serników 1 szkl mrożonych lub świeżych jagód leśnych 1/3 szkl jagód goji firmy Targroch 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 4 łyżki wody 1. Część ciastek układamy na dnie tortownicy o średnicy 16 cm. 2. Ser, jagody leśne i cukier puder umieszczamy w blednerze. Miksujemy aż powstanie pianka. 3. Żelatynę zalewamy wodą. Kiedy napęcznieje rozpuszczamy(...)Fioletową masę łączymy z jagodami goji i płynną żelatyną. Wlewamy wszystko do tortownicy. 5. Na wierzchu układamy pozostałe ciastka i dekorujemy jagodami. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: ciasto , Cukry Nyskie , herbatniki , jagody , jagody goji , na szybko , na zimno , ser , sernik , Targroch , Wielkanoc , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatynastępnego dnia. To jak - skusicie się...? W wiosennie zielonym kolorze będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Sernik z musem pistacjowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 g serka mascarpone 225 ml śmietany kremówki (38%) 125 g cukru 2 łyżeczki ekstaktu z wanilii 4 jajka(...)kremu pistacjowego 125 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny dodatkowo: niesolone pistacje bez łupinek kilka bez Ciasteczka pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać do ciastek, dobrze wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść. Podpiec spód w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, kremówkę, cukier, ekstrakt
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczenie ciasteczek na każde święta to już u nas tradycja. Takie kolorowe obok babeczek są obowiązkowym elementem w święconce a później dekoracją stołu. Składniki: na ciasteczka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru jajko do dekoracji: białko szklanka cukru pudru łyżka wrzątku barwniki spożywcze pisaki cukrowe Składniki ciasta zagnieść a następnie ciasto schłodzić w lodówce przez(...)dwie godziny. Wyjąć i rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać ciasteczka foremkami i układać na blaszce wyścielonej papierem. Piec w 200*C około 5 minut. Białko utrzeć z wrzątkiem i cukrem pudrem. Lukier podzielić na kilka części i każdą zabarwić na dowolne kolory. Najpierw cukrowymi pisakami obrysowywać kontury ciasteczek a następnie lukrować środek za pomocą pędzelka. Wykończenia takie jak łapki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajlepiej nie tego z wiaderka) 150 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki likieru Advocat Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy na pył, mieszamy je z rozpuszczonym przestudzonym masłem (powinny mieć strukturę mokrego piasku). Przekladamy wszystko wo tortownicy wyłożonej papierem i dociskamy do formy dłonią. Odstawiamy na kilka minut(...)miksujemy z jajkami, cukrami, mąka ziemniaczaną oraz mlekiem w proszku niezbyt długo , aby nie napowietrzyć masy. Na koniec dodajemy likier Advocat, całość mieszamy i przelewamy na spód z ciastek. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tj. formę z sernikiem wstawiamy do większej wypełnionej wodą i pieczemy w 160-170 stopniach około 50 minut. Upieczony sernik
Bon appetit mon amieWafel z kajmakiem każdy lubi, słodziutki jest niesamowicie, ja tym razem tą słodycz przełamałam troszkę. Dodałam powidło ze śliwek węgierek i dodatkowo ciastka petitki. Wafel wyszedł bardzo smaczny, zniknął szybciutko. Pyszny, polecam, ja w tym tygodniu robię ponownie :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka masy korówkowej u mnie Helio 2 opakowania ciastek petitki (u mnie
kruche babeczkiEkspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku. Przepis ze strony Słodka Magia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany(...)Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę i miętę. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody
Smak mojej kuchniDziś zapraszam moich czytelników po kolejny smakowity i prosty przepis na sernik. Tym razem będzie to sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny kardamonu. Tak naprawdę samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo ważny element jego przygotowania(...)mieć temperaturę pokojową. Trzeba więc pamiętać, aby wyjąć je z lodówki wystarczająco wcześniej przed przystąpieniem do pracy Zwykłe masło roztapiamy w mikrofali lub w małym garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka zbożowe kruszymy i wrzucamy do misy blendera lub robota. Dodajemy do nich masło orzechowe i ostudzone zwykłe masło. Miksujemy, aż ciasteczka będą miałkie i uzyskamy z nich lekko wilgotną
Kulinarne przygody Gatityzasłużył M na razowe ciastka... na takie razowe z moja własna kombinacja smaków i tymi róznymi "śmieciami" Jednak stało sie i upiekłam biedakowi, aby chrupiąc wieczorem nie miał wyrzutów sumienia, ze idzie mu w oponkę.... Zapewne tez sa kaloryczne... ale za to z błonnikiem i z gorzką czekoladą i z mąką(...)pracy ... najbardziej zachwycony był M mniejszy. Zjadł i moja porcje :) A wiec do rzeczy .. mój doświadczalny pierwszy i mam nadzieje ze nie ostatni przepis na pełnoziarniste ciastka z pieprzem i czekolada :) - 120g miękkiego masła - 50g cukru -1 łyżeczka melasy - 1 jajko - 150g maki razowej z dodatkiem ziaren ( na jakie tylko macie ochotę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwymiarach 25/20 wykładamy folią aluminiową. Na dno rozkładamy warstwę herbatników. Masę kajmakową przekładamy do garnka, wlewamy 2 łyżki mleka i ogrzewając mieszamy aż będzie płynna. Masę rozkładamy na ciastka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Studzimy. 330 ml śmietany 30 % ubijamy z 1 cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru, kiedy(...)śmietana jest już sztywna dodajemy pokrojone batoniki, serki waniliowe i nutelle, mieszamy. Wlewamy na koniec rozpuszczone 2 łyżki żelatyny, mieszamy. Masę wylewamy na ciasto, następnie rozkładamy porcje ciastek i chłodzimy około 2 godzin. Pozostałą śmietanę ubijamy z 1 cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną 1 łyżkę żelatyny, mieszamy. Śmietanę rozkładamy na ciasto
Kulinarne Fantazje Marioliłyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju Krem: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 250 g kostka masła Poza tym: ciastka z nadzieniem malinowym lub truskawkowym 2 galaretki różowe (rubinowa- wieloowocowa) Słoik konfitury malinowej Stovit polewa biała Helio ( kolorowe posypki) Wykonanie: Ciasto białe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe(...)wystygnięcia. W tym czasie miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Ciasto przekrawamy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy połową kremu, na wierzchu układamy ciastka, jeden obok drugiego. Zalewamy tężejącą galaretką, mieszamy z konfiturą i wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarowujemy na galaretce resztę kremu i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta oblewamy
Podróż w kulinariaWypieki Siostry Marii " to doskonała książka z przepisami na domowe ciasta i ciasteczka. Znajdziemy tam niezawodne receptury na tradycyjne polskie wypieki doskonałe na każdą rodzinną uroczystość. " Wypieki Siostry Marii" to 288 stronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki(...)Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka nie są skomplikowane, do ich przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. To poradnik niezastąpiony w każdej kuchni. Wszystkie przepisy są dokładnie opisane, posegregowane i zilustrowane. Wypieki są wypróbowane i zawsze się udają. W książce znajdziemy przepisy idealne na każdą
Tradycyjna kuchnia KasiJakby je tak opisać w trzech słowach wyglądałoby to następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone maślanym kremem i obtoczone w wiórkach kokosowych. Warto poświęcić im trochę więcej czasu, efekt zadowoli każdego! Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ciasta". Ja robiłam z połowy porcji- wychodzi ich bardzo dużo. Polecam(...)rękami w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać małe, okrągłe ciasteczka, np. kieliszkiem do wódki. Lukier: Białka utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Posmarować nim wierzch ciasteczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Nastoletnie Wypiekanieprawda nie mamy dziś Dnia Czekolady, ale moje samopoczucie wymaga dużej dawki słodyczy i tylko trzy tabliczki czekolady w ciastkach są w stanie doprowadzić mnie do stanu zbliżonego do neutralnego ;) Nie martwcie się nadmiernie kalorycznością takich smakołyków, w tym wypadku zupełnie się to nie liczy - smak skutecznie zagłuszy sumienie ;) Składniki kostka miękkiego masła szklanka cukru jajko 2,5 szklanki(...)wymieszać. Formować z ciasta kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Piec 12-15 min. 190 st. C. źródło: lekko zmodyfikowany przepis z 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak
Słodkie inspiracjemój gust mieszają za dużo smaków ;) Ja potrzebowałam czegoś minimalistycznego, żadnych akcentów w postaci czekolady, oleju kokosowego, etc., słowem - nic, co zaburzyłoby podstawowy, korzenny smak ciasteczek. Podkreśliłam więc tylko świąteczny aromat odrobiną miodu i dodałam mleko, aby krem nie był zbyt tłusty, a jednocześnie stał się bardziej lejący. Po wymieszaniu składników smarowidło jest dość płynne, po schłodzeniu w lodówce gęstnieje(...)już wspominałam na początku - ten krem będę wykorzystywać do kilku smakołyków, na które przepisy będą pojawiały się w najbliższych dniach. Składniki (2 małe miseczki jak na zdjęciu) 120 g ciasteczek speculoos 40 g płynnego miodu 70 g pełnego mleka, lekko podgrzanego Ciasteczka dokładnie rozkruszyć (na piasek). Miód wymieszać w lekko ciepłym mleku. Dodać do ciasteczek, wszystko dokładnie wymieszać. Przelać
Słodkie inspiracjepisałam na fejsbukowej stronie (klik) wczoraj wieczorem całe moje mieszkanie pachniało Świętami - a to za sprawą tego, waniliowego, słodkiego serniczka na spodzie z ciasteczek speculoos (sernik na zdjęciach robiłam na lekko pokruszonych sucharkach z dodatkiem przypraw korzennych, ale w wersji ze zmielonymi ciastkami smakował mi bardziej). Naprawdę prosty, dwukrotnie wypróbowany. Polecam! Składniki Spód 150 g ciasteczek speculoos 75 g masła(...)Masło rozpuścić, ciasteczka zmielić i wymieszać z ciastkami. Dno foremki o wym. 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i w dno wcisnąć przygotowane ciasteczka. Schłodzić w lodówce podczas przygotowywania masy serowej Masa serowa 3 jajka 2/3 szklanki cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 600 g tłustego sera 3-krotnie zmielonego kilka łyżek kremu speculoos, wymieszanego z odrobiną mleka Jajka ubić
Słodkie inspiracje