dokładnie rozdrabniamy na „piasek”. Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku. Następnie jeszcze ciepły tłuszcz wlewamy powoli do naszych ciastek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą z ciastek wykładamy dno (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną) tortownicy, dociskając naszą ciasteczkową masę ręką. Ja użyłam przez pomyłkę więcej tłuszczu, ale Wam od razu polecam mniejszą ilość. Tortownicę
Słodkie okruszkiWczoraj upiekłam kruche ciasteczka. Wrzucam przepis, bo są naprawdę smaczne. Zamiast kupować w sklepie, można sobie takie ciasteczka zrobić samemu. Pracę można podzielić na dwa dni.W jeden dzień zrobić ciasto, a na drugi dzień upiec. Przez noc ciasto schłodzić w lodówce. Składniki: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)godzinę. Czekoladę posiekać nożem. Ciasto podzielić na dwie, lub trzy części i rozwałkować, podsypując mąką. Na wierzch rozwałkowanego ciasta posypać czekoladę i wcisnąć ją delikatnie wałkując wałkiem. Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Moje ciasteczka, są w kształcie jajeczek i króliczków, ze względu na nadchodzące święta. Jeśli będziecie
Agusiowe smakołykipodzielić się z Wami przepisem na kokosanki.Ciastka te goszczą u mnie przeważnie na święta.W prawdzie są trochę pracochłonne,ale uważam że warto.Z jednej blaszki ciasta wychodzi dość dużo ciastek,a przede wszystkim długo pozostają świeże. Składniki na ciasto : 2 jajka 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka 0,5 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg margaryny Składniki(...)pokroić na nieduże kawałki.Prostokąty,kwadraty lub romby.Ja kroję romby. Polewa W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao.Dodać mleko.Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.W gotującej polewie obtaczamy ciastka i od razu wkładamy do wiórek kokosowych wcześniej przygotowanych w misce.Odkładamy do wystygnięcia. Uważajcie żeby się nie oparzyć.Ja używam dwóch widelców ,ale i tak czasem odruchowo dotknę
Agusiowe smakołykispędzeniu świątecznego czasu z rodzinką na poszukiwaniu ukrytych w ogrodzie jajek z czekolady. Ja jednak co roku stawiam na zdrowsze wielkanocne łakocie. Jedną z propozycji są te bajeczne, kremowe ciastka! Podobne ciasteczka prezentowałam wam już TU . Tym razem urozmaiciłam jednak nieco przepis i musiałam znowu podzielić się z wami tym powalającym na kolana smakiem. Masa z której(...)powinna mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Przy użyciu łyżki nakładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 15. Na zewnątrz ciastka mają być lekko chrupkie ale środek powinien pozostać kremowy i miękki. Gdy wystygną dekorujemy je ricottą i posypujemy kakao. Jedno ciasto ma ok. 75 kcal. Smacznego
Gawron w rosoletestuję rozmaite smakołyki. Dobrym przyczynkiem do testów były między innymi moje urodziny. Zaserwowałam rodzince brownie z żurawinami i śliwkami suszonymi a także kruchutkie rogaliki migdałowe. Ciasteczka robi się szybciutko i są naprawdę fantastyczne. Nie wiem czemu skojarzyły mi się z Wielkanocą :) Przepis podpatrzyłam na blogu White Plate i zamieszczam poniżej z moimi zmianami. Wielkanocne kruche rogaliki(...)przez 15 minut. Masę dzielimy na 8 części a każda z tych części rolujemy na całkiem długi wałeczek, tniemy go na równe kawałki i z każdego formujemy półksiężyc/rogalik. Ciasteczka układamy na blaszce. Smarujemy białkiem. Pieczemy ok 12 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce i jeśli lubimy bardziej słodkie ciasteczka posypujemy cukrem pudrem
Dzieje kuchennej Wiewióryserników 1 szkl mrożonych lub świeżych jagód leśnych 1/3 szkl jagód goji firmy Targroch 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 4 łyżki wody 1. Część ciastek układamy na dnie tortownicy o średnicy 16 cm. 2. Ser, jagody leśne i cukier puder umieszczamy w blednerze. Miksujemy aż powstanie pianka. 3. Żelatynę zalewamy wodą. Kiedy napęcznieje rozpuszczamy(...)Fioletową masę łączymy z jagodami goji i płynną żelatyną. Wlewamy wszystko do tortownicy. 5. Na wierzchu układamy pozostałe ciastka i dekorujemy jagodami. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: ciasto , Cukry Nyskie , herbatniki , jagody , jagody goji , na szybko , na zimno , ser , sernik , Targroch , Wielkanoc , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatynastępnego dnia. To jak - skusicie się...? W wiosennie zielonym kolorze będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Sernik z musem pistacjowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 g serka mascarpone 225 ml śmietany kremówki (38%) 125 g cukru 2 łyżeczki ekstaktu z wanilii 4 jajka(...)kremu pistacjowego 125 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny dodatkowo: niesolone pistacje bez łupinek kilka bez Ciasteczka pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać do ciastek, dobrze wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść. Podpiec spód w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, kremówkę, cukier, ekstrakt
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczenie ciasteczek na każde święta to już u nas tradycja. Takie kolorowe obok babeczek są obowiązkowym elementem w święconce a później dekoracją stołu. Składniki: na ciasteczka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru jajko do dekoracji: białko szklanka cukru pudru łyżka wrzątku barwniki spożywcze pisaki cukrowe Składniki ciasta zagnieść a następnie ciasto schłodzić w lodówce przez(...)dwie godziny. Wyjąć i rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać ciasteczka foremkami i układać na blaszce wyścielonej papierem. Piec w 200*C około 5 minut. Białko utrzeć z wrzątkiem i cukrem pudrem. Lukier podzielić na kilka części i każdą zabarwić na dowolne kolory. Najpierw cukrowymi pisakami obrysowywać kontury ciasteczek a następnie lukrować środek za pomocą pędzelka. Wykończenia takie jak łapki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajlepiej nie tego z wiaderka) 150 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki likieru Advocat Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy na pył, mieszamy je z rozpuszczonym przestudzonym masłem (powinny mieć strukturę mokrego piasku). Przekladamy wszystko wo tortownicy wyłożonej papierem i dociskamy do formy dłonią. Odstawiamy na kilka minut(...)miksujemy z jajkami, cukrami, mąka ziemniaczaną oraz mlekiem w proszku niezbyt długo , aby nie napowietrzyć masy. Na koniec dodajemy likier Advocat, całość mieszamy i przelewamy na spód z ciastek. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tj. formę z sernikiem wstawiamy do większej wypełnionej wodą i pieczemy w 160-170 stopniach około 50 minut. Upieczony sernik
Bon appetit mon amieWafel z kajmakiem każdy lubi, słodziutki jest niesamowicie, ja tym razem tą słodycz przełamałam troszkę. Dodałam powidło ze śliwek węgierek i dodatkowo ciastka petitki. Wafel wyszedł bardzo smaczny, zniknął szybciutko. Pyszny, polecam, ja w tym tygodniu robię ponownie :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka masy korówkowej u mnie Helio 2 opakowania ciastek petitki (u mnie
kruche babeczkiEkspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku. Przepis ze strony Słodka Magia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany(...)Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę i miętę. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody
Smak mojej kuchniDziś zapraszam moich czytelników po kolejny smakowity i prosty przepis na sernik. Tym razem będzie to sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny kardamonu. Tak naprawdę samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo ważny element jego przygotowania(...)mieć temperaturę pokojową. Trzeba więc pamiętać, aby wyjąć je z lodówki wystarczająco wcześniej przed przystąpieniem do pracy Zwykłe masło roztapiamy w mikrofali lub w małym garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka zbożowe kruszymy i wrzucamy do misy blendera lub robota. Dodajemy do nich masło orzechowe i ostudzone zwykłe masło. Miksujemy, aż ciasteczka będą miałkie i uzyskamy z nich lekko wilgotną
Kulinarne przygody Gatityzasłużył M na razowe ciastka... na takie razowe z moja własna kombinacja smaków i tymi róznymi "śmieciami" Jednak stało sie i upiekłam biedakowi, aby chrupiąc wieczorem nie miał wyrzutów sumienia, ze idzie mu w oponkę.... Zapewne tez sa kaloryczne... ale za to z błonnikiem i z gorzką czekoladą i z mąką(...)pracy ... najbardziej zachwycony był M mniejszy. Zjadł i moja porcje :) A wiec do rzeczy .. mój doświadczalny pierwszy i mam nadzieje ze nie ostatni przepis na pełnoziarniste ciastka z pieprzem i czekolada :) - 120g miękkiego masła - 50g cukru -1 łyżeczka melasy - 1 jajko - 150g maki razowej z dodatkiem ziaren ( na jakie tylko macie ochotę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwymiarach 25/20 wykładamy folią aluminiową. Na dno rozkładamy warstwę herbatników. Masę kajmakową przekładamy do garnka, wlewamy 2 łyżki mleka i ogrzewając mieszamy aż będzie płynna. Masę rozkładamy na ciastka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Studzimy. 330 ml śmietany 30 % ubijamy z 1 cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru, kiedy(...)śmietana jest już sztywna dodajemy pokrojone batoniki, serki waniliowe i nutelle, mieszamy. Wlewamy na koniec rozpuszczone 2 łyżki żelatyny, mieszamy. Masę wylewamy na ciasto, następnie rozkładamy porcje ciastek i chłodzimy około 2 godzin. Pozostałą śmietanę ubijamy z 1 cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną 1 łyżkę żelatyny, mieszamy. Śmietanę rozkładamy na ciasto
Kulinarne Fantazje Marioliłyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju Krem: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 250 g kostka masła Poza tym: ciastka z nadzieniem malinowym lub truskawkowym 2 galaretki różowe (rubinowa- wieloowocowa) Słoik konfitury malinowej Stovit polewa biała Helio ( kolorowe posypki) Wykonanie: Ciasto białe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe(...)wystygnięcia. W tym czasie miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Ciasto przekrawamy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy połową kremu, na wierzchu układamy ciastka, jeden obok drugiego. Zalewamy tężejącą galaretką, mieszamy z konfiturą i wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarowujemy na galaretce resztę kremu i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta oblewamy
Podróż w kulinaria