wróciliśmy z urlopu i nie mam póki co siły na pieczenie, ale za to z przyjemnością zjadłam coś słodkiego Polecam i Wam taki prosty deser – kakaowe chia, kakaowe ciasteczka, nadzienie śmietankowe i kwaskowata żurawina, która świetnie przełamuje słodki smak. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję, ilość zwiększamy według potrzeb) 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (zimnego z lodówki) 2 łyżeczki(...)szczypta do dekoracji 1 łyżka żurawiny – użyłam od Organic Fabryka Smaku ( http://smaknamiare.pl ) 2 pełne łyżki kremowego nadzienia śmietankowego (zamiennie: zimnego budyniu śmietankowego lub innego kremu) 6 kakaowych ciasteczek Przygotowanie: Zimny (!) gęsty jogurt naturalny mieszamy energicznie z nasionami chia, następnie dodajemy kakao, znów mieszamy. Na dno pucharka lub szklanki układamy pokruszone 3 kakaowe ciasteczka, następnie nasz kakaowy pudding chia
Słodkie okruszkiDomowe lody mleczne o smaku Milky Waya. Bez jajek! Tylko 4 składniki! Dzięki połączeniu mleka, śmietanki kremówki i serka mascarpone lody wychodzą delikatne i kremowe w
Kuchnia MagdaLenyAronia jest owocem, który niewątpliwie należy do superfoods. W Polsce niestety nie jest jeszcze doceniana, choć łatwo dostępna, gdyż uprawiana jest u nas na szeroką skalę
Kuchnia MagdaLenywiejskiego, świeżego twarogu 3 jajka 60 g budyniu waniliowego bez cukru 100 g cukru (użyj dowolnego: biały, trzcinowy, brązowy) 40 g masła Składniki na kruszonkę: 120 g ciasteczek korzennych 50 g masła Dodatkowo: ciasteczka korzenne do wyłożenia blachy 250 g porzeczek czerwonych łyżka mąki Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy malaksera włóż twaróg, dodaj proszek(...)jajka oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki zmiksuj dokładnie, ale nie rób tego zbyt długo. Powinny połączyć się ze sobą. Blachę do pieczenia wysmaruj delikatnie masłem i wyłóż ją ciasteczkami korzennymi, aby przykryły one dokładnie spód. Porzeczki obierz, umyj, osusz i posyp je łyżką mąki. Na wyłożony spód ciasta wylej masę serową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni. Masę serową
365 dni dookoła kuchniTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa
Kuchnia MagdaLenyMięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowe doniczki to deser, który podbije serca największych łasuchów. Składniki (10 doniczek) : 5 czekolad mlecznych lub gorzkich śmietana tortowa 36% cukier puder ciastka Oreo listki mięty owoce: maliny, borówki... Czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Równomiernie rozlewamy je po bokach kubeczków (ok. 3 łyżek). Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin. Następnie rozcinamy kilka(...)razy górną część kubeczków i wyjmujemy czekoladowe doniczki. Uważamy, aby czekolada nie pokruszyła się. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy ją do doniczek. Na wierzchu sypiemy pokruszone ciastka Oreo. Ozdabiamy owocami i listkami mięty. Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Pyszności SłodkościKuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni - uwielbiam ją! Dlatego postanowiłam przygotować danie w iście włoskim stylu... Domowy makaron tagliatelle z carpaccio z czarnej trufli oraz
Kuchnia MagdaLenyzostawiamy do posypania na wierzchu. Masę dokładnie mieszamy. Blaszkę 25-30 cm, wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy 1 część ciastek i wylewamy na nią masę. Układamy 2 część ciastek i lekko je dociskamy. Ciasto chłodzimy a w między czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka i studzimy. Na zimne ciasto wylewamy czekoladę, rozsmarowujemy i posypujemy pozostałymi płatkami
Kulinarne Fantazje Marioliużyłam foremki w kształcie koła i zakrętki z butelki po Amaretto). Ciastka nakłuwamy kilka razy widelcem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie trzeba zachowywać odstępów, ciastka nie rosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 10 minut, aż się zrumienią i wysuszą. Krakersy domowe to małe, słone umilacze na spotkania, imprezy, wycieczki
mojewypiekiinietylkoPomysł na bardzo prostą, ale jednak wykwintną kolację we włoskim stylu. Bruschetta z mozzarellą oraz carpaccio z czarnej trufli. Bruschetta to rodzaj grzanki wywodzącej się z
Kuchnia MagdaLenyCiasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie
Kuchnia MagdaLenyPieczarki portobello nadziewane kaszą kuskus ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, zapieczone z żółtym serem. Pyszna przekąska, którą można przygotować w piekarniku lub na grillu. Suszone pomidory
Kuchnia MagdaLenyKruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek
Kuchnia MagdaLenywykonania, bez ubijania, ucierania i innych z pozoru skomplikowanych czynności. Zatem zachęcam do upieczenia, bo jagody za chwilę się skończą. Spód: 150 g herbatników 50 g masła Ciastka rozdrabniamy, można zmielić, zblendować albo potraktować tłuczkiem do ziemniaków, technika dowolna ważne by zmielić je na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy całość aż się połączy
Cynamonowe szczęście