minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy ciastka za pomocą foremek do pierników. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 8-10 minut (trzeba sprawdzać jak zaczną się rumienić) Po ostygnięciu ozdabiamy lukrem, który robimy ubijając białko z cukrem pudrem. Cukier puder dodajemy stopniowo
Przysmaki Karolkinieco, póki go nie zrobiłyśmy. I uwierzcie, może konkurować z najbardziej kalorycznymi deserami! Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Duża tortownica Składniki: Na spód: 2 paczki ciastek owsianych 1 łyżka masła Na sernik: 500g ricotty 200g jogurtu greckiego 4 jajka 3 dojrzałe banany 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cukru waniliowego Sok z jednej cytryny Dodatkowo: 300ml śmietany(...)kremówki Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok. Ciastka owsiane blenderujemy wraz ze stopionym masłem tak by powstała masa, którą można ułożyć na dno tortownicy. W misce zgniatamy banany z sokiem cytrynowym. Można to zrobić widelcem, ale znacznie wygodniej jest blenderem. Następnie dodajemy ricotte, jogurt grecki, jajka, cukier waniliowy oraz mąkę. Całość mieszamy przy pomocy blendera
Kolizje Smakówpołączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy(...)ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować dekoracje z masy cukrowej. Masę cukrową cienko rozwałkować i wykrawać z niej kółka - nieco większe od średnicy babeczek. Okręgi delikatnie przenieść na ciastka (nie do końca ostudzone, by masa lepiej przylegała), lekko docisnąć i za pomocą noża narysować kratkę. W skrzyżowaniach wzoru powciskać perełki. (*) Do dekoracji użyłam masy cukrowej z Cukieteria.pl . Jest idealna
Di gotujeserników nie lubią. Czy może być lepsza rekomendacja...? Polecam na zbliżające się Święta. Sernik porzeczkowy z musem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g porzeczek ze słoika razem z sokiem 100 ml śmietany kremówki (38%) 135 g cukru(...)jajka 1 łyżka likieru z czarnej porzeczki mus ajerkoniakowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny 1 łyżka cukru pudru 60 ml ajerkoniaku dodatkowo: 2 łyżki ajerkoniaku Ciastka drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Ugnieść na dnie tortownicy, schłodzić w czasie przygotowania masy serowej. Porzeczki zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe z cukrem 3/4 szklanki wody 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 40 dag masła Ponadto: ok. 3 opakowania ciastek „Delicje” (pomarańczowe, brzoskwiniowe, morelowe) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną panię ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać(...)puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części. Kawę rozpuszczalną zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Pierwszy placek lekko nasączyć kawą, wyłożyć jedną część kremu, następnie ciastka Delicje moczone chwilę w kawie. Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie
Cukiernia PychotkiGotowanie to przyjemność i pasja wielu osób, jednak nie zawsze mamy czas na regularne przygotowywanie posiłków. W biegu dnia codziennego i w natłoku zajęć warto skorzystać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSerniczku, serniczku nie chodź tak za mną. Uspokój się, bo cię zjem! Hum..za późno.. Spód: orzechy włoskie orzeszki ziemne sezam biały syrop daktylowy kilka ciastek typu digestive masło Masa serowa: ser twarogowy 4 jajka duże opakowanie cukru wanilinowego opakowanie budyniu waniliowego Polewa: czekolada mleczna orzechy włoskie mielone kakao Przygotowanie: Spód małej tortownicy (średnica 18 cm) wyłożyć papierem(...)pieczenia.Możemy też pokusić się o obłożenie boków. Ciastka pokruszyć i połączyć z ok. 50 g masła, łyżką syropu daktylowego oraz orzechami i odrobiną sezamu. Ciężko podać proporcje, ponieważ każdy orzechy kroi inaczej. Ja najpierw wysypałam je do tortownicy, by zobaczyć ile mi ich będzie potrzeba. Chcemy uzyskać tutaj chrupiący spód naszego sernika o grubości ok. 1 cm. Jeśli
Karczma Honoriettygładka. Teraz wkładamy ciasto do rękawa i wyciskać okrągłe,lub podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, lekko przestudzić i wypełnić kremem. Krem Składniki 200 g śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 200 g serka mascarpone Wykonanie Śmietanę ubić z cukrem a następnie dodać
w mojej kuchnischłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej). Po tym czasie cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać jajeczka. W połowie ilości zrobić dodatkową dziurkę na „żółtko”. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na chwilkę na blaszce, następnie przenieść(...)kratkę do studzenia. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem. Na ciasteczka bez dziurki nałożyć troszkę dżemu morelowego i przykryć ciasteczkami posypanymi cukrem pudrem. Smacznego! Inspiracja/ źródło: klik
Nastoletnie WypiekanieIzraelski kuskus, syrop daktylowy i drewniana foremka do ciasteczek ma'mool - zapraszam na przegląd moich ostatnich zakupów w sklepie z produktami arabskimi. Czasem dostaję od Was pytania, gdzie kupuję mniej popularne produkty wykorzystywane w moich przepisach. Pytacie o pastę tahini, kaszę bulgur, kmin rzymski czy wodę różaną. Choć tego typu produkty można czasem dostać w dobrze zaopatrzonych delikatesach, sklepach(...)wiele więcej zastosowań, bo można jej stosować wszędzie tam, gdzie wcześniej używaliście cukru czy innych słodzików - także w daniach wytrawnych, którym nada niepowtarzalnego aromatu. Drewniana forma do ciasteczek ma'mool Sklep arabskie.pl ma bardzo fajny dział z akcesoriami kuchennymi. Kiedyś kupiłam u nich ładne ceramiczne miseczki do serwowania dań przypominające mi hiszpańskie cazuelas . Tym razem skusiłam się na drewnianą formę
Chilli Czosnek i OliwaDziś zapraszam na naprawdę przepyszne, chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny. Słodkie, ale takie w sam raz, przy tym delikatnie kwaskowe. Będą doskonałą przekąską zarówno w pracy, jak i szkole :) Ostatnio coraz częściej szukam choć odrobinę zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Nie zmienia to faktu, że nadal lubimy wypieki z czekoladą, śmietaną, czy różnymi kremami, ale świadomość, że można(...)zjeść coś słodkiego, a przy tym mniej kalorycznego i po prostu zdrowszego sprawia, że mamy mniejsze wyrzuty sumienia :D Głównym składnikiem moich ciasteczek są pełne błonnika otręby owsiane oraz duża ilość drobno posiekanej żurawiny. Jeśli nie macie otrębów, możecie wykorzystać płatki owsiane, ale należy je uprzednio trochę rozdrobnić. Do tego niewielka ilość mąki pszennej, jajo, trzcinowy cukier, masło i gotowe
MyCookBook.plpolewa: 250 g sera 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka pasty pistacjowej pistacje do dekoracji Przygotowanie: spód: Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Studzimy. Ciastka drobno kruszymy, łączymy z wiórkami i dodajemy sok z limonki, miód oraz rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy i rozkładamy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy dłonią lub dużą(...)wrzucamy wszystkie składniki masy serowej (kolejność bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy. Masę serowa przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka
Bon appetit mon amiecukier, skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Całość miksujemy po 1 minucie dolewamy powoli ciepłą (ale nie gorącą!) czekoladę. Wymieszaną masę przelewamy na spód z ciastek. Formę z sernikiem przykrywamy folia aluminiową, aby wierzch si ę za ba rdzo nie zarumienił, wstawiamy ją do większej formy wypełnionej do połowy wodą i tak przygotowaną ca ł ość(...)minut. Pu upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w wodzie wylewamy na dno miski,a po zastygnięciu wycinamy z niej serduszka foremką do ciastek. Serduszkami oraz startą białą czekoladą dekorujemy sernik
Bon appetit mon amiemyślcie sobie, że skoro "Resztek", to nie wiadomo z czego... Wszystko było w terminie ważności :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych 100g margaryny zwykłej 50g gorzkiej czekolady Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki(...)kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej folią spożywczą). 2. Śmietankę ubijamy na sztywno
Kuchnia w czekoladzie