wewnątrz 😃 Bezglutenowa wersja od Schar dostępna w Kuchnie Świata smakowała nam bardziej niż oryginalna (nawet krem), więc jeśli też je bardzo lubicie koniecznie spróbujcie(...)jogurtowa - ½ szkl. jogurtu naturalnego bez laktozy -1 miarka odżywki białkowej WPI (naturalnej lub smakowej) -ksylitol zmielony na puder (jeśli odżywka jest naturalna) -2 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. gorącej wody Dodatkowo -ciasteczka bezglutenowe Schar: Chocolate O’s lub Disco Ciok BABKA PROTEINOWA Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać do formy
Candy Pandasobok niego obojętnie, ale trdelnikowi mówimy nie, bo to specjał ze Słowacji, który z Pragą nie ma nic wspólnego. Jego kariera w Pradze wynika prawdopodobnie z faktu, że czeskie ciastka oprócz okrągłego kolača, z którym wszystko jest wporządku, są przeraźliwie słodkie, więc trudno by było sprzedać więcej niż jedno jednej osobie. A turyści i tak wszystko zeżrą. Do tego(...)serca. Elegancka kawiarnia jak za Franza Josepha i herbata jak w Indochinach Będąc w Pradze koniecznie trzeba odwiedzić którąś z historycznych kawiarni w stylu wiedeńskim. Można pójść tam na ciastko i kawę, ale też zjeść normalny obiad (nieco przydrogi, ale za to w otoczeniu marmurów i czeskiego kryształu). Nawet jeśli stać Cię tylko na kawę tam, to warto się wybrać
Ugotowane pozamiatanesłodko, z malinami, z ciasta krucho-drożdżowego. Dosłownie na jeden kęs! Z gorącą herbatą albo świeżym mlekiem to zestawienie bezkonkurencyjne. Jeśli masz zamiar postawić na stół gotowe sklepowe ciastka w celu poczęstunku dla gości, to jest ten moment, by zrobić coś samemu ;). Malinowe pierożki przekonają wszystkich! Składniki: (na ok. 55 sztuk) Ciasto krucho- drożdżowe: 15 g świeżych drożdży
Nastoletnie Wypiekaniemasa nie przypaliła.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać wystudzony budyń, ciągle miksując.Na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.Na dnie blaszki wykładać warstwę ciastek,wyłożyć warstwę kremu, ciastka,ponownie krem, ciastka.Wierzch posmarować cienką warstwą kremu budyniowego i posypać wiórkami kokosowymi.Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
Moje domowe kucharzenie