ciasteczka - 38126 przepisów (strona:418/2542)

KUCHENNA APTEKA #40 - JAGODY 118

Jagody leśne (czarne borówki) ceni się nie tylko za walory smakowe, ale też za cenne właściwości zdrowotne. Zawierają liczne substancje odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie

Kuchnia MagdaLeny
PLACKI Z CUKINII Z KOPERKIEM 349

Proste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku

Kuchnia MagdaLeny
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 102

Bezglutenowe naleśniki w wersji wytrawnej z przepysznym nadzieniem polecają się na obiad. Naleśniki wykonane są z mąki ryżowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej oraz mleka ryżowego. Takie

Kuchnia MagdaLeny
SEROWE RAFAELLO Z MALINAMI 113

Kuleczki a'la rafaello z sera białego z dodatkiem wiórek kokosowych oraz świeżych malin. Pyszne domowe pralinki - tylko 6 składników! Są tak kremowe i delikatne

Kuchnia MagdaLeny
Tarta czekoladowa z owocami i bitą śmietaną 102

Magda Wierzcie lub nie, ale faktem jest że to czekoladowo-śmietanowo-owocowe cudo jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Spód z ciasteczek, środek to aksamitny budyń z całą (a jak!) tabliczką czekolady – intensywny i zniewalający smak, a wierzch to chmurka z bitej śmietany i ulubione owoce. Przepis nie do zepsucia, smak nie do opisania, zachwyt wszystkich(...)murowany. Składniki (na tortownice o średnicy około 21cm): 16 czekoladowych ciasteczek zbożowych 75g masła Na krem: opakowanie budyniu czekoladowego 400ml mleka tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 250ml śmietanki kremówki świeże owoce do ozdobienia   Zaczynamy od zrobienia masy budyniowej – szklankę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w drugiej

Smaczna Strona
SERNIK ADVOCAT 131

Sernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z nutą pomidora i bazylii 141

łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru pudru  opcjonalnie szczypta zielonego barwnika dla kontrastu pomidorki koktajlowe do dekoracji Przygotowanie: spód: Masło rozpuszczamy, a następnie łączymy z pokruszonymi drobno krakersami. Ciastka wysypujemy na dno foremki wyłożonej folią i dociskamy do dna.  masa serowa: Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu,aż trochę odparują(...)pestek. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Twaróg miksujemy z przecierem z pomidorów, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietanką oraz ostudzoną żelatyną. Masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia. śmietanka bazyliowa: Bazylię rozcieramy pomiędzy dłońmi na pył. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, łączymy z pyłem bazyliowym oraz barwnikiem (opcjonalnie). Śmietankę

Bon appetit mon amie
PLACKI ZIEMNIACZANE PO BOLOŃSKU 136

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy

Kuchnia MagdaLeny
Tarta kokosowa z truskawkami 89

owoce, np. maliny, jagody. Tartę baaardzo polecam, bo jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Tarta kokosowa z truskawkami Składniki na formę do tarty ok.23 cm: Spód 260 g ciastek owsianych 70 g roztpuszczonego masła Przygotować formę do ciasta. Najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy (wtedy brzegi formujemy niższe, niż wysokość naczynia). Dodatkowo dno można(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować w malakserze lub bardzo drobno pokruszyć. Mieszając, stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Masą wyłożyć dno i boki formy. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy. Masa kokosowa - śmietanka i mascarpone powinny być wcześniej schłodzone. 200 ml gęstej śmietany kokosowej* 250 g mascarpone ½ szklanki wiórków kokosowych cukier puder według smaku Dodatkowo 300 g truskawek

Pełny talerz
sernik z chałwą, morelami na biskwitowym spodzie... 148

cukier 1 szklanka, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, jajka 5 sztuk, sól 1 szczypta, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, morele suszone 200 gram, chałwa baton 200 gram, ciastka biskwit z orzechami 300 gram, cukier puder - ile potrzeba Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać pokruszone biskwity, ja kroje nożykiem na kawałeczki. Żółtka wbić(...)ół, sernik piec około 55-60 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest bardzo aksamitny, delikatny, wilgotny, po upieczeniu nie opadł, spód z ciastek biskwit jest bardzo chrupiący..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Deser w pucharku 115

wróciliśmy z urlopu i nie mam póki co siły na pieczenie, ale za to z przyjemnością zjadłam coś słodkiego Polecam i Wam taki prosty deser – kakaowe chia, kakaowe ciasteczka, nadzienie śmietankowe i kwaskowata żurawina, która świetnie przełamuje słodki smak. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję, ilość zwiększamy według potrzeb) 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (zimnego z lodówki) 2 łyżeczki(...)szczypta do dekoracji 1 łyżka żurawiny – użyłam od Organic Fabryka Smaku ( http://smaknamiare.pl ) 2 pełne łyżki kremowego nadzienia śmietankowego  (zamiennie: zimnego budyniu śmietankowego lub innego kremu) 6 kakaowych ciasteczek Przygotowanie: Zimny (!) gęsty jogurt naturalny mieszamy energicznie z nasionami chia, następnie dodajemy kakao, znów mieszamy. Na dno pucharka lub szklanki układamy pokruszone 3 kakaowe ciasteczka, następnie nasz kakaowy pudding chia

Słodkie okruszki
LODY MILKY WAY 124

Domowe lody mleczne o smaku Milky Waya. Bez jajek! Tylko 4 składniki! Dzięki połączeniu mleka, śmietanki kremówki i serka mascarpone lody wychodzą delikatne i kremowe w

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #39 - ARONIA 140

Aronia jest owocem, który niewątpliwie należy do superfoods. W Polsce niestety nie jest jeszcze doceniana, choć łatwo dostępna, gdyż uprawiana jest u nas na szeroką skalę

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z porzeczkami i korzenną kruszonką 203

wiejskiego, świeżego twarogu 3 jajka 60 g budyniu waniliowego bez cukru 100 g cukru (użyj dowolnego: biały, trzcinowy, brązowy) 40 g masła Składniki na kruszonkę: 120 g ciasteczek korzennych 50 g masła Dodatkowo: ciasteczka korzenne do wyłożenia blachy 250 g porzeczek czerwonych łyżka mąki Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy malaksera włóż twaróg, dodaj proszek(...)jajka oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki zmiksuj dokładnie, ale nie rób tego zbyt długo. Powinny połączyć się ze sobą. Blachę do pieczenia wysmaruj delikatnie masłem i wyłóż ją ciasteczkami korzennymi, aby przykryły one dokładnie spód. Porzeczki obierz, umyj, osusz i posyp je łyżką mąki. Na wyłożony spód ciasta wylej masę serową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni. Masę serową

365 dni dookoła kuchni
BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 105

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa

Kuchnia MagdaLeny