ciasteczka - 38923 przepisów (strona:439/2595)

Sernik świąteczny ze śmietaną 146

moja propozycja na Nowy Rok lub Sylwestra. Składniki: na spód: 350 korzennych ciastek 50 g masła masa: 1,25 kg sera twarogowego z wiaderka (musi mieć zwartą kremową strukturę np. firmy Delfiko, a także Pilos dostępny w Lidlu) 4 duże jajka 4 łyżki skórki pomarańczowej- nie dałam 200 g cukru pudru 4 ziarna kardamonu utłuczone w moździerzu(...)pieczenia, tak żeby w trakcie pieczenia nic nie wyciekło.(Przy takiej ilości masy w formach z odłączaną obręczą warto zadbać o maksymalne uszczelnienie foremki) Piekarnik nagrzewamy do 175 *C. Ciastka kruszymy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Masę z herbatników wykładamy na dno formy i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki Ser, jajka i cukier miksujemy kilka minut

Proste Potrawy
Świąteczne pierniczki 135

które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka przez około 12 minut (jeśli zrobimy cieńsze pierniczki skróćmy czas pieczenia do 10 minut). Jeśli preferujemy słodsze ciastka, zwiększmy ilość cukru pudru do np. 100 g (3/5 szklanki); miód, który dodajemy do ciastek musi być płynny (do przygotowania pierniczków nie używajmy miodu sztucznego). Przepis na Świąteczne

KulinarneImpresje.pl
Muffiny piernikowe 167

75ml mleka 2 łyżki miodu 125ml oleju roślinnego 150 ml maślanki 2 jajka Na krem: 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru opakowanie śmietanfixu szczypta cynamonu kilka pokruszonych ciastek kakaowych (u mnie Oreo bez kremu) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami.  Muffinki: mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem(...)minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.  Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, śmietanfix i cynamon, miksujemy do połączenia składników. Kremem dekorujemy babeczki i obsypujemy pokruszonymi ciastkami.  SMACZNEGO! Do pieczenia muffinek używam papilotek renomowanej amerykańskiej firmy Wilton. Muffinki pozostawione w papilotkach nie wysychają tak szybko i dłużej zachowują świeżość.  Świąteczne wzory papilotek dostępne

Smak mojej kuchni
AMERYKANY 98

Robimy większe odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia się rozleje. Nie spłaszczmy ciasta przed pieczeniem. Pieczemy ciastka ok 15-18 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Ciastka lekko się zarumienią. Wyciągamy i studzimy na kratce do studzenia. Amerykany lukrujemy z płaskiej strony. Gdy lukier zastygnie dekorujemy je […] Artykuł AMERYKANY pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Sernik Z Musem Z Owoców Leśnych - Mrożonych 194

parze nabiera kremowej konsystencji i co ważne nie opada za wiele, a słodycz sera cudownie przełamuje lekka kwaskowatość owoców leśnych ;) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 g ciastek maślanych bądź pełnoziarnistych 45 g masła Masa serowa: 600 g serka kremowego twarogowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka kl. M 2 łyżki oleju(...)mrożonych owoców 2-3 łyżki wody 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Spód 1. Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, dobrze ugniatając i chowamy do lodówki. Masa serowa 2. Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Mus 3. Owoce przekładamy

Gotowanie...to proste !
Pierniczki bezglutenowe 94

się na pierniczkach, których część wyląduje na choince, a część wylądowała już u mnie w brzuchu. No i część obowiązkowo pojedzie do moich ekipowych dzieci (głównie z powodu kształtu ciastek). A jeżeli chodzi o sam przepis, jest z bloga domowe-wypieki, z moimi niewielkimi zmianami.  Składniki: 500 g mąki gryczanej 150 g masła 125 g cukru(...)godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, (jeżeli bardzo klei się do blatu, można podsypać je niewielką ilością mąki gryczanej) i wycinamy z niego ciastka o dowolnych kształtach. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce

Kardamonovy
Deser piernikowy z musem z pigwy 132

Słodko i aromatycznie.  DESER PIERNIKOWY z MUSEM Z PIGWY Składniki: (2 porcje) 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100 g pierników lub ciastek korzennych 1/2 szkl musu z pigwy (przepis tu ) Przygotowanie: Śmietanę miksujemy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną.  Pierniki lub ciastka korzenne kruszymy. Do szklanek lub miseczek nakładamy na przemian pierniki, masę z serka i mus z pigwy. Odstawiamy do lodówki na godzinę ,aby pierniki nabrały wilgoci z masy i zmiękły

Bon appetit mon amie
Ciasteczka cynamonowe 141

Ostatni tydzień przed Świętami rozpoczynamy na słodko. Choć tak naprawdę te ciasteczka cynamonowe to propozycja dla osób, które unikają lub ograniczają cukier W tym roku wyjątkowo ciastek u nas sporo. Być może dlatego, że to one najbardziej kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, być może wynika to również z tego, że uwielbiam je przygotowywać J Szczególnie teraz, gdy można

365 dni dookoła kuchni
Kruche ciasteczka z nadzieniem 123

którym łatwo zakleimy nadzienie. Wycinamy parzystą ilość kształtów, aby nam nie zabrakło, którego kształtu   Na połowie wyciętych kształtów, na środku, nakładamy około pół łyżeczki dżemu, przykrywamy drugim ciastkiem i sklejamy za pomocą widelca. Na środku robimy małe nacięcie nożem.   Układamy na blaszce do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Smaczna Strona
Wieniec makowy 129

wydawać, ale dla ułatwienia przygotowałam Ci zdjęcia krok po kroku, na pewno ułatwią Ci przygotowanie ciasta. Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasto makowe na biszkopcie – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka

nietylkopasta.pl
Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia 107

dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną chałwą. Ciasto. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę herbatników, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka. Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem(...)powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i opcjonalnie posypać sezamem. Ciasto schłodzić w lodówce. (Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie

Di gotuje
Tradycyjne ciastka z dżemem-pyszne i kruche 138

składniki 60 dag mąki 2 żóltka 40 dag masła 20 dag cukru pudru 4 łyżki gęstej śmietany olejek cytrynowy szczypta soli (ja upiekłam ciastka z połowy porcji, wyszło na 2 talerze plaskie ) Przygotowanie ciasta Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę, sól, olejek i zagniatamy ciasto. Potem dajemy na 2 godziny do lodówki, po tym czasie możemy wałkować

Moje Wyroby
Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym 162

kakao 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 100 g mlecznej czekolady 100 g oleju kokosowego krem: 1 szkl śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 duże ciastka piernikowe oraz figa do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie do czekolady dodajemy jogurt i jajko i krótko(...)miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pokruszone ciastka i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy zimne babeczki wyjęte z papilotek. Na koniec dekorujemy plasterkami figi. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego   Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ROLADA SPECULOOS Z MANDARYNKAMI 153

Kolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w kremie na bazie śmietany i mascarpone, to wszystko przełamane dodatkiem mandarynek (w moim przypadku moreli, z braku tych pierwszych w sklepach...), do tego czekoladowa polewa ganache, to wszystko = bajeczny smak. Inspiracją był ten przepis . Składniki(...)kakao (bez dodatków) - ok.1/2-1 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (nie jest to konieczne, ale ja następnym razem dodam) Krem: - 400g mascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 150g kremówki - 110g ciasteczek speculoos (lub gotowej masy speculoos) Dodatkowo: - 1-1,5 puszki mandarynek w zalewie Polewa ganache: - 60-70g czekolady (u mnie deserowa+mleczna) - 70-80g kremówki Białka ubijamy

Smaczne Zdrowe