Składniki 10-15 ciasteczek do wyłożenia dna i posypania wierzchu (ilość zależna od wielkości) 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 filiżanka bitej śmietany kremówki 36% 1 cytryna-sok 120g serka (białego twarogu ) 1 1/2 filiżanki świeżych jagód szczypta soli dżem wiśniowo- czekoladowy tutaj Wykonanie Połowę ciasteczek pokruszyć w dłoniach ,wysypać dno formy(...)sokiem z cytryny..Powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać z serkiem na gładko. Dodać jagody do masy,wymieszać na niskich obrotach do połączenia składników. Na dno z ciasteczek wyłożyć masę jagodową , następnie posypać resztą pokruszonych ciasteczek wierzch ciasta- deseru. Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .W małych foremkach po godzinie jest już dobre.Podawać z dżemem
w mojej kuchniCantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami Cantuccini - przepyszne, włoskie, chrupiące ciasteczka, które uwielbiam! Są twarde jak suchary, ale to właśnie ich urok! Idealnie nadają się do maczania w herbacie i są świetną przekąską do popołudniowej kawy. Cantuccini bez dodatku tłuszczu - bo właśnie takie zdecydowałam się zrobić - skradły moje serce i z pewnością jeszcze nie raz, nie dwa zagoszczą na moim stole(...)Zobacz również inne przepisy na -----> domowe ciastka Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami - przepis: Składniki: 220 g mąki pszennej 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej 170 g cukru trzcinowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 200 g migdałów (całych) Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami - jak zrobić? Pomarańczę dokładnie umyć pod bieżącą
Moje Qulinariabyć jakieś ciacha - tym razem cytrynowe. :) Uwielbiam podjadać między posiłkami, staram się, by częściej były to owoce niż słodkości, ale czasami nie potrafię się powstrzymać... wtedy przydają się takie ciasteczka awaryjne, które zawsze grzecznie czekają na nas w puszce. Te są cudownie cytrynowe i "mięsiste" tzn. takie, że jak zjem 2, to w zupełności mi wystarczy. Zrobiłam je z mąki(...)dodać inną ulubioną przyprawę). Gdy składniki się połączą dodajemy płatki owsiane, skórkę i sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości małej mandarynki lub mniejsze, jeśli wolicie mniejsze ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy palcami. Z podanej ilości wychodzi ok 14-15 dużych ciasteczek. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 16-18 minut Ciasteczka
Cooking MonsterKremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane
Słodka StronaJeżeli znudziły się wam tradycyjne serniki, polecam upiec serniczek oreo na ciemnym spodzie, zapieczony z ciasteczkami oreo i udekorowany bitą śmietaną. Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji. Polecam mąkę Szymanowska do wypieku ciast(...)sera wiaderkowego 200 ml śmietany 30 % 2 jajka 4 łyżki oleju Polskiego 40 g mąki ziemniaczanej ( 2 łyżki ) 2 cukry waniliowe 180 g cukru kilka ciasteczek oreo
Kulinarne Fantazje Mariolidobre ciastko z okazji urodzin. Ale nie upiekłam... temperatury mnie przerosły i z okazji własnego święta zjadłam truskawki pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może! Składniki: na 6 średnich ciastek(...)wysypujemy 1/6 część kruszonki, a na niej układamy owoce, pozostawiając zapas ciasta na założenie brzegów.Ciasto zakładamy na owoce i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy mlekiem (lub roztrzepanym białkiem) i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez 35-40 minut.W ostatnich minutach pieczenia włączamy tylko dolną grzałkę. Odstawiamy
bistro mamaDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik cappuccino na spodzie z ciasteczek czekoladowych, deser ten dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu. Życzę Akademii i jej gospodarzom - Marco Ghia i Emiliano Castagna - wielu nowych sukcesów, licznych fanów i miłośników gotowania, kreatywnych i owocnych warsztatów oraz wielu nowych dań, które podbiją podniebienia wszystkich smakoszy! Jak również szampańskiej zabawy urodzinowej(...)kremowego twarożku** ● 175 g cukru ● 4 jajka + 1 żółtko ● 20 cl śmietany kremówki ● 2 łyżki gęstej śmietany*** ● 2 łyżki ekstraktu waniliowego ● 2 łyżki kawy z ekspresu Wykonanie: Ciasteczka zmiksuj lub rozgnieć wałkiem na stolnicy. Domieszaj roztopione masło i przełóż ¾ uzyskanej masy do tortownicy o średnicy 22-24 cm i dokładnie ugnieć na dnie. Wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: 2 jogurty naturalne (2x120g) 250g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: czekolada mleczna ciastka Ptysie Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jogurty przelać do miski i miksować. Dodać zblendowane truskawki(...)lodówki na 3-4h. Gdy masa truskawkowa dobrze stężeje, ubić śmietanę na sztywno cukrem pudrem. Wyłożyć na masę truskawkową. Na wierzch posypać startą czekoladą i ozdobić ciastkami. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąwałeczki, które w dalszej kolejności na palcu zawijam na kształt obrączki. Ciasteczka układam bezpośrednio na blaszkę. Z tej porcji wychodzą 4 blachy, na każdej ok. 60 sztuk niedużych pierścionków. Ciastka wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie nabierają złotego koloru. Gorące zsypuję do pojemnika, w którym zamierzam je przechowywać i dosyć obficie posypuję(...)Przepis pochodzi z odległych czasów, kiedy koleżanki mojej mamy wymieniały się w pokoju nauczycielskim swoimi ulubionymi wypiekami. Ciasteczka można upiec nawet miesiąc przed okazją, na którą je przeznaczamy. Smacznego! #ciastka #krucheciasteczka #drożdże
I tu będę miała takie teułożyłam w różnych kolejnościach tak aby każdy pucharek był inny , w jedynym jest kolejno ciastka z jeżynami ,serek, frużelina i jeżyny , w kolejnym frużelina i jeżyny,serek ,ciastka i jeżyny ,możliwości jest wiele :) Pucharki wkładamy do lodówki minimum na godzinę ,musi się schłodzić najlepiej kilka godzin . Smacznego
Wypieki Renepotem. Następnie kolejne herbatniki smarujemy dość grubą warstwą masy i doklejamy do tych, które już są w tortownicy, tak by stworzyły kolejne koło. Postępujemy tak do chwili wyczerpania ciastek lub do czasu aż pozostanie na środku niewielkie kółko (ok. 6 - 7 cm średnicy). Wierzch herbatników smarujemy odłożoną masą, układamy na niej truskawki, a do pozostawionej dziury wlewamy tężejąca(...)czerwoną galaretkę. Powinna być naprawdę gęsta, bo inaczej ciastka ją wchłoną lub wpłynie pod nie. Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała, a na koniec całość zalewamy galaretką cytrynową. Ciasto pozostawiamy w lodówce aż galaretka zastygnie. Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" organizowanej na fb :-) Inne truskawkowe pyszności przygotowały również: Paulina Bożena Katarzyna Joanna Ł. Iwona
Czary - gary w kuchnikremu, nie miksujemy budyniu z masłem... Dobrze schłodzona tarta smakuje najlepiej właśnie w tej postaci. Przepis na małą tartę o średnicy 17cm . Składniki: 2 łyżki miękkiego masła 100g kruchych ciastek lub herbatników 1 opakowanie budyniu waniliowego 400ml mleka 100g malin 1 galaretka malinowa 400ml wody Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia. Ciastka rozdrabniamy, mieszamy
Gotowanie i blogowanieMiały być owsiane ciastka bananowe ( o te - LINK ), ale w trakcie przygotowywania masy stwierdziłam, że warto spróbować czegoś innego. Trochę pokombinowałam i...chyba wyszło fajnie. Spróbujcie i dajcie znać. Minus taki, że troszkę to trwa, ale potem baton lodowy wynagradza czas oczekiwania. Polecam :) Ja już mam kilka pomysłów na inne wersje batonów z małymi modyfikacjami - na pewno(...)znać, czy są warte uwagi :) PRZEPIS SPÓD jak do bananowych ciastek owsianych 2 banany (około 200 gr) 120 gr płatków owsianych górskich 2 łyżki sezamu 1 łyżka słonecznika łuskanego 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu) płatki gorzkiej czekolady Banany blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy masę na 10-15 minut
Tetiisheri