ciasteczka - 38126 przepisów (strona:453/2542)

JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO 158

smakował nam jeszcze bardziej... Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że są jeszcze jagody. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj   . Przygotowywałam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera  twarogowego (u mnie "Mój ulubiony" Wieluń) - 250ml słodkiej kremówki - 40g żelatyny - 1/3 szklanki* wrzątku - 220g ksylitolu(...)szklanki* umytych, odsączonych jagód Dodatkowo: - 250g jagód (zmiksowanych) - 1 galaretka (na 500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam ciasto. Gotową masą wykleiłam dokładnie dno tortownicy (masy jest bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam

Smaczne Zdrowe
Torcik kokosowy z letnimi owocami -bez pieczenia. 251

Solidna porcja delikatnej , puszystej masy kokosowej na czekoladowym spodzie i mnóstwo kwaskowatych , pachnących latem owoców. Szybko się robi i szybko znika :) Składniki: foremka -tortownica 22cm Spód : 300 g pokruszonych ciastek - u mnie biszkopty  120g masła 1 kostka - 100g gorzkiej czekolady  3 łyżki mleka Masa: 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 500 ml śmietany 30% 1 szklanka cukru(...)mnie maliny , porzeczki i porzeczkoagrest. - ok 400g Wykonanie: Masło , czekoladę i mleko postawić na małym ogniu i podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wlać mieszaninę do ciastek i dokładnie wymieszać. Taką masa wylepić spód foremki . Ta warto wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wstawić foremkę do lodówki aby spód zastygł. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki

Malinowa Kawiarenka
Deser bananowy z czarną porzeczką 171

niesamowity smakołyk! (5-6 porcji) Masa bananowa: 1 budyń śmietankowy (może być waniliowy) 1/2 litra mleka 1 łyżka cukru 1 galaretka cytrynowa 2 duże banany Dodatkowo: 6 kruchych ciastek (np. herbatników) 60g czarnej porzeczki 1 łyżeczka cukru bita śmietana Przygotować mus bananowy. Połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Całość p ołączyć z gotującym(...)energicznie mieszając - zagotować. Następnie suchą galaretkę wymieszać z gorącym budyniem. Do masy dodać rozdrobnione (blenderem) banany (kawałek zostawić do dekoracji). Wszystko ponownie wymieszać. Na dnie każdej szklaneczki ułożyć pokruszone ciastka i napełnić je (nie do pełna) masą bananową. Porzeczki z cukrem podusić (nie dokładnie) widelcem (aby puściły sok) i delikatnie poupychać w deser. Schłodzić w lodówce. Po tym czasie

Di gotuje
Ciasteczka pieczarki 117

Już dawno natknęłam się na przepis na te ciasteczka... W necie można znaleźć wiele przepisów na te ciasteczka, ten też jest podobny do reszty, choć trochę zmodyfikowany przeze mnie. 560g. mąki ziemniaczanej 220g. cukru pudru 150g. mąki pszennej 250g. margaryny 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 1 mała saszetka cukru wanilinowego kakao Cukier (puder i wanilinowy) utrzeć z margaryną, dodać(...)mąki i sodę. Ciasto zagnieść na kulkę, włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką.  Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego/moreli. Gwintem butelki obtoczonym w kakao robić "nóżki" naszych ciasteczek. Piec w 180*C ok. 15 minut. Ciasteczka bardzo kruche, wręcz sypkie, trochę zapychające ...  Ale i tak jeszcze je upiekę, i to pewnie

Lubię to gotuję
Sernik na zimno "PINA COLADA" 165

się dowiedziałam. Ciasto wyszło pyszne, delikatne w smaku. Kokosowa masa i mus ananasowy to idealne połączenie. Polecam szczególnie osobom, które wolą mniej słodkie ciasta. Składniki: spód 25 dag ciastek zbożowych (użyłam "Digestive") 15 dag masła masa twarogowa: 25 dag mascarpone szklanka kremówki 40 dag twarogu 10 dag wiórek kokosowych 8-10 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny masa ananasowa: ananasy(...)puszcze galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Masło podgrzewamy w małym garnuszku do czasu aż się roztopi. Ciastka kruszymy i  łączymy z masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Twaróg mielimy dwukrotnie. Ubijamy z cukrem. Dodajemy mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy kremówkę. Ubijamy do czasu

Pobite gary Barbary
Kukurydziane pieguski… 195

kładziemy do zamrażarki na 30 min. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy je. (Ja go nie rozwałkowywałam ponieważ zepsuł mi się wałek i musiałam układać je rękami.) Wykładamy ciastka na papierze do pieczenia, pieczemy w temp. 175-180 stopni przez min. 15 minut (wszystko zależy od grubosci ciastek, najlepiej je obserwować aby się nie spaliły) Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
Sernik z musem wiśniowym 221

promienie słońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur. Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić tym pieczonym wzbogacając go soczystymi kwaskowatymi wiśniami . Wyszło naprawdę smacznie. Składniki : Spód : 200 g ciastek ( herbatniki , biszkopty , maślane , kruche ) 100 g rozpuszczonego masła. Masa serowa : 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 330 ml śmietany 30% 1 szklanka cukru 4 jajka 2,5 opakowania budyniu(...)waniliowego (łącznie 100g proszku budyniowego) 250 g wydrylowanych wiśni. Mus wiśniowy: 500g wydrylowanych wiśni pół szklanki cukru 6 łyżeczek żelatyny 300 ml śmietany 30% 1 op. cukru waniliowego Wykonanie : Ciastka zblendować lub rozkruszyć za pomocą wałka . Wymieszać z masłem i taką mieszanką wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić ok 15 min w lodówce. Wszystkie składniki na masę

Malinowa Kawiarenka
Tartaletki bez pieczenia z budyniem waniliowym i owocami 198

przywołujemy lato przepysznymi tartaletkami bez pieczenia :) Robi je się naprawdę szybko, po godzinie są już schłodzone i można się nimi zajadać. Przepis na 4 babeczki. Składniki: 130 g ciasteczek owsianych lub herbatników, 60 g białej czekolady, 60g masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dr. Oetker ,   owoce: borówki amerykańskie, czerwone porzeczki, winogrona(...)bezpestkowe. Przygotowanie:  W rondelku rozpuszczamy masło z białą czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i wypełniamy ciasteczkami, dokładnie dogniatając. Chowamy do lodówki. W tym czasie gotujemy połowę mleka, w drugiej połowie rozpuszczamy budyń z cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy

Aga w kuchni
Sernik z musem jeżynowo jogurtowym 190

sera - u mnie z wiaderka - 5 jajek - 200g śmietanki 30% - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 200 g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód : - 170 g ciasteczek Oreo - 30 g masła mus jeżynowy : - 300 g jeżyn ,mogą być mrożone - 480 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki o smaku owoców leśnych do dekoracji : - 1 galaretka o smaku owoców leśnych - owoce(...)uznania - u mnie porzeczka i borówki Sposób wykonania : Ciasteczka rozdrobnić w blenderze ,masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i owinąć szczelnie folią aluminiową ponieważ sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej , ciasteczkami wyłożyć spód blaszki równomiernie ugniatając jak na poniższym zdjęciu. Wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki na masę serową mieszamy

Wypieki Rene
Tarta na spodzie Oreo z borówkami 145

truskawki, ale zaczyna się sezon na przepyszne borówki amerykańskie. Są idealne do deserów, jako przekąska, czy dodatek do płatków śniadaniowych. Postanowiłam je wykorzystać do tarty, której spód zrobiłam z ciasteczek Oreo. Musze przyznać, że wyszła bardzo słodka, w sam raz do kawy. 5 godzin 12 kawałków składniki: 2 opakowania ciastek Oreo (około 500 g) 500 dag mascarpone 10 dag masła(...)śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 200 g borówek amerykańskich galaretka agrestowa wykonanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze, dodać roztopione masło, ugnieść. Przełożyć do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli ciężko Wam wykładać spód ciasta na ślizgającym się papierze, możecie posmarować blaszkę masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, który przyklei się do formy). Bardzo dokładnie dociskając masę z ciasteczek

Ania i Marcin gotują
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 154

był za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki

Jadło i czytadło
ROLADA TIRAMISU 771

PRZYGOTOWANIE :  Kawę zaparzamy, studzimy i mieszamy z likierem rumowym. Formę keksową półokrągłą wykładamy folią aluminiową. Biszkopty maczamy w kawie, ( czynność tą wykonujemy szybko aby ciastka za bardzo nie nasiąkły ) i rozkładamy je równomiernie w formie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno(...)Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów.  Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą

Kulinarne Fantazje Marioli
Puszysty Sernik Kokosowy 134

zawsze wychodzą puszyste, delikatne a zarazem sycące i konkretne Puszysty sernik kokosowy taki właśnie jest. Koniecznie wypróbujcie, jest szybki, prosty i pyszny.   Składniki na spód:   250 g ciastek typu digestive w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie 80 g masła, roztopionego   Ciastka kruszymy w malakserze na drobny pył. Masło roztapiamy, dodajemy do herbatników i mieszamy do połączenia

Made By Mom And Son
Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym 161

Bardzo rzadko wykonuję jakiekolwiek ciastka, ale tym razem postanowiłam przygotować z warzywa. Dokładnie z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego . Niebo w gębie! Rozpływają się w ustach, dzięki delikatnej strukturze. Polecam! :) Składniki: 12-14 sztuk puszka odsączonej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu naturalnego 1/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia aromat waniliowy Sposób przygotowania:   Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Blendujemy, aż powstanie jednolita, gęsta konsystencja. Następnie za pomocą łyżeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworzymy ciastka. Kolejno za pomocą widelca wykonujemy wzór. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta