które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka przez około 12 minut (jeśli zrobimy cieńsze pierniczki skróćmy czas pieczenia do 10 minut). Jeśli preferujemy słodsze ciastka, zwiększmy ilość cukru pudru do np. 100 g (3/5 szklanki); miód, który dodajemy do ciastek musi być płynny (do przygotowania pierniczków nie używajmy miodu sztucznego). Przepis na Świąteczne
KulinarneImpresje.pl75ml mleka 2 łyżki miodu 125ml oleju roślinnego 150 ml maślanki 2 jajka Na krem: 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru opakowanie śmietanfixu szczypta cynamonu kilka pokruszonych ciastek kakaowych (u mnie Oreo bez kremu) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami. Muffinki: mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem(...)minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, śmietanfix i cynamon, miksujemy do połączenia składników. Kremem dekorujemy babeczki i obsypujemy pokruszonymi ciastkami. SMACZNEGO! Do pieczenia muffinek używam papilotek renomowanej amerykańskiej firmy Wilton. Muffinki pozostawione w papilotkach nie wysychają tak szybko i dłużej zachowują świeżość. Świąteczne wzory papilotek dostępne
Smak mojej kuchniRobimy większe odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia się rozleje. Nie spłaszczmy ciasta przed pieczeniem. Pieczemy ciastka ok 15-18 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Ciastka lekko się zarumienią. Wyciągamy i studzimy na kratce do studzenia. Amerykany lukrujemy z płaskiej strony. Gdy lukier zastygnie dekorujemy je […] Artykuł AMERYKANY pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłparze nabiera kremowej konsystencji i co ważne nie opada za wiele, a słodycz sera cudownie przełamuje lekka kwaskowatość owoców leśnych ;) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 g ciastek maślanych bądź pełnoziarnistych 45 g masła Masa serowa: 600 g serka kremowego twarogowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka kl. M 2 łyżki oleju(...)mrożonych owoców 2-3 łyżki wody 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Spód 1. Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, dobrze ugniatając i chowamy do lodówki. Masa serowa 2. Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Mus 3. Owoce przekładamy
Gotowanie...to proste !się na pierniczkach, których część wyląduje na choince, a część wylądowała już u mnie w brzuchu. No i część obowiązkowo pojedzie do moich ekipowych dzieci (głównie z powodu kształtu ciastek). A jeżeli chodzi o sam przepis, jest z bloga domowe-wypieki, z moimi niewielkimi zmianami. Składniki: 500 g mąki gryczanej 150 g masła 125 g cukru(...)godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, (jeżeli bardzo klei się do blatu, można podsypać je niewielką ilością mąki gryczanej) i wycinamy z niego ciastka o dowolnych kształtach. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce
KardamonovySłodko i aromatycznie. DESER PIERNIKOWY z MUSEM Z PIGWY Składniki: (2 porcje) 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100 g pierników lub ciastek korzennych 1/2 szkl musu z pigwy (przepis tu ) Przygotowanie: Śmietanę miksujemy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną. Pierniki lub ciastka korzenne kruszymy. Do szklanek lub miseczek nakładamy na przemian pierniki, masę z serka i mus z pigwy. Odstawiamy do lodówki na godzinę ,aby pierniki nabrały wilgoci z masy i zmiękły
Bon appetit mon amieOstatni tydzień przed Świętami rozpoczynamy na słodko. Choć tak naprawdę te ciasteczka cynamonowe to propozycja dla osób, które unikają lub ograniczają cukier W tym roku wyjątkowo ciastek u nas sporo. Być może dlatego, że to one najbardziej kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, być może wynika to również z tego, że uwielbiam je przygotowywać J Szczególnie teraz, gdy można
365 dni dookoła kuchniktórym łatwo zakleimy nadzienie. Wycinamy parzystą ilość kształtów, aby nam nie zabrakło, którego kształtu Na połowie wyciętych kształtów, na środku, nakładamy około pół łyżeczki dżemu, przykrywamy drugim ciastkiem i sklejamy za pomocą widelca. Na środku robimy małe nacięcie nożem. Układamy na blaszce do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Smaczna Stronawydawać, ale dla ułatwienia przygotowałam Ci zdjęcia krok po kroku, na pewno ułatwią Ci przygotowanie ciasta. Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasto makowe na biszkopcie – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka
nietylkopasta.pldokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną chałwą. Ciasto. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę herbatników, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka. Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem(...)powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i opcjonalnie posypać sezamem. Ciasto schłodzić w lodówce. (Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie
Di gotujeskładniki 60 dag mąki 2 żóltka 40 dag masła 20 dag cukru pudru 4 łyżki gęstej śmietany olejek cytrynowy szczypta soli (ja upiekłam ciastka z połowy porcji, wyszło na 2 talerze plaskie ) Przygotowanie ciasta Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę, sól, olejek i zagniatamy ciasto. Potem dajemy na 2 godziny do lodówki, po tym czasie możemy wałkować
Moje Wyrobykakao 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 100 g mlecznej czekolady 100 g oleju kokosowego krem: 1 szkl śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 duże ciastka piernikowe oraz figa do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie do czekolady dodajemy jogurt i jajko i krótko(...)miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pokruszone ciastka i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy zimne babeczki wyjęte z papilotek. Na koniec dekorujemy plasterkami figi. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarneKolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w kremie na bazie śmietany i mascarpone, to wszystko przełamane dodatkiem mandarynek (w moim przypadku moreli, z braku tych pierwszych w sklepach...), do tego czekoladowa polewa ganache, to wszystko = bajeczny smak. Inspiracją był ten przepis . Składniki(...)kakao (bez dodatków) - ok.1/2-1 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (nie jest to konieczne, ale ja następnym razem dodam) Krem: - 400g mascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 150g kremówki - 110g ciasteczek speculoos (lub gotowej masy speculoos) Dodatkowo: - 1-1,5 puszki mandarynek w zalewie Polewa ganache: - 60-70g czekolady (u mnie deserowa+mleczna) - 70-80g kremówki Białka ubijamy
Smaczne Zdroweulubione kształty. Ciastka układamy na wyłożonej papierem blaszce i wkładamy je na kilka minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180C. Wkładamy blaszkę z ciastkami i pieczemy około 10- 15 min. Wyszło pięknie i smacznie! A zapach obwieszcza, że święta tuż tuż … Smacznego i zadowolenia z prezentów
Radość kipiąca uśmiechem.kawałku przez weekend. Na więcej nie miałam ochoty. Z tego też powodu przygotowanie serniczka polecam jedynie wtedy, gdy będziecie mieli kogo nim obczęstować;) Spód: 270-300 g ciasteczek digestive w czekoladzie 90-100 g masła 1 łyżka kakao Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 250 g drobnego cukru 5 dużych jajek 250 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mąki(...)łyżki kremówki 2 łyżki oleju Dzień wcześniej śliwki przekładamy do słoiczka lub innego zamykanego naczynia i zalewamy je rumem. Co jakiś czas obracamy naczynie, by śliwki równomiernie chłonęły alkohol. Ciasteczka mielimy na drobno. Dodajemy do nich 1 łyżkę kakao, mieszamy. Masło roztapiamy, a gdy ostygnie, dodajemy do ciasteczek. Całość mieszamy. Gotową masą wykładamy dno tortownicy (24cm, wyłożonej na dnie papierem
Smaki Na TalerzuDwukolorowe ciasteczka o kształcie laski Świętego Mikołaja 🎅 Przygotowane z ciasta kruchego o smaku waniliowo-piernikowym. Chciałam, aby ciasteczka były naturalne bez żadnych barwników, dlatego powstały one w takich trochę niemikołajowych kolorach 😉 Ale za to są pyszne w smaku i z pewnością każde dziecko będzie zachwycone takimi ciasteczkami. Poza tym są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego do ich pieczenia możemy zaangażować
Kuchnia MagdaLenyPrzyznajcie sami, że prezentowane ciasteczka wyglądają nietuzinkowo! Co prawda ich wykonanie wymaga odrobinę czasu oraz cierpliwości (sama nie wiem skąd u siebie jeszcze znalazłam te obie rzeczy, choć mogłam bardziej się starać), ale efekt końcowy sprawia, że można być z siebie dumnym. Poza tym, że cieszą oko to są naprawdę przepyszne! (Aj, szkoda je jeść, ale ten zapach i smak(...)każdego prostokąta ostrożnie odciąć rogi i wszystkie - z minimum 1 cm odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość schłodzić w lodówce około 20 minut. Następnie w każdym ciasteczku - na górze zrobić dziurkę, przez którą później powinna przejść nitka lub ozdobny sznureczek. (Ja w tym celu użyłam patyczka do szaszłyka.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut
Di gotujeSamodzielnie wykonane kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Te, na które Was dziś zapraszam można wykonać z mąki pełnoziarnistej. Można także dodać do połowy ciasta kakao i łączyć ze sobą dwa ciastka w różnym kolorze. Zamiast powideł można użyć kremu orzechowego lub orzechowo-czekoladowego. Składniki w temperaturze pokojowej ciasto: 550 g mąki (użyłam orkiszową, jasną) 180 g słodziwa(...)Można je także wyrobić przy użyciu miksera planetarnego. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawamy z niego okrągłe ciastka, a w połowie z nich – mniejsze kształty. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C do zrumienienia (ok. 20 minut). Po ostudzeniu smarujemy ciasteczka marmoladą i składamy po dwa, biorąc jedno ciastko pełne, a jedno z wykrojonym środkiem
Kucharzycaczasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich słodkościami. Te maleństwa są dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tłuszczu. Jeśli cukier zastąpisz zdrowszym słodzidłem i użyjesz domowego dżemu to zrobisz super zdrowe ciasteczka. Zaproś dzieci do wspólnej zabawy w kuchni! Składniki (na 2 blachy): 2 jajka 50 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki maku 200 g gęstego dżemu(...)wyciskać porcje ciasta zachowując odstępy. Przed pieczeniem posypać ziarenkami maku piec 10 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia dżem wymieszać z bułką tartą lub pokruszonymi biszkopcikami (lub innymi ciasteczkami) do odpowiedniej konsystencji. Zbyt rzadki będzie po prostu wypływał przy złożeniu przekładać ciasteczka dżemem i połączyć w pary
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki (na ok. 16 ciasteczek) - 1/4 kostki masła (ok. 50 g), - 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu (ok. 50 g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mąki Graham (ok. 65 g), - łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 jajko (ok. 50 g), - 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (zwykłych, nie błyskawicznych) (ok. 165 g), - pół szklanki wiórków kokosowych(...)pół szklanki suszonej żurawiny (ok. 70 g). Sposób przygotowania 1. Ucieramy masło z cukrem lub ksylitolem. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w malakserze. 3. Formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (po ok. 5 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpomrożone, a piernik staropolski przełożony, choć jeszcze nie oblany polewą. Choinka ubrana. Dziś jeszcze zrobię jedno ciasto, ewentualnie jutro, żeby było świeższe i jakieś sałatki. Aaa no i mam ciastka- pierniczki jak alpejskie z przepisu Anety (Kolorowy Przepisownik) i słoneczka z różaną marmoladą. Ulubione M. i mam nadzieję, że nawet jak nie będą mu smakować, to mi tego
Kuchnia w czekoladzieskładniki: 1-2 arkusze ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków dodatki: lukier, roztopiona czekolada, krem czekoladowy, kolorowa cukrowa posypka, masa makowa, cynamon wymieszany z cukrem wykonanie: Ciasto
Domowy Smak Jedzeniastołach.Prosty i szybki w wykonaniu:) Składnik : 250 g margaryny 1 szklanka cukru 4 szklanki mleka w proszku w niebieskim opakowaniu 5 pokrojonych w kosteczkę ciasteczek maszynkowych Brześć 1 opakowanie herbatników regionalnych Cukry Nyskie do dekoracji nie pełna szklanka wody 50 g migdałów w płatkach 1 cukier waniliowy 8 herbatników kakaowych Wykonanie(...)kakaową odstawić do przestygnięcia. Herbatniki kakaowe zmielić w malakserze. Do zimnej masy dodawać ciągle mieszając herbatniki i mleko w proszku , na końcu dodać migdały i pokrojone w kosteczkę ciasteczka maszynkowe . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch dodatkowo można udekorować okrągłymi ciasteczkami
Sama słodycz i szczypta chiliciasteczka kojarzą mi się najbardziej z okresem Bożego Narodzenia. Tradycyjnie już od kilku lat zawsze w święta pojawiają się u mnie na stole. Uwielbiam moment kiedy podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach kruchego ciasta. Składniki: 220 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 350 g mąki 120 g mielonych migdałów cukier puder do posypania ciasteczek(...)ciasto rękami. Masę owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Ciasteczka muszą się zrumienić. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem
noteskulinarnyfigacake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki. Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki lub lekkiej trufli. Masę można doprawić ulubionymi przyprawami korzennymi (ja wykorzystałam imbir) lub skórkami cytrusów :) A potem już tylko kulanie kulek i dekorowanie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNaszło mnie na pieczenie kruchych ciasteczek. BożeNarodzenie to nie tylko pierniczki więc takie ciastka z żurawiną i orzechami zrobiłam z przyjemnością. Ciasteczka Cranberry Noel to świąteczna klasyka, także u nas w domu. Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka (klik,klik) ciasteczka cranberry noel są bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazrobiłam witrażyki, żeby powiesić na choinkę. Fajnie się prezentują i dobrze smakują. Bardzo lubię jak na choince wiszą ciasteczka, pierniczki, cukierki, wieszam tez suszone plastry pomarańczy. Wracając do ciastek to bardzo polecam. Robiłam pierwszy raz, ale już wiem, że będę robić zawsze na święta. Do ciasta możecie dodać więcej cukru niż w przepisie. Ja dałam trzy łyżki, ponieważ
Agusiowe smakołykipodanych składników zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę i odłożyć na godzinkę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Ciastka w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają. Piec w rozgrzanym piekarniku
W garach u Gosistandardowych przepisów, ich głównym składnikiem są otręby pszenne a dodatek rodzynek sprawia ze powstaje idealna kompozycja smakowa. Ich największym plusem jest fakt ze potrzebujemy zaledwie kilka minut i ciastka mamy gotowe. Najlepiej smakują całkiem wystudzone choć ja zawsze nie mogę się powstrzymać i smakuje jeszcze ciepłe :D Z jednej porcji wychodzi nam około 18 sztuk SKŁADNIKI: 120g otrąb pszennych
Dziś Ja gotujeblaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Nie stosuje papieru, ponieważ wtedy ciasteczka nie chcą się wyciskać. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 10-12 minut. Ciastka jedliśmy przez cały tydzień i nie straciły na smaku oraz chrupkości. Przechowuje w metalowej puszcze z przykrywką. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje
Kulinarne przygodySKŁADNIKI na ok. 15 ciasteczek: 1 łyżka siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 15 g wiórków kokosowych 1 mocno dojrzały banan 20 g borówek (cranberry) lub miękkich rodzynek 30 9 masła z orzeszków ziemnych (peanut butter) 60 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik nagrzać do tmp. 200*C Siemię lniane zalać 3 łyżkami wrzącej(...)mąkę i płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie wymieszać. Nabierać równej wielkości kulki lekko je spłaszczając i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grubość ciasteczek powinna mieć ok. grubość palca. Wstawić blaszkę do piekarnika na środkową półkę i piec ok. 15 min do czasu aż ciasteczka nabiorą złoto-brązowego koloru. bron:zoetrecepten
Sztuka gotowania w/g SamiryPiec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą
w mojej kuchnidodatek do słodkich kanapek, owsianek i naleśników. Ponadto świetnie się sprawdzi jako samodzielny deserek! Wykonacie go w zaledwie kilka minut przy użyciu dobrego blendera bądź malaksera. Możecie użyć dowolnych ciasteczek - świetnie sprawdzą się korzenne i zbożowe. Krem jest lekki i pyszny, jego orzechowo-pierniczkowy aromat nadaje niesamowitego smaku potrawom. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na cały słoiczek szczęścia: 200 g płatków jaglanych(...)łyżeczki masła orzechowego 3-4 łyżeczki przyprawy piernikowej 2-3 łyżeczki kawy orzechowej 2 łyżeczki cynamonu 50 g ciasteczek (wegańskich ofc) kilka łyżeczek cukru lub innego słodzidła KROK I: Przygotowujemy kawowy napar. Kawę orzechową zalewamy niewielką ilością ciepłej, ale nie wrzącej wody. KROK II: Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy masło orzechowe, przyprawę piernikową
Kuchnia Ellieświetną propozycję :) Taki domek z piernika nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, można serwować go nałożony na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Przygotowanie domków wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego(...)będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na “klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia. Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem
CiastkozercyKruche, maślane ciasteczka korzenne, idealne na nadchodzące Święta. Powstały z myślą o najmłodszych domownikach, którzy niezbyt chętnie sięgają po świąteczne ciasta. Nie muszę chyba dodawać, że zauroczyły nie tylko najmłodszą część rodziny. Wyszły cudnie maślane, chrupiące, o cudownym aromacie korzennym. Mniam, nic tylko chrupać... ;-) U mnie wyszły 2 blachy pysznych ciasteczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700
Smaczne Zdrowetrochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być). 4.Dzielimy na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować żeby się nie spaliły. UWAGA ! Gorące ciastka są bardzo(...)delikatne i łatwo się kruszą , najlepiej przekładać je za pomocą łopatki na duży talerz i zostawić do wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją). Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem :) LUKIER : 200 g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny 1 białko Całość dobrze miksujemy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli ciepłej wody
Marcepanowa kuchniaZapraszam na kruchutkie ciasteczka z aromatyczną suszoną żurawiną od Helio. Ciasteczka wychodzą pyszne i są dość długo świeże. Polecam zrobić z dziećmi-będzie super zabawa. Składniki: 100 g masła 1 żółtko 1 czubata łyżka cukru wanilinowego 1 szkl mąki pszennej+ do podsypania 1 duża garść suszonej żurawiny od Helio oraz: pisak cukrowy i kolorowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Na stolnicę(...)ciasto. Wkładamy je do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je dość cienko. Wykrajamy ciasteczka i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciastka przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu dekorujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesernik jest wysoki na 5 cm), ale jeśli chcecie, by masa serowa była niższa, to możecie spokojnie użyć blaszki do średnicy 24 cm (wtedy jednak warto też zwiększyć ilość ciasteczek i masła na spód oraz dać więcej masy krówkowej na wierzch). Sernik smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z krówką i orzeszkami – Składniki(...)Składniki na spód z ciastek owsianych: ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki 50g masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy) 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy – 16g 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 50 g rozpuszczonego masła 1 budyń
Kulinarne PrzebojeZima rządzi się swoimi prawami. Możemy pić napoje, które latem omijamy. Słodkie od czekolady, aromatyczne dzięki przyprawom i bardzo kaloryczne. Ten milkshake ma smak ciasteczek speculoos, wanilii i cynamonu a także nutę białej czekolady. Wszystko zbilansowane w idealny sposób. Składniki: 400 ml mleka 50 g białej czekolady 3 łyżki kremy peculoos kilka kostek lodu szczypta cynamonu 1/4 łyżeczki cukru(...)waniliowego ciasteczka do dekoracji spienione mleko do dekoracji 100 ml mleka wymieszać z posiekaną białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada rozpuści się. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z pozostałym mlekiem, kremem speculoos, kostkami lody, cynamonem i cukrem waniliowym. Napój przelać do szklanek. Podawać ze spienionym mlekiem oraz ciasteczkami speculoos
Kuchnia w oparachCoraz bliżej święta a święta kojarzą mi się maślanymi, chrupiącymi, rozpływającymi się w buzi ciasteczkami :) Polecam moje zestawienie sprawdzonych ciasteczek :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldCoraz bliżej święta a święta kojarzą mi się maślanymi, chrupiącymi, rozpływającymi się w buzi ciasteczkami :) Polecam moje zestawienie sprawdzonych ciasteczek :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWitam w piątek. Zapraszam na delikatną piankę w pięknym niebieskim kolorze. Do tego chrupiące ciasteczka Stokłoski od Cukry Nyskie i mamy lekki oraz pyszny deser. Polecam Składniki: 1 op. herbatników Stokłoski od Cukry Nyskie 250 ml śmietanki 18% słodkiej galaretka niebieska na 500 ml wody Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia(...)pucharków kruszymy po 2 ciasteczka. Zimną śmietankę spieniamy mikserem i dolewamy tężejącą galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy. Następnie tężejącą piankę przekładamy na pokruszone ciastka i wstawiamy desery do lodówki. Przed podaniem dekorujemy ciasteczkiem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneKolejna rzecz to zestaw 3 mini wałków z grawerem. Tym razem wybrałam iście afrykańskie wzory. Wałki wykonane są z bukowego drewna. Są lekkie, poręczne a ciasteczka z zabawnymi wzorami znikają za szybko. Szczególnie kiedy dorwą się do nich dzieci! Na wałkach możecie też wygrawerować swój tekst. Wałki sprawdzą się także na masie cukrowej, marcepanowej czy glinie(...)mnie takie pomysły prezentowe to bomba! A Wam się podobają moje propozycje? Dajcie znać w komentarzu! A na deser zostawiam Wam przepis na korzenne ciasteczka z grawerem. S kładniki; 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie
Radość kipiąca uśmiechem.