Pyszne ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem - do zrobienia w jedną chwilkę. Mają jedną wadę- znikają w mgnieniu oka :) Wyobraźcie sobie lekko maślany smak kruchego ciasta, aromat i smak podpieczonych orzeszków, słonecznika i płatków owsianych. A jak już się rozmarzyliście, to teraz pomyślcie, że za godzinę możecie je mieć w ustach. Dacie się zaprosić(...)kuchni? Składniki (wyszło 30 ciasteczek): 100 g masła 100 g płatków owsianych 150 g mąki pszennej 150 g cukru 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki sody 1 jajko 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią (u mnie Skworcu ) 100 g orzeszków arachidowych 50 g słonecznika Wykonanie: 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia
Smak mojego domuKilka dni temu przygotowałem dla Was (i dla siebie oczywiście też) ciastka owsiane z rodzynkami . Pytaliście mnie jednak o jakieś kruche ciasteczka owsiane , tak więc postanowiłem je przygotować i pokazać. Przepis na nie jest banalnie prosty, a efekt rewelacyjny. Idealne ciasteczka do popołudniowej kawki lub herbatki. Przyjemne i delikatne w smaku. Co jeszcze można dodać? Jeśli w ciasteczkach lubisz dodatek(...)wersję, a to czym je wzbogacicie, zależy już tylko od Waszych upodobań. Za mną osobiście chodzi dodatek wiórków kokosowych… Pewnie następnym razem skuszę się na nie Artykuł Kruche ciasteczka owsiane pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanCzytając ostatnio książki Marshy Mehran, przyszła mi ochota na maślane ciasteczka ciecierzycowe. Od ochoty do działania :) - ciasteczka na stole ;) Przypominają ghraybeh - arabskie słodkie (dużo słodsze niż moje) ciasteczka maślane, które tradycyjnie wyrabia się z ciasta na bazie mąki pszennej. Słone pistacje świetnie tutaj pasują, podkreślając słodycz ciastek. Składniki (na ok. 20 ciasteczek): 170 g (szklanka) miękkiego masła
Weekendy w domu i ogrodzieSpróbujcie i Wy. Jeśli lubicie orzechowe smaki polecam wam jeszcze przepis na wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem . Składniki: 250 g mascarpone 3 czubate łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów* ciasteczka francuskie Brześć – ilość zależy od wielkości miski (mają pokryć dno) orzechowy krokant do posypania wierzchu deseru *ja użyłam tej, którą wykorzystałam również w tym przepisie (klik) Przygotowanie: Do miski(...)łyżką do połączenia składników (możemy użyć do tego miksera na najmniejszych obrotach). Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej masy orzechowej aby orzechowy smak był dobrze wyczuwalny. Dno szklanej miski wykładamy połamanymi ciasteczkami francuskimi. Ciasteczka łamiemy i układamy w taki sposób, aby dość ściśle pokryć dno. Na warstwę ciasteczek wykładamy naszą masę. Wyrównujemy wierzch. Całość obsypujemy dokładnie orzechowym krokantem. Deser wkładamy do lodówki
Słodkie okruszkiStempelki do produkcji domowych ciasteczek zakupiłam ... dawno temu. Nie mogłam się do nich zabrać, bo nie przepadam za wypiekami, w których połowę składu stanowi masło. Ponieważ od dawna już eksperymentuję z olejem kokosowym, właśnie w dzisiejszych ciasteczkach z powodzeniem zastąpił on masło. Nie brakuje mi maślanego smaku, ponieważ posmak kokosa jest o wiele przyjemniejszy. a zapach roznoszący się po domu(...)trakcie pieczenia iście niebiański. Zmielony na mączkę ksylitol zastąpił cukier, upieczone w całości z pełnoziarnistej mąki orkiszowej - oto najzdrowsze kruche ciasteczka przed Wami, voila! Świetne do kawy i jako przekąska do pracy lub szkoły idealna. Poprzez wzorki duszków i dynii na stempelkach idealnie wpisują się w halloweenowe klimaty. Ciasto jest bardzo elastyczne, świetnie się formują i łatwo odwzorować stempelkowe wzorki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawaham się napisać, że to prawdziwy król jesiennych wypieków. Rozpływający się w ustach wilgotny sernik na spodzie z kakaowych ciasteczek oblany sosem toffi. Serowa masa z domieszką dyniowego puree oraz pomarańczowej skórki tworzą coś niebywale perfekcyjnego w smaku. Będzie to doskonały poczęstunek podczas rodzinnych spotkań, a amatorów znajdzie zarówno wśród małych, jak i dużych łasuchów. Pomysł na sernik zaczerpnęłam(...)bloga „Moje Wypieki” (tam w postaci dyniowych mini serniczków). Zrobiłam go jednak w formie jednego, dużego wypieku, a spód tworzą u mnie pokruszone kakaowe ciasteczka z dodatkiem masła. Wykorzystałam również zapas domowego puree z dyni, na które przepis jest już na blogu, a wykonanie go jest bardzo proste. Polecam! Składniki: Spód: 12 kakaowych ciasteczek (bez żadnej polewy czy nadzienia
MyCookBook.plWkrótce Halloween. Nigdy tego dnia nie świętuję, dla mnie mogłoby nie istnieć. Ale córeczce tak marzyły się ciasteczka duszki, że postanowiłam jej zrobić miłą niespodziankę i upiekłam dla niej takie straszne ciastka. Mina bezcenna! Składniki: na ciasto kruche: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli do dekoracji: biała masa cukrowa czekoladowe(...)mumii (lub nożem) wykroić kilka ciastek. Pozostałe ciasto uformować w wałeczki grubości palca. Na jednym końcu położyć trochę dżemu i wcisnąć migdał. Nożem zrobić nacięcia takie jak na palcach. Ciasteczka wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 10 minut. Paluchy najlepiej piec na osobnej blaszce, bo będą się piekły dłużej niż cienkie ciastka. Wystudzić. Część jajeczek czekoladowych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarodzynki, wymieszać i równomiernie przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Krem oreo: Z kilku ciasteczek oreo (około 8) zeskrobać krem i tak powstałe suche ciasteczka na razie odłożyć. Do miski wsypać cukier puder, dodać serek śmietankowy i mocno pokruszone ciasteczka oreo wraz z kremem (plus krem(...)zeskrobany z wcześniejszych ciastek). Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę i rozprowadzić równomiernie na cieście, Pozostałe ciasteczka oreo zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy) i posypać przez sitko cały wierzch ciasta. Ciasto udekorować wedle uznania np. żelowymi dżdżownicami
Passions hobbies lifePropozycja na Halloween, mniej straszna niż Paluchy Baby Jagi :-). Kruche ciasteczka (jasne i ciemne) z napisem RIP- Rest In Peace, po naszemu "niech spoczywa w pokoju". Dla dzieci na szkolne obchody Halloween doskonałe! Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 120 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 żółtko 1 kopiasta łyżka kakao 200 g mąki pszennej(...)czasie rozwałkować ciasta na grubość około 3-4 mm i za pomocą przygotowanych wcześniej szablonów w kształcie nagrobków (np. wyciętych z papieru) wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 10-15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez
Nastoletnie Wypiekaniemascarpone. Do miseczki odłożyć 2 łyżki kremu, dodać łyżkę frużeliny, zmiksować do powstania rożowego kremu, odłożyć do dekoracji. 15 herbatników ułożyć na folii aluminiowej, w 5 rzędach po 3 ciastka. Na herbatnikach delikatnie rozsmarować malinową frużelinę, ułożyć drugą warstwę ciastek. Na nich rozsmarować krem śmietanowy. Najtrudniejsze w całym przygotowaniu ciasta to składanie "chatki": należy delikatnie unieść brzegi folii
6niebociastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 13-15 minut do lekkiego zrumienienia - ciastka po upieczeniu pozostawić na blasze do wstępnego przestygnięcia, gdyż gorące są dość delikatne - przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym
Smakołyki Berenikiśmietaną i połączyć z serem. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać wystudzoną galaretkę. I znów dokładnie wymieszać. Ciastka wyłożyć na blaszce o wymiarach 35x25 cm. Gotową masę wylać na ciastka. Na wierzchu wylać galaretkę z pianką. Do masy serowej można dodać owoce, u mnie pokrojone brzoskwinie. Schłodzić najlepiej przez noc. Pyszność
W garach u Gosifareast-language:EN-US;} Zdjęcia dań wykonanych z moich przepisów. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się fotkami i zostawicie po sobie ślad na blogu w postaci komentarza. Ciasteczka czekoladowe mają ostatnio duże powodzenie :) Tym razem zdjęcie od p. Ani Kujtkowskiej, bardzo dziekuję i smacznego http:// w-garach-u-gosi.blogspot.co m/2016/07/ ciasteczka-czekoladowo-miet owe.html Ciasteczka czekoladowo-miętowe od p. Andrzej Zawadzki(...)Zona Małgosia. Bardzo dziękuję :) http:// w-garach-u-gosi.blogspot.co m/2016/07/ ciasteczka-czekoladowo-miet owe.html Dopiero się pojawiły a p. Marcelina już je przygotowała. Bardzo dziękuję :) http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2016/07/drozdzowe-placuszki-z-owocami.html Zdjęcia przesłane przez Grażynkę, ciasto czekoladowe http:// w-garach-u-gosi.blogspot.co m/2016/06/ czekoladowe-ciasto-brownie. html Ciasto czekoladowe w trakcie przygotowań. W takich momentach aż serce rośnie :) (Zakaz kopiowania oraz rozpowszechniania zdjęcia bez mojej wiedzy) Zdjęcie ciasta
W garach u Gosiblaszkę 26 cm : Masa serowa : - 1 kg sera białego - 4 jajka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - szklanka cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego - pół szklanki miąższu mango spód - 21 g ciastek owsianych - 30g masła mus z mango : - 2 duże mango - 500 ml śmietanki - 2 galaretki o smaku mango - opcjonalnie cukier puder Blaszkę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i owijamy(...)szczelnie folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka rozdrabniamy w mikserze ,dolewamy roztopione masło i mieszamy, konsystencja powinna być jak mokry piasek ,Wykładamy na blaszkę i ugniatamy spód. Wstawiamy do lodówki . Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i na środkowy poziom wstawiamy blachę z ok 1.5 l wody. Ser, jajka,cukier i mąkę mieszamy do połączenia składników
Wypieki Renezrumienienia. Ostudzić na kratce. Dżem zmiksować blenderem na gładko. Marcepan zabarwić na niebiesko, rozwałkować na grubość 2-2,5 mm. Wykrawać kółeczka i serduszka o rozmiar mniejsze od ciastek, wycisnąć na nich napisy stempelkami. Ciastka smarować cienką warstwą dżemu, układać marcepan, delikatnie dociskając. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Za pasem weekend, u mnie, niestety, pracujący
Pożeraczka, czyli raz adobrze