dojrzałe mango 250 g owoców (borówki, biały winogron bez pestek) Masa: 400 ml śmietany 36 % 250 g sera mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Spód: 100 g ciastek maślanych 50 g masła Przygotowanie: Spód: Ciastka mielimy w blenderze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut
Podróż w kulinariadobrze schłodzonej) 400 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym 2 dojrzałe mango 100 g cukru pudru 150 ml gorącego mleka 3 łyżki żelatyny (około 30 g) spód zrobię z ciastek pełnoziarnistych (około 150 g), ale możemy zrobić inny spód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sernik z mango Przygotowanie: Tortownicę wykładam papierem do pieczenia lub pergaminem(...)pasek którym wyłożę tortownicę wycięłam o 2 centymetry szerszy niż obręcz aby 2 centymetry papieru wystawało ponad brzeg tortownicy. Tortownicę maluję olejem i wykładam papierem. Na spód tortownicy układam ciastka, jeżeli chcemy to spód sernika możemy wykonać z rozkruszonych herbatników z masłem lub ryżu preparowanego z czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie masy: Mango dokładnie myję, odcinam końcówkę od strony
Uwaga Babcia Gotujesłodko?! Wcale nie! Zainspirowana świetnym konkursem „Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes” na Durszlak.pl przygotowałam jej wytrawną wersję. #MasterTuńczyk Połączenie delikatnego musu z tuńczyka z chrupiącym, słonym ciasteczkiem i kwaskowatym, molekularnym kawiorem z wiśni jest czymś zachwycającym! Danie jest niezwykle eleganckie. Świetnie będzie prezentowało się na rodzinnym przyjęciu, imprezowym stole albo romantycznej radce. Zachwyci! Gwarantuję! SKŁADNIKI: CIASTECZKA(...)agar agar – 2 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KAWIOR WIŚNIOWY: Sok wiśniowy mieszamy z pieprzem cayenne i agarem, podgrzewamy ( gotujemy ). Przelewamy do strzykawki, wypuszczamy kropla po kropli na schłodzony olej. CIASTECZKA SEROWE: Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy mąkę, chili, sól, masło i żółtko. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Wałkujemy, wycinamy, pieczemy na złoto ( ok. 13-15 minut/200C ). PANNA COTTA Z TUŃCZYKA
Ostra na SłodkoWitajcie, czy możecie sobie wyobrazić zdrowe ciastka bez mąki, mleka, tłuszczu, cukru oraz tłuszczu? Pewnie stwierdzicie, że takie nie istnieją... a ja mam dzisiaj właśnie przepis na takie zdrowe słodkości! Są wegańskie bez laktozy i glutenu (jeśli wybierzecie płatki owsiane bezglutenowe) oraz dodatku cukru (zawierają tylko ten naturalnie pochodzący z owoców). Oprócz tego robi się je bardzo szybko(...)przygotowanej masy łyżką lub dłonią formujemy kulki, które układamy na papierze do pieczenia lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Ciastka sprawdzą się jako podwieczorek lub drugie śniadanie. Z powodzeniem można je zapakować na wynos. Do masy można również dodać inne bakalie czy dodatki. Smacznego
Health-Fit-Lifezdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Jedząc taki sernik nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia - to zdrowa alternatywa słodyczy. Sernik jaglany o smaku kokosowym na spodzie z ciasteczek Oreo to proste ciasto bez pieczenia! Składniki: ok. 350 g ciasteczek Oreo lub podobnych 1/3 kostki masła + 2 łyżki masła do masy+ 1 łyżka masła do polewy 1,5 szklanki(...)czas mieszamy, aby nam się nie przypaliła. Do ugotowanej kaszy dodajemy 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy spód ciasta. Do miski wrzucamy ciasteczka (5-6 szt. odkładamy do dekoracji) i drobno je kruszymy. Masło topimy, dodajemy do pokruszonych ciastek i ucieramy. Powstałą masą wylepiamy spód tortownicy (średnica 24 cm), mocno dociskając. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenyCiasteczka cappuccino to niezwykle kruche krążki z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Przygotowuje się je z podstawowych składników na ciasto kruche, wzbogacając przepis o proszek do pieczenia oraz cappuccino (również w proszku). Z podanej ilości składników można upiec około 20 sztuk . Ciasteczka cappuccino Składniki: 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 40g proszku cappuccino 2 żółtka 3/4 łyżeczki proszku(...)podzielić na części, każdą z części uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - kuleczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - każdą kulkę spłaszczyć zębami widelca - ciasteczka piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone ostudzić, delikatnie zdjąć z blachy - przechowywać w pojemniku, ładnie ułożone (są delikatne i mogą się kruszyć
Smakołyki Berenikiskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 ugotowane żółtka 80 cukru 150 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i
Domowy Smak Jedzeniaszklanki, wódka 50 gram, herbatniki 200 gram, krem toffi 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek margarynę zagotować z wodą, kakao i wystudzić, do dużej miski pokruszyć ciasto, herbatniki (zostawić kilka do wyłożenia na dnie formy), dodać orzechy, rodzynki, wódkę, dżem niskosłodzony i wlać tłuszcz(...)wyjąć na talerz, krem toffi przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować grubo wierzch ciast, posypać posypką i do lodówki na kilka godzin - bajaderka idealne ciasto na wykorzystanie resztek ciast, ciastek, innych dodatków, można dodawać co się lubi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze zdążycie go przyrządzić i zasmakować go w dniu dzisiejszym. Składniki 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa 250g serka mascarpone 150g jogurtu naturalnego gęstego 100g białej czekolady 2 dowolne ciastka Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, po przestygnięciu wlewamy do pucharków do połowy wysokości - do lodówki aby zestygła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie mieszamy ją z serkiem(...)mascarpone i jogurtem naturalnym. Gotowa masę wykładamy na zestygnięta galaretki, na górę odrobinka pokruszonych ciastek (u mnie owsiane z biedry) i na chwilkę do lodówki aby schłodzić krem. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kaloryczniewiaderka 3 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki żelatyny 1 opakowanie herbatników owsianych żurawiną CUKRY NYSKIE cukier puder do smaku Wykonanie: *Na dno tortownicy wykładamy ciastka. *Brzoskwinie wyciągamy z zalewy, kroimy w małe kosteczki. Do pozostałego syropu dodajemy żelatynę, podgrzewamy do jej rozpuszczenia(...)wrzenia. Studzimy. * Ser przekładamy do misy miksera, dosładzamy wedle uznania cukrem pudrem. Miksujemy z z serem. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy dokładnie. Dodajemy przestudzony syrop, miksujemy, wylewamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki do tężenia. *Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy na masę serową. Odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchniAmerican cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Najlepsze w nich jest to, że są naprawdę proste do zrobienia i nie wymagają żadnych wyszukanych dodatków ani sprzętów kuchennych. Czas przygotowania tych pyszności, razem z pieczeniem(...)szybko zarabiamy ręką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub inne dodatki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy lub toczyć je w dłoniach z kopiatej łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze
KorniszonkiZasada ich przyrządzenia jest prosta: potrzebujemy wszystkich składników taką samą ilość. Przeważnie biorę po 250 g składników, no chyba, że robię podwójną porcję 😉 , z myślą, że wyczęstuję nimi znajomych. Ciastka są nieprzesłodzone, bo ciasto nie zawiera cukru, są tylko lekko posypane na wierzchu. W smaku przypominają trochę ciasto francuskie, bo ciasto krucho-serowe pięknie się rozwarstwia. Składniki(...)mąką, dodajemy rozdrobniony twaróg i wszystko dokładnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy (w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde ciastko posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 12-15 minut (do uzyskania lekko złotego koloru
Walijskie Pichcenieciasteczka w krótkim czasie podbiły serwis zdjęciowy Pinterest. Misie z migdałami to najprostsze kruche ciastka – są jednak tak urocze, że trudno im się uprzeć. Do ich wykonania oprócz ciasta i migdałów będziemy potrzebować jedynie foremki w kształcie misia (możemy użyć też ludzików czy innych zwierzątek z łapkami). Ja kupiłam w markecie zestaw 4 tanich foremek, gdzie właśnie jedną(...)był miś. Sympatyczność misiów na pewno docenią nie tylko dzieci. Są też bardzo smaczne – do zdjęć zostało mi tylko kilkanaście misiów, a z porcji otrzymamy ich nawet kilkadziesiąt. Ciastka można zrobić w dwóch wersjach – jasnej i ciemnej. Moim zdaniem do misiów jasnych lepiej pasuje migdał ze skórką, a do ciemnych (z kakao) ładniej prezentuje się migdał obrany
Poezja smaku