Kolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w kremie na bazie śmietany i mascarpone, to wszystko przełamane dodatkiem mandarynek (w moim przypadku moreli, z braku tych pierwszych w sklepach...), do tego czekoladowa polewa ganache, to wszystko = bajeczny smak. Inspiracją był ten przepis . Składniki(...)kakao (bez dodatków) - ok.1/2-1 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (nie jest to konieczne, ale ja następnym razem dodam) Krem: - 400g mascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 150g kremówki - 110g ciasteczek speculoos (lub gotowej masy speculoos) Dodatkowo: - 1-1,5 puszki mandarynek w zalewie Polewa ganache: - 60-70g czekolady (u mnie deserowa+mleczna) - 70-80g kremówki Białka ubijamy
Smaczne Zdroweulubione kształty. Ciastka układamy na wyłożonej papierem blaszce i wkładamy je na kilka minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180C. Wkładamy blaszkę z ciastkami i pieczemy około 10- 15 min. Wyszło pięknie i smacznie! A zapach obwieszcza, że święta tuż tuż … Smacznego i zadowolenia z prezentów
Radość kipiąca uśmiechem.bakaliami Składniki: 400 g mleka w proszku 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 200 ml wody 2 łyżki ciemnego kakao 300 g suszonych owoców (u mnie Helio ) 10-12 ciasteczek korzennych Na początku kroimy suszone owoce w drobną kostkę. W garnku roztapiamy margarynę. Później dodajemy do niej wodę, kakao i cukier. Gotujemy 10 minut. Następnie pozostawiamy masę do lekkiego przestudzenia(...)letniej (nie gorącej i nie zimnej) masy dodajemy w kilku porcjach mleko w proszku, za każdym razem dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone owoce i około 5 połamanych ciasteczek. Masę dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki i posypujemy pozostałymi połamanymi ciasteczkami. Dociskamy, żeby pozbyć się powietrza i żeby ciasteczka się przykleiły. Następnie wstawiamy blok do lodówki do zastygnięcia, najlepiej pozostawić
PatiGotujemogą za bardzo rozcieńczyć lukier. Jeszcze tylko wstążki i można wieszać na choince :) Jak i do czego można jeszcze wykorzystać lukier możecie zobaczyć np. tu we wpisie z kruchymi ciasteczkami , tu znajdziecie ciasteczka cytrynki lub tu zobaczycie jak użyć lukru do przygotowania pralinek . Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Lukier pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyJeśli zapytamy mieszkanca północnych Niemiec o jego ulubione ciasteczka adwentowe, to będą to niewątpliwie płatki śniegu. Schneeflöckchen, czyli płatki śniegu to małe, okrągłe ciasteczka z wzorkiem zrobionym widelcem i posypane cukrem pudrem. Ciasteczka są niezwykle delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Podobnie jak płatki śniegu, które topnieją natychmiast po dotknięciu
dolcevitainmykitchenTadam tadam! Sezon na bożonarodzeniowe ciasteczka uważam za otwarty. Na początku adwentu wszystkie metalowe puszki na ciastka powinny być napełnione, więc wiele czasu już nam nie zostało. Popękane ciasteczka cytrynowe to moja pierwsza propozycja, a będzie ich jeszcze wiele. Bardzo jestem ciekawa, ktore najlepiej Wam posmakują. Gdybym miała opisać dzisiejsze ciasteczka, to można powiedzieć
dolcevitainmykitchenpolecam bo jest o niebo lepsza od tej kupionej w sklepie:) Składniki na 4 porcje po 250 ml : 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki śmietanki 30% 200 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych - użyłam bonitek zbożowych z biedronki kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki miód lub syrop pomarańczowy (uzyskany podczas kandyzowania skórek) melisa do ozdoby *opcjonalnie Wykonanie(...)miksuję ze śmietanką. Dosładzam do smaku miodem lub syropem pomarańczowym. Dodaję rodzynki i skórkę pomarańczową - ilość zależy od upodobania:) Do pucharków wsypuję po trochę pokruszonych ciastek, dodaję po trochę serka i tak warstwa po warstwie układam aż do wyczerpania składników. Smacznego:) A skórkę pomarańczową przygotowuję zazwyczaj tak: 2 pomarańcze zalewam wrzątkiem
cucinaremisce, ewentualnie lekko posolić. Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie wymieszać z nim sałatkę. Smacznego:) Polecam wykrawaczki do ciastek W sobotę planuję z synem piec ciastka dinozaury
cucinarełyżeczki cynamonu 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego 20 ml miodu 50 g cukru dekoracja: 300 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie barwnik spożywczy Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy do dna i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Studzimy. masa serowa: Ser ucieramy(...)minut, następnie odcinamy skórę a miąższ miksujemy w blenderze), cukrem, miodem, mąką, cynamonem i ekstraktem waniliowym. Na końcu dodajemy po jednym jajku. Masę przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy jeszcze ok.80 minut. dekoracja: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy na wierzch
Bon appetit mon amiepiec przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, a następnie rozlać po 1 łyżeczce na całym ciastku i przykryć ciastkiem z wyciętym wzorem, lekko dociskając. Ewentualnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaskładniki: 200 g mąki 140 g płatków owsianych 260 g ziaren słonecznika 120 g cukru 200 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak Jedzenia