ciasteczka - 38126 przepisów (strona:409/2542)

PRZYPRAWA DO SPECULOOS 88

głównie cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir oraz biały pieprz, kardamon i anyż. W niektórych sklepowych mieszankach można w składzie spotkać kolendrę. W związku z tym, że osobiście uwielbiam te ciasteczka i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez nich. Po wielu próbach udało mi się odtworzyć specyficzną mieszankę. Moje proporcje i skład różnią się trochę, dlatego, że nie chciałam(...)powstała typowo przyprawa do piernika, gdyż oryginalne ciasteczka speculoos mają specyficzny smak i armat. Poniżej przedstawiam swoje proporcje mieszanki: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać

Ciastka - domowe słodkości
Ciasteczka „a la pierniczki” 75

Pierniczki na ostatnią chwilę, czyli ciasteczka a la pierniczki. Ciasto : 250 g miękkiego masła, 200 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko, 2 – 3 łyżki przypraw korzennych, cukier waniliowy, 500 g mąki pszennej, szczypta soli, lukier : 1/2 białka, 170 g cukru pudru, 1 -2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy, Masło utrzeć na „śmietanę”. Dalej ucierając stopniowo dodawać cukier, sól, przyprawy, jajka(...)żółtko. Mamy otrzymać pulchną masę. Następnie dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremkami ciasteczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 - 12 minut. Lukier: białko utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać

królestwo garów
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 141

Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 156

Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 157

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczne pierniczki – przepis 86

Święta coraz bliżej, czas upiec pachnące pierniczki. Ciastka te uwielbiają jeść, ale też i piec nasze pociechy. Pozwólmy im zaangażować się w przygotowania świąteczne. Wałkowanie ciasta, wykrawanie ciastek, potem ich lukrowanie sprawi im wiele radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy

Strefa Zdrowego Żywienia
10 pysznych inspiracji na świąteczne pierniczki 97

Pierniczki i różnego rodzaju ciasteczka świąteczne piekę od lat. Co roku testuję nowości, część z nich wchodzi na stałe do mojego bożonarodzeniowego menu, część nie przechodzi pozytywnie testów, czyli mojej rodzince niezbyt smakują. Natomiast mam też stałą bazę przepisów, które robię naprzemiennie, żeby się zbytnio nie znudziły. I właśnie dziś chciałam się z Wami nimi podzielić. Może któryś z nich(...)inne świąteczne inspiracje: Domowe napoje alkoholowe Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory   Przepisy na Sylwestra 10 pysznych inspiracji na świąteczne pierniczki   Miękkie pierniczki według Anny Starmach   Świąteczne ciasteczka cynamonowe Pierniczki lebkuchen Chrupiące ciasteczka imbirowe Pepparkakor, szwedzkie pierniczki Świąteczne markizy Gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Orzechowe ciasteczka choinki

Kulinarne przygody Gatity
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z CIOCCOLINI 98

Dobrze wiem, że uwielbiacie na blogu tą bezglutenową serię! Dziś na grona przepysznych bezglutenowych wypieków dołącza kolejne – przepyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem obłędnych, nadziewanych ciasteczek Cioccolini marki Schär .   Cioccolini marki Schär to bezglutenowe, okrągłe herbatniki z nadzieniem kakaowym, a ciasto z ich dodatkiem smakuje fantastycznie! Jest wilgotne, a zarazem puszyste! Ciasteczka pozostają chrupkie, a po rozgryzieniu wylewa się(...)jajko L – 4 szt * cukier drobny – ok. 300 g * proszek do pieczenia b.g. – 3 łyżeczki * sól – 1 szczypta * masło min.82% – 160 g * mleko – 200 ml * kakao – 4 łyżki + ciasteczka bezglutenowe Cioccolini Schär SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy Mix C Mix Pâtisserie Schär , szczyptę soli i proszek do pieczenia, krótko ucieramy. Wlewamy roztopione, schłodzone masło

Ostra na Słodko
Lody ciasteczkowo-miodowe (tylko 3 składniki!) 76

roku! Są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu oraz smakują rewelacyjne. Ich kremowa konsystencja (pamiętajcie, aby lody przed podaniem wyjąć kilka minut wcześniej) wprost rozpływa się w ustach, a posmak ciasteczek i miodu to doskonałe połączenie! To kto się skusi na lodowy deser? Lody ciasteczkowo-miodowe - składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki płynnego miodu (płaskie) (*) 50g kruchych ciasteczek(...)Lody ciasteczkowo-miodowe - przygotowanie: Większość ciasteczek należy pokruszyć jak najdrobniej, a pozostałe na odrobinę większe kawałki.   Śmietankę z miodem ubić na sztywno i następnie delikatnie połączyć z ciastkami. Całość przełożyć do pudełka (**) - wierzch opcjonalnie można posypać dodatkowymi ciasteczkami oraz udekorować niewielką ilością miodu. Pojemnik z masą lodową zamknąć i schłodzić w zamrażarce do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji/twardości. Najlepiej

Di gotuje
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 381

Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli

Kuchnia MagdaLeny
Kruche ciastka z pieczątką 182

Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 do 4 mm na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą pieczątek lub stempelków wykrawamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z pieczątką pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Polecam także: Ciasteczka korzenne z lukrem , Ciasteczka z mleczną czekoladą , Świąteczne pierniczki , Kruche babeczki migdałowo(...)morelowe Nasze urocze stempelkowe ciasteczka pięknie wyglądają nawet bez dodatkowej dekoracji ale można ozdobić je lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Kruche ciastka z pieczątkami

Korniszonki
Kruche ciastka z pieczątką 167

Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 do 4 mm na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą pieczątek lub stempelków wykrawamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z pieczątką pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Polecam także: Ciasteczka korzenne z lukrem , Ciasteczka z mleczną czekoladą , Świąteczne pierniczki , Kruche babeczki migdałowo(...)morelowe Nasze urocze stempelkowe ciasteczka pięknie wyglądają nawet bez dodatkowej dekoracji ale można ozdobić je lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Kruche ciastka z pieczątkami

Gotujemy i jemy
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM 135

Świąteczny tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną. Składa się z trzech piernikowych blatów biszkoptowych, przełożonych konfiturą żurawinową oraz masą z serka mascarpone, kremówki i marcepanu

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania