Wypieki Siostry Marii " to doskonała książka z przepisami na domowe ciasta i ciasteczka. Znajdziemy tam niezawodne receptury na tradycyjne polskie wypieki doskonałe na każdą rodzinną uroczystość. " Wypieki Siostry Marii" to 288 stronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki(...)Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka nie są skomplikowane, do ich przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. To poradnik niezastąpiony w każdej kuchni. Wszystkie przepisy są dokładnie opisane, posegregowane i zilustrowane. Wypieki są wypróbowane i zawsze się udają. W książce znajdziemy przepisy idealne na każdą
Tradycyjna kuchnia KasiJakby je tak opisać w trzech słowach wyglądałoby to następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone maślanym kremem i obtoczone w wiórkach kokosowych. Warto poświęcić im trochę więcej czasu, efekt zadowoli każdego! Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ciasta". Ja robiłam z połowy porcji- wychodzi ich bardzo dużo. Polecam(...)rękami w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać małe, okrągłe ciasteczka, np. kieliszkiem do wódki. Lukier: Białka utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Posmarować nim wierzch ciasteczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Nastoletnie Wypiekanieprawda nie mamy dziś Dnia Czekolady, ale moje samopoczucie wymaga dużej dawki słodyczy i tylko trzy tabliczki czekolady w ciastkach są w stanie doprowadzić mnie do stanu zbliżonego do neutralnego ;) Nie martwcie się nadmiernie kalorycznością takich smakołyków, w tym wypadku zupełnie się to nie liczy - smak skutecznie zagłuszy sumienie ;) Składniki kostka miękkiego masła szklanka cukru jajko 2,5 szklanki(...)wymieszać. Formować z ciasta kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Piec 12-15 min. 190 st. C. źródło: lekko zmodyfikowany przepis z 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak
Słodkie inspiracjemój gust mieszają za dużo smaków ;) Ja potrzebowałam czegoś minimalistycznego, żadnych akcentów w postaci czekolady, oleju kokosowego, etc., słowem - nic, co zaburzyłoby podstawowy, korzenny smak ciasteczek. Podkreśliłam więc tylko świąteczny aromat odrobiną miodu i dodałam mleko, aby krem nie był zbyt tłusty, a jednocześnie stał się bardziej lejący. Po wymieszaniu składników smarowidło jest dość płynne, po schłodzeniu w lodówce gęstnieje(...)już wspominałam na początku - ten krem będę wykorzystywać do kilku smakołyków, na które przepisy będą pojawiały się w najbliższych dniach. Składniki (2 małe miseczki jak na zdjęciu) 120 g ciasteczek speculoos 40 g płynnego miodu 70 g pełnego mleka, lekko podgrzanego Ciasteczka dokładnie rozkruszyć (na piasek). Miód wymieszać w lekko ciepłym mleku. Dodać do ciasteczek, wszystko dokładnie wymieszać. Przelać
Słodkie inspiracjepisałam na fejsbukowej stronie (klik) wczoraj wieczorem całe moje mieszkanie pachniało Świętami - a to za sprawą tego, waniliowego, słodkiego serniczka na spodzie z ciasteczek speculoos (sernik na zdjęciach robiłam na lekko pokruszonych sucharkach z dodatkiem przypraw korzennych, ale w wersji ze zmielonymi ciastkami smakował mi bardziej). Naprawdę prosty, dwukrotnie wypróbowany. Polecam! Składniki Spód 150 g ciasteczek speculoos 75 g masła(...)Masło rozpuścić, ciasteczka zmielić i wymieszać z ciastkami. Dno foremki o wym. 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i w dno wcisnąć przygotowane ciasteczka. Schłodzić w lodówce podczas przygotowywania masy serowej Masa serowa 3 jajka 2/3 szklanki cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 600 g tłustego sera 3-krotnie zmielonego kilka łyżek kremu speculoos, wymieszanego z odrobiną mleka Jajka ubić
Słodkie inspiracjeIndywidualne, puszyste waniliowe serniczki w pucharkach na spodzie z kruchych, korzennych ciasteczek i z frużeliną z żurawin, którą równie dobrze można zastąpić np. czerwoną porzeczką. Pyszne, lekkie jak chmurka! Polecam :) Składniki (3 porcje jak na zdjęciu) szklanka surowej żurawiny pół szklanki cukru 6 ciasteczek speculoos 300 g tłustego, białego twarożku jajko, sparzone szczypta soli 2 łyżki cukru z wanilią Żurawinę(...)wrzucić do garnuszka, podlać odrobiną wody. Dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż żurawina zmięknie, a całość zgęstnieje. Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno pucharków. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko utrzeć z cukrem z wanilią, dodać serek, zmiksować i delikatnie dodać białko, wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasteczka. Polać sosem żurawinowym i podawać
Słodkie inspiracjeSkładniki na formę ok. 23 cm: Spód: 280 g ciastek owsianych 80 g roztopionego masła Przygotować formę do ciasta. Najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy (wtedy brzegi formujemy niższe, niż wysokość naczynia). dodatkowo dno można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować w malakserze lub bardzo drobno pokruszyć. Mieszając, stopniowo dodawać stopione masło. Masą wyłożyć
Pełny talerzône przikludziōły 9 mi do dōm ciastka i cołko teoryjo 10 szło o kant rzici roztrzajś 11 – kōniec kōńcōw my zjedli i dietetyczny szałołt, i niydietetyczne ciastka. Do szałołtu bōły trzołski 12 ze miysa, ale co to je, to do tego przidymy trocha niyskorzi 13 . Co potrza? pó gōwki 14 kapusty pekińskyj 150 g szpinatu 15 (tych
Chop w kuchniczekoladę, wszystko mieszamy delikatnie łopatką. Z gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm. Pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. Smacznego
Niezły Młynekwyjeżdżam sama na kilka dni to moje Miśki tęsknią tylko za moją kuchnią, a nie za mną. Pierwsze co musiałam zrobić po powrocie do domu to upiec ciastka, bo jak to „niedziela i nie ma ciastek?” Miałam jeszcze schowany jeden słoiczek własnej produkcji wiśni kandyzowanych więc ulepiłam na szybko, ot tak od niechcenia jakieś ciacha
greenscarfdzisiaj zarządzam na blogu akcję 🙂 Co tydzień, przez miesiąc, będzie coś nowego, według mnie świątecznego 😉 Rozpoczynamy od słodkiego, a co! Ciastka mocno waniliowe (tak, tak waniliowe, nie wanilinowe), w większości
gotować!mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy drugą warstwę krakersów. masa serowa Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę(...)ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciastka i dokładnie ją rozprowadzamy a na niej układamy kolejną warstwę krakersów. masa orzechowa W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, miód oraz cukier i ciągle mieszamy, żeby masa się
Smakowite Daniamoja pięta Achillesowa-przyznaję bez bicia. Nie jadam słodyczy ale od czasu, do czasu mam chęć na coś pysznego-wtedy odkurzam ten przepis. SKŁADNIKI: Spód: ok. 200 g. kruchych ciastek 1-1,4 łyżki masła Masa serowa: 500 g. twarogu na sernik (zmielonego-tłustego) 500 g. sera mascarpone 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z jednej(...)żółtka Mus owocowy: 800 g jagód (mogą być mrożone) opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżka żelatyny 500 ml zimnej śmietanki 30 % 5-6 łyżek cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: Spód: ciastka kruszymy, łączymy z roztopionym masłem, uklepać, wstawić do lodówki. Masa serowa: Nagrzać piekarnik (170 stopni), połączyć sery, dodać startą skórkę z cytryny, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksując
Kopystką po garachSkładniki na formę ok. 23 cm: Spód: 280 g ciastek owsianych 80 g roztopionego masła Przygotować formę do ciasta. Najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy (wtedy brzegi formujemy niższe, niż wysokość naczynia). dodatkowo dno można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować w malakserze lub bardzo drobno pokruszyć. Mieszając, stopniowo dodawać stopione masło. Masą wyłożyć
Pełny talerzwsporniki, tu znalazłam 20 cm, ale docięłam, żeby pasował: sweetdecor.pl 750 g- 1 kg masy plastycznej białej lukry plastyczne w różnych odcieniach różu i fioletu małe wykrawaczki do ciastek Składniki na duży biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)samym podkład. Z tego samego lukru formujemy kokardę i doklejamy ją do wstążki. Tort dekorujemy gwiazdkami w różnych rozmiarach i kolorach - wycinamy je z lukrów wykrawaczkami do ciastek. Najlepiej przyklejają się na wodę albo miód. Na wierzchu układamy figurkę - ja ulepiłam swoją własnoręcznie, ale można także kupić gotowe dekoracje i ułożyć je na wierzchu. Gotowy
Kulinarne Inspiracje